Magasinet M!

'It Comes At Night' er en genial og nervepirrende gyser

ANMELDELSE: Elsker du også 'The Walking Dead'? SÅ skal du helt sikkert i biografen for at se den nye horrorfilm 'It Comes At Night'.

Originaltitel: It Comes At Night
Instruktør: Trey Edward Shults
Medvirkende: Joel Edgerton, Christopher Abbott, Carmen EjogoSpilletid: 1 time 31 minutter
Premieredato: 15/06 2017

5/6

Lige fra første frame kan man fornemme, at der er noget galt. Vi aner på ingen måde, hvad der foregår, men én ting er sikkert: Det er ikke rart. Vi bliver langsomt introduceret til en lille familie, som bor i et afspærret hus dybt inde i en skov. Vi ved intet om, hvad der er sket af forudgående forfærdeligheder, men får serveret små bidder fra forhistorien undervejs, hvor karaktererne må træffe nogle ubehagelige valg for at kunne holde sig i live.

Det er en effektiv måde at holde publikums interesse fokuseret på plottet, da man bliver mere og mere nysgerrig, som historien udvikler sig. Og selvom man ikke ved meget om hovedpersonerne, får man nærmest øjeblikkelig sympati for dem, da de alle er realistisk portrætterede som mennesker ligesom dig og mig, der blot er blevet kastet ufrivilligt ud i kamp for overlevelse.

ANNONCE

Dystopisk fremtidsmareridt

It Comes at Night er blevet markedsført som værende en "mega-scary" gyser, men i virkeligheden minder den mere om et post-apokalyptisk psykologisk drama med en konstant knugende utryghedsstemning, der hænger i luften. Lidt på samme måde som tv-serien The Walking Dead har gjort det. Her er der dog ingen zombier (som sådan) men en dødelig sygdom, der tager livet af folk, hvis de kommer i nærkontakt med en smittet.

De fleste kender formentlig hovedpersonen, Joel Edgerton, fra film som Animal Kingdom, Warrior, The Gift (2015) eller The Thing-prequel'en, hvor især sidstnævnte har lidt de samme elementer i sig: Ingen rigtigt kan stole på hinanden, og alle har en konstant frygt for at blive smittet eller miste familiemedlemmer og venner til sygdommen. Han spiller igen det stærke familieoverhoved, der har både indre og ydre dæmoner at kæmpe imod, og han bliver bakket op af sine medspillere, hvor især sønnen, spillet af Kelvin Harrison Jr., er fantastisk empatisk og følsomt portrætteret.

Filmen er produceret af selskabet A24, der sidste år stod bag et af de helt store thriller-hits The Witch. De to film har skam også en del ting til fælles med samme temaer som mistro, isolation samt generel frygt for store, mørke skove. De har tidligere stået bag store indie-hits såsom Moonlight, Ex Machina og The Lobster, og de har endnu engang fået udgivet et interessant og anderledes drama, der sætter tankerne i gang, uden at det bliver alt for selvhøjtideligt.

ANNONCE
Scanbox - 'It Comes At Night' er en genial og nervepirrende gyser Scanbox

Konstant i spænding

It Comes at Night er instruktør/manuskriptforfatter Trey Edward Shults' anden spillefilm, men han har tilsyneladende allerede mestret suspense-kunsten, hvor man som publikum konstant sidder i spænding og venter på, hvad der mon sker i næste øjeblik. Intet bliver skåret ud i pap, og man skal selv drage de fleste konklusioner, hvilket gør det til en af de mere mentalt udfordrende film i år.

Hvis man i øvrigt er teknisk interesseret, kan man bide mærke i, at samtlige af de mareridtsagtige drømmesekvenser er skudt i anamorfisk widescreen (2.75:1-format), hvorimod resten af filmen er i "normal widescreen" (2.40:1-format). Det giver et lille hint om, hvorhenne vi befinder os (virkelighed vs mareridt). Det er dog formentlig kun hardcore nørder, der går op i den slags spøjse detaljer, men hvis man altså er sådan én, så NYD DET! Især hen mod slutningen af filmen, hvor grænserne mellem to de verdener smelter mere sammen i takt med, at virkeligheden begynder at minde mere og mere om et mareridt.

ANNONCE
Scanbox - 'It Comes At Night' er en genial og nervepirrende gyser Scanbox

Til dig, der elsker 'The Walking Dead'

Filmens eneste problem er dog lidt, at man aldrig rigtig får at vide, hvad der er sket, hvorfor det er sket, og at hovedpersonernes kamp for overlevelse derfor virker lidt mystisk til tider. Man kan godt argumentere for, at det er meget mere effektivt, når man ikke har fået nogen baggrundshistorie og derfor selv kan drage sine egne konklusioner, men bare en lille smule mere forklaring ville dog have klædt historien, der ellers udelukkende bliver båret af hovedpersonernes interaktion med hinanden. De er dog fremragende portrætteret, men havde måske egnet sig bedre til en mini-serie end en spillefilm, hvor man altså havde fået mere tid til at gå i dybden med de enkelte karakterer.

Men hvorom end alting er, er det altså ikke en film for sarte sjæle, og hvis du i forvejen er en smule deprimeret, bør du nok ikke gå ind og se It Comes at Night. Hvis man derimod er vild med "outbreak"-film og dystre fremtidsvisioner ala The Road, eller hvis man er vild med The Walking Dead-serien, men ikke bryder sig om zombierne, så er denne film lige sagen. Det kan i øvrigt anbefales, at man planlægger noget morsomt bagefter, såsom en Tivoli-tur eller lignende, så der bliver løst lidt op for den nedtrykte stemning, der unægteligt opstår efter filmen. Men uanset hvad, bør du ikke snyde sig selv for at se den på det store lærred, hvor de mange flotte, dystre billeder virkelig kommer til sin ret.

Leveret af KULTBOX.dk.

ANNONCE
Scanbox - 'It Comes At Night' er en genial og nervepirrende gyser Scanbox
Del

Seneste nyt