Magasinet M!

Hold øje: Seksuelt overførte sygdomme kan også ramme øjneneInden du bliver nervøs, er der nok ikke den store grund til at frygte, at du er blevet ramt af en seksuelt overført sygdom, der har sat sig på øjnene. Men det sker, og derfor er der grund til at læse med her.

Herpes, syfilis, gonoré, øjensygdom

Normalt ville man ikke sætte forbindelse mellem øjensygdomme og de sygdomme, man kan blive smittet med, når man dyrker sex. Dog kan flere af de seksuelt overførte sygdomme også ramme øjnene, såvel som de mere gængse områder. Hvis man er seksuelt aktiv, og i forvejen er i farezonen for at blive smittet, fordi man ikke tager de forholdsregler, der findes, kan man altså risikere at man, udover at blive smittet med en ubehagelig sygdom, også bliver ramt på øjnene. Der er ikke fare for at blive ramt af enten grøn eller grå stær, men det under alle omstændigheder en god ide, at snakke med en øjenlæge, hvis man føler der er noget galt med ens øjne.

Men hvordan kan herpes ramme øjnene?

Der findes to typer herpes, også kendt som HSV, og begge kan ramme alle steder på kroppen. Det mest typiske sted, en herpesvirus viser sig, er i mundvigen og på læberne i form af et forkølelsessår. Det kan komme som en overraskelse, at øjnene også er et af de steder, man kan blive ramt, men hvis man er så uheldig at den sætter sig på øjet, er det altså både hornhinde, tårekanaler eller nethinden, der er i farezonen. Bliver man ramt på sidstnævnte, er der risiko for nethindeløsning eller endda blindhed.

Syfilis og øjnene

Heldigvis kan syfilis behandles med antibiotika, hvis man fanger sygdommen i en tidlig fase. Dog kan den, hvis man er uheldig, ramme mange forskellige dele af øjnene. Udover nethinden, den optiske nerve og hornhinden, er også det indre og det ydre af øjet i fare for at blive ramt af det ubehag, en syfilisinfektion fører med sig. Bliver man ramt af syfilis i øjet, kan man risikere smerte, tørre øjne og uskarpt syn over en længere periode.

Hvad med gonoré?

Det er lidt sværere at blive smittet med gonoré i øjnene, for her skal der altså kropsvæske i øjet, før man bliver smittet. Er man så svært uheldig, at blive ramt, er det med fare for inflammation af øjet – et såkaldt pink eye. Faktisk kan man som nyfødt blive smittet med gonoré af sin mor under fødslen, og derfor er der altid stor opmærksomhed på, om barnet ser raskt og friskt ud, med det samme det kommer ud.

HIV/AIDS og øjnene

En af de mest frygtede seksuelt overførte sygdomme kan også sætte sig på øjnene. Og er man i forvejen ramt af HIV eller AIDS, er der risiko for flere forskellige virus- og infektionstilstande, der kan ramme øjnene. Ved AIDS er der endda risikoen for, at blive ramt af Kaposi Sarkom, som er en sjælden type kræft, forårsaget af en særlig herpesvirus.

DERFOR: HUSK BESKYTTELSE

Det burde være almen viden, og det er det som sådan også i et vidensbaseret land som Danmark, men det er på mange planer vigtigt at beskytte sig, når man har sex. Er man glad for sin krop, og især ens øjne, bliver det bare så meget mere synligt.

ANNONCE
Del

Seneste nyt