Huawei Mate 10 Pro [Anmeldelse]
Vi fælder dom over den nye toptelefon fra Huawei
6/6
Huawei ræser mod toppen, og herhjemme i lille Danmark går det godt. Huawei er placeret på en flot tredjeplads, efter iPhone og Samsung, og det er væsentligt bedre end nogen kunne have spået, da producenten for en lille håndfuld er siden, dukkede op på det danske marked, med prisbillige, apple-lignende smartphones, i en lavere ende af modelspektret.
Med de seneste års modeller, er Huawei gået fra at være det billige alternativ, til at være en udfordrer i feltet af de bedste flagskibs-smartphones, selvom prisen stadig er lavere i forhold til konkurrencen. Og med den nye Mate 10 Pro, forventer vi, at spændet mellem konkurrenterne bliver endnu mindre.
Sidste års Mate 9 Pro var en stor succes (Og årets bedste smartphone, fra vores synspunkt), så hvordan klarer efterfølgeren sig? Læs med og bliv klogere.
Design
Mate 9 Pro tog en side ud af Samsungs drejebog sidste år, skærmen var lettere kurvet, og for det utrænede øje, var den meget lig Samsung Galaxy S7 Edge. Men når man fik den i hånden, var det lidt en anden sag. I Mate 10 Pro er man helt gået bort fra den kurvede skærm, og er i stedet gået all-in på et design, hvor skærmen fylder det meste af forsiden. Det er et 18:9-format, omgivet af tynde kanter i siderne, men dog med lidt plads i top og bund. Så lidt plads, at der ikke længere er fysiske knapper på forsiden. Rammen omkring maskineriet er i aluminium, og på bagsiden fastholdes det let kurvede design - nu med en bagside i stærkt glas. Det er i bund og grund en rigtig flot telefon, og man er ikke i tvivl om, at der sigtes efter et premiu-segment.
Ganske usagt i præsentationen af telefonen, er det, at jackstikket nu er ikke-eksisterende, og som Apple og andre forgangsbrands, er man nu hensat til at benytte bluetooth- eller USB-C forbindelse. Hate it or love it, men som JBL fortalte os tidligere på året: Hovedtelefoner med kabel er en uddøende race, og vil fremover kun findes i helt billige kina-earplugs og dyre analoge Hi-Fi headsets - til de helt audiofile feinschmeckere. Resten bliver erstattet af Bluetooth.
Dual-lens kameraet har fået placering midt på bagsiden, og lige under disse, en fingeraftrykslæser, der er placeret lavt nok, til at man ikke konstant fedter sine finger over kameraet.
Skærm
Skærmen på Mate 10 Pro er state of the art. Ja, den 6" store skærm er af OLED typen, og den behandler både farver og dyb sort rigtigt godt. Lysniveauet er også vildt nok, til at gøre dig fuldstændig natteblind, hvis du ved en fejl, får skruet helt op for lyset, lige inden du skal sove.
Hardware - og lidt snak om kunstig intelligens.
Der er ingen tvivl om at Mate 10 Pro er yderst konkurrencedygtig på hardware-fronten. Det nye chipset, Kirin 970 indeholder en octa-core ARM Cortex CPU, en Mali G72 12-core GPU og den første "Neural Processing Unit" (NPU), og en i7 sensor-processor.
Det parres så i øvrigt med 6 GB RAM, 128 GB indbygget lagerplads, og et stort og kraftfuldt 4000 MAh batteri. 6 GB RAM er stadig overkill og mere end rigeligt til alle, de 128 GB lagerplads kan måske udfordre de mest opsatte mobilfotografer - primært fordi der ikke er plads SD-kort i telefonen, og batteriet har en levetid på den gode side af et døgn, i hvert fald hvis man er tung smartphonebruger - noget man må antage, at de fleste bejlere til denne maskine er. Hvis man er mere konservativ med sit brug, er der også til 2 døgn. RAM, lagerplads, manglende SD-slot og batteristørrelse, er i øvrigt identisk med Mate 9 Pro. Mate 10 Pro understøtter Huaweis super-charge funktion, og det betyder at du - med medfølgende ladeadapter - kan oplade telefonen superhurtigt.
Men lad mig lige vende tilbage til det store salgsgimmick i Mate 10 Pro, der har sit udgangspunkt i Kirin 970 chipsettet. AI, eller kunstig intelligens. Der er ikke faste definitioner på, hvad vi kalder AI, så når Huawei fortæller at telefonen har en nano-processor med indbygget AI teknologi, er det let at slippe afsted med. I praksis, og for nuværende, betyder det følgende for telefonen: Kameraet har en funktion, der kan genkende mange genstande, og ved genkendelse af disse, skifter den lynhurtigt til de mest optimale indstillinger, for gældende motiv. Det ER nano-chippen der er i sving her, og det er en fed feature - men vi har altså ikke at gøre med en terminator, eller i det hele taget en telefon med sit eget liv. En anden af nanochippens vigtige funktioner, er løbende at optimere processer, så den, baseret på ejerens forbrug, kan benytte systemets ressourcer bedst muligt. Det er noget der børhave et impact på telefonens performance og batteriforbrug, og helt klart en ændring til det bedre. Men den kan ikke lave kaffe til mig.
Kamera
Nu har jeg allerede nævnt, at kameraet gør brug af AI-chippen, i forsekellige situationer, og det er bestemt det største ændringspunkt, fra det i øvrigt helt fantastiske kamera, der blev benyttet i Huawei Mate 9 Pro, i øvrigt i samarbejde med Leica. Kameraet i Mate 10 Pro er en viderudvikling af dette. Det består af to linser - en 12 mpix RGB-linse og en 20 mpix monokrom-linse. Kamera-softwaren benytter de to linser, til at sammenlægge data, for at skabe et flot farvebillede, med den ekstreme detaljegrad fra monokrom-linsen, og det giver bare nogle virkelig flotte fotos! Især wide-aperture funktionen bør fremhæves - De to linsers arbejde kan i denne indstilling efterbehandles med indstiling af fokus og bokeh, på samme måde som Huawei P10 og Mate 9 Pro. Det fungerer stadig helt fortræffeligt, og det er en af de features, der for alvor gør dette kamera til en vinder. De fleste telefonerklarer let gode billeder i udendørs-billeder med dagslys, men Leica-setuppet her, excellerer også i lavere belyste indendørsskud.
Dommen
Huawei Mate 10 Pro er den mest interessante telefon fra Huawei til dato. Den bygger videre på succesen fra Mate 9 Pro, på alle de rigtige steder. Takket være Kirin 970 er den hurtig AF, og den store 6" 18:9 skærm, er takket være det horholdsvis kompakte design, ikke noget der får telefonen til at virke endnu større, end tidligere models 5.8" skærm. Design, hardware og brugerflade går op i højere enhed, til en skarp pris. Godt nok har vi, AI-chip til trods, ikke at gøre med en robot-telefon fra fremtiden - men en tidssvarende telefon, der med lethed bringer dig godt ind i 2018, til en fornuftig pris.
En mulig kandidat til årets smartphone? Bestemt. Men lad os nu se hvad iPhone X og evt. andre uannoncerede modeller bringer på banen.
Pris og tilgængelighed
Huawei Mate 10 Pro får en vejledende pris på 5.999 kroner, og sælges fra den 27. november hos Yousee, Telmore, Fullrate, 3, Telenor, CBB, Telia, Call Me, Proshop, Elgiganten, Power og Dansk supermarked (Bilka) til en vejledende pris på 5.999 kr. Modellen fås i farverne Midnight Blue, Titanium Gray og Mocha Brown.
Forsalget på Mate 10 Pro starter d. 30. oktober 2017.