Magasinet M!

Husker du? Her er alle danskerne der har kørt Formel 1

For kort tid siden blev det bekræftet, at Kevin Magnussen har underskrevet en kontrakt med det franske team Renault for den kommende sæson. Vi ser tilbage og giver dig alle danskerne, der nogensinde har været involveret i Formel 1.

Husker du? Her er alle danskerne der har kørt Formel 1
Tom Belsø

År: 1973-1974
5 grandprixløb med to starter

Mekanikeren Tom Belsø var den første egentlige dansker som satsede på en karriere i udlandet - dog med begrænset succes. I 1973 manglede Williams, der dengang var et af sportens fattigste hold, en kører til det svenske grand prix, og Belsø, som havde kørt den daværende sæson i Formel 2, blev i al hast fløjet ind til den svenske bane i Anderstorp.

Træningen forløb fint, men uoverensstemmelser mellem teamchef Frank Williams og Belsøs sponsor, Marlboro, gjorde, at han ikke fik lov at stille til start. Det gjorde han til gengæld året efter i Sydafrikas Grand Prix. Men ak. Koblingen brændte af under første løb. Det blev starten på en problemfyldt sæson for Belsø, og han kom kun til at køre ét løb mere, som han gennemførte. Han sluttede nemlig som nummer 8 i Sveriges Grand Prix samme år.

Under træningen til Englands Grand Prix fik Belsø dog nok. Ikke nok med de utallige problemer med bilen følte han, at Frank Williams chikanerede ham. Derfor forlod han skuffet det hold, der få år efter udviklede sig til et tophold. Men om Belsø den dag i dag fortryder, at han trak sig ud af sporten, er vi ikke så sikre på. Han solgte nemlig for få år siden sit firma, Belsø Cereals, som du sikkert har set flere produkter af i Bilka og Netto.

På billedet er det den hollandske kører Gijs Van Lennep, som kørte i en bil magen til Belsøs i samme sæson, som Belsø debuterede for Willams. 

Kilde: Wikipedia og BT

ANNONCE
Husker du? Her er alle danskerne der har kørt Formel 1
Jac Nellemann

År: 1976
1 grandprixløb med 0 starter 

Jac Nellemann havde benzin i blodet fra barnsben, da han var søn af Vilhelm Nellemann Jr., som i 50'erne og start-60'erne racede rundt på alverdens baner. I 60'erne var Jac en af årsagerne til, at Danmark pludselig blev en international gokart-nation.

I 1971 vandt han desuden DM i standardvogne. Herefter blev det til en del Formel 3-løb i Danmark og udlandet, og i 1976 havde han fået sponsorer nok til at prøve kræfter med Formel 1. Han købte sig nemlig ind i det engelske team, RAM, i Sveriges Grand Prix, som til Formel 1-løbene udlejede Brabham-biler til lokale kørere. Biler, som ikke rigtigt kunne konkurrere med topbilerne. Alligevel var Nellemann kun 2/10 af et sekund fra at kvalificere sig til løbet.

I 1977 oprettede Nellemann så sit eget team og indkøbte en Penske-bil, som han ville udleje under Formel 1-løbene - præcis som RAM-teamet gjorde. Det blev dog ikke til noget, da en omfattende avisstrejke på daværende tidspunkt gjorde, at Penske-bilen aldrig kom på banen.

Herefter fortsatte Nellemann med at konkurrere i de mindre klasser. I dag driver han den kendte Nelleman-koncern og er arrangør af Copenhagen Historic Grand Prix.

På billedet ser du den Brabham-bil, Nellemann fik sit første og eneste løb i.

Kilde: Wikipedia og BT

ANNONCE
Husker du? Her er alle danskerne der har kørt Formel 1
Jan Magnussen

År: 1995 og 1997-1998
25 grandprixløb med 24 starter

Kevin Magnussens far, Jan Magnussen, blev i sin tid af Stewart-teamets grundlægger, Jackie Stewart, beskrevet som det mest lovende talent siden legenden Ayrton Senna, da Magnussen i 1994 vandt det engelske Formel 3-mesterskab og ødelagde de rekorder, Senna havde sat 11 år forinden.

Han debuterede for McLaren i 1995 som stand-in for Mika Hakkinen og blev i 1997 en fast del af førnævnte Stewart-team. Men Magnussen fik aldrig den succes, man havde håbet på. Faktisk lykkedes det ham kun at skrabe ét point sammen i hele sin Formel 1-karriere, hvilket skete i hans sidste løb i Canadas Grand Prix i Montreal i 1998.

Den manglende succes skyldtes primært, at Stewart ikke magtede opgaven at bygge to konkurrencedygtige biler, og det endte med at Magnussens holdkammerat, brasilianske Rubens Barrichello, løb med den største opmærksomhed. Efter grandprixet i Canada røg Magnussen ud af teamet.

Efterfølgende har Jan Magnussen både kørt Nascar og Le Mans.

På billedet ser du Magnussens Stewart-bil. 

Kilde: Wikipedia og BT

ANNONCE
Husker du? Her er alle danskerne der har kørt Formel 1
Nicolas Kiesa

År: 2003
5 grandprixløb med 5 starter

Efter at have vundet Formel 3000-løbet for det delvist dansk Team Den Blå Avis i Monaco i 2003 fik Kiesa sin Formel 1-chance hos det lille Minardi-team, der manglede en kører, da Justin Wilson var skiftet til Jaguar. Kiesa startede for første gang i Tysklands Grand Prix, hvor han dog var feltets langsomste.

Alligevel kørte han fem godkendte løb, hvilket gjorde ham til en af de kørere, teamchef Paul Stoddart ville satse på i 2004-sæsonen. Uheldigvis for Kiesa blev Formel 1-industrien også ramt af finanskrisen, og Kiesa blev derfor tvunget til at afgive sit sæde.

Han var dog tæt på et comeback i 2005, men det blev aldrig til mere end en tredjekører-rolle under Tysklands Grand Prix for Jordan-teamet. I 2006 gjorde Kiesa sin Le Mans-entré (på billedet), hvor han kørte 192 omgange, inden han udgik.

I dag bruges han som ekspert hos TV3+ og TV3 Sport, når der sendes Formel 1. 

Kilde: Wikipedia og BT

ANNONCE
Husker du? Her er alle danskerne der har kørt Formel 1
Kevin Magnussen

År: 2014-2015 og 2016-
20 grandprixløb med 19 starter

I 2013 blev det bekræftet, at Jan Magnussens søn, kæmpetalentet Kevin, skulle køre Formel 1 for McLaren. Og allerede under første løb beviste Kevin sit værd. Han kvalificerede sig til Australiens Grand Prix i fjerdeposition og sluttede samlet som nummer tre - den bedste placering for en dansker i Formel 1 nogensinde.

Men succesen varede dog ikke ved, selvom han startede ved alle sæsonens løb, hvor han kun udgik i Bahrains Grand Prix. Det lykkedes ham i alt at skrabe 55 point sammen, hvilket rakte til en samlet 11. plads.

I december 2014 blev Kevin Magnussen degraderet til reservekører. Ved Australiens Grand Prix fik han dog chancen på ny, da Fernando Alonso havde pådraget sig en hjernerystelse på testbanen. Men motorproblemer for Magnussen gjorde dog, at bilen måtte udgå allerede inden løbets formelle start.

I oktober sidste år blev det officielt meldt ud, at Kevin Magnussen ikke fik forlænget sin kontrakt. Men nu får han altså chancen igen - denne gang for franske Renault, hvor han i den kommende sæson skal forsøge at skrabe VM-point sammen. En ting, vi selvfølgelig ser frem til.

Kilde: Wikipedia

ANNONCE
Husker du? Her er alle danskerne der har kørt Formel 1
Testkørere

Udover førnævnte fem kørere har en række danskere været testkørere i Formel 1, uden de dog fik chancen i et egentligt Grand Prix. Ole Vejlund fik et par test for Ensign-teamet i 1974, mens John Nielsen kørte nogle omgange i en Renault-bil på Jyllands-Ringen i 1983. Kris Nissen vandt i 1986 det tyske Formel 3-mesterskab, hvilket gav ham to tests for Zakspeed. Nissen var udset til at gøre sin Formel 1-debut i de sidste to løb af den sæson, men pladsen gik i stedet til en hollænder.

I 1994 fik Nissen igen en test for Sauber, uden det dog førte til mere. Legenden Tom Kristensen (billedet) testede i perioden 1997-1999 biler for både Minardi, BAR-Tyrrell og Williams, men fik aldrig tilbuddet om en Formel 1-debut. Sidst men ikke mindst fik Marco Sørensen i 2011 en minitest i en af Lotus-teamets biler.

Kilde: BT

ANNONCE
Del

Seneste nyt