Magasinet M!

Her er grunden til at vi mænd i højere grad træffer dumme beslutninger

Nogle er dummere end andre, men vi kan slet ikke gøre for det. Ifølge videnskaben i hvert fald...

Her er grunden til at vi mænd i højere grad træffer dumme beslutninger

Det er absolut ingen hemmelighed, at vi mænd er mere primitive end kvinder. Chancen for, at vi ender i et slagsmål, er væsentligt højere, men det er der en god grund til. Vores testosteronniveau er højere end kvindernes, og ligesom det øger vores sexlyst, kædes det samtidig sammen med højere niveauer af aggression.

Det er dog ikke hele historien. En ny undersøgelse fra Caltech, Western University og ZRT Laboratory viser, at testosteron også er med til at øge mænds hang til at tage dumme og forhastede beslutninger.

Mændene indgik blandt andet i en kognitiv test, hvor de skulle svare på spørgsmål og løse regnestykker. Inden testen blev i omegnen af 250 mænd bedt om at smøre testosteron-gel (ja, det findes) eller en placebo-gel (altså, en gel uden effekt) på kroppen.

Et af spørgsmålene lød således: Et bat og en bold kostede 1.10 dollars i alt. Battet koster 1 dollar mere end bolden. Hvor meget koster bolden?

Mændene, der havde smurt sig ind i testosteron-gel var hurtig til at svare 10 cent, hvilket er forkert. De mænd, der bare var smurt ind i placebo-gel tog sig mere tid til at svare, hvilket resulterede i, at svaret ofte var korrekt. Har du stadig ikke lugtet lunten? Det rigtige svar er 5 cent for bolden, og 1,05 dollars for battet.

I gennemsnit fandt forskerne ud af, at hos de mænd med et øget testosteron-niveau var chancen for at svare rigtig forringet med 20%. Forskerne mener, at testosteronet påvirkede mændenes selvtillid i en sådan grad, at de skyndte sig at svare uden at tænke sig om.

- Vi fandt ud af, at testosteron-gruppen var hurtigere til at træffe beslutninger baseret på instinkt, hvilket oftere var forkert. Testosteron hæmmer din beslutningsproces med mentalt at kontrollere dit arbejde eller med at øge din intuition af, at du har ret, forklarer Colin Camerer, professor i adfærdsmæssig økonomi.

Det er selvfølgelig ikke supergode nyheder for os mænd. Det sidste, vi har behov for under sex, er en nedsættelse af vores evner til at træffe rigtige beslutninger. Men okay, så slemt er det heller ikke. Næste gang, du gør noget dumt, kan du jo bare give skylden til testosteronet. Du skal ikke være så hård ved dig selv.

ANNONCE
Del

Seneste nyt