Magasinet M!

Josef Fritzl: Den ondeste mand i Østrig

Historien om Josef Fritzl kunne være et perfekt plot til en gyserfilm. Men denne familiefars gennemtænkte ugerninger er ikke en film om en far, der gik for vidt. Her viser virkeligheden sig fra sin mest uhyggelige side.

I 2008 rammer en ubegribelig nyhed verden som et hårdt slag i solar plexus. En østrigsk familiefar har holdt sin datter indespærret i kælderen i 24 år. Han har mishandlet, tæsket og voldtaget hende. Han er far til hendes syv børn. Og han har brændt et spædbarn. Mandens navn er Josef Fritzl.

ANNONCE

19. april 2008

En 19-årig pige ved navn Kerstin bliver indlagt på Amstetten Hospital i Østrig. Hendes tilstand er kritisk. Nyrerne svigter, og hun har en ualmindelig mangel på D-vitamin. Hendes morfar, der har bragt hende til hospitalet, fortæller, at pigens mor, Elisabeth, stak af fra hjemmet 24 år tidligere, og nu har viet sit liv til en sekt. Lægerne undrer sig over pigens tilstand, og mistænker moren for misrøgt. Derfor sætter myndighederne en storstilet eftersøgning i gang. Mens politiet leder efter spor, går lægerne på tv og beder befolkningen om hjælp. Samtidig indsamler de blodprøver fra familien for at forsøge at finde en forklaring på pigens tilstand. Morfaren har dog for travlt til at afgive blodprøve.

ANNONCE

En frygtelig historie

Efter en uges intensiv eftersøgning melder Elisabeth sig selv. Politiet afhører hende i timevis, men hun vil ikke sige noget. Da klokken passerer midnat, siger hun pludselig, at hvis politiet kan garantere, at hun ikke kommer til at se sin far igen, så vil hun fortælle sandheden. Hun får sin garanti, og politiet får en historie, der er så sindssyg, at de knap tror deres egne ører: Historien om Josef Fritzl.

Bag hjemmets vægge
Den stille og usikre Elisabeths helvede starter, da hun er 11 år. Hendes far truer hende, tæsker hende, voldtager hende på groveste vis. Som 16-årig pakker Elisabeth sine ting og forsvinder. Desværre for hende finder politiet hende i Wien, og hun bliver sendt hjem til sin far. Da hun bliver 18 år i 1984, bedøver Josef sin datter og trækker hende ned i kælderen. Han fortæller sin kone, Rosemarie, at deres datter er stukket af igen, og at hun har meldt sig ind i en sekt. De melder hende savnet, men denne gang finder politiet hende ikke.
Da Elisabeth vågner, opdager hun, at hun er lænket i en kælder uden vinduer. Hun skriger og kæmper for at komme fri, men det nytter ikke. Flere gange om ugen voldtager Josef sin datter i kælderen. Hver gang gør hun modstand i et håb om at slippe fri. Efter måneders forgæves kamp opgiver hun kampen. Hun affinder sig med, at hun måske aldrig vil se dagslys igen.

ANNONCE

Et liv under jorden

Fire år senere kommer Kerstin til verden. Hun bliver den første af de i alt syv børn, Elisabeth føder i kælderen. Efter Kerstin følger Stefan, Lisa, Monika, tvillingerne Michael og Alexander, og til sidst Felix. Alle syv har samme far som deres mor. Men det kniber med pladsen i kælderen, så da Lisa bliver født, lægger Josef hende i en kurv, sætter hende på trappetrinet foran familiens hus, og vedlægger et brev fra Elisabeth, hvor hun overdrager barnet til sine forældre. Samme finte gentager han med Monika og Alexander. Men tre dage efter tvillingerne bliver født, dør Michael af sygdom. Josef skiller sig af med liget af sin egen søn ved at brænde ham i husets varmeanlæg.
Da Kerstin i 2008 bliver alvorligt syg, trygler Elisabeth sin far om at få hende indlagt. Hun vil ikke miste endnu et barn. Til sidst lader Josef sig overtale. Han iscenesætter det med sig selv i rollen som helt. I hans version dukker Kerstin op på trappen som sine søskende med en besked fra moren om, at hun behøver hjælp. Hvad ingen ved er, at da pigen vågner op på hospitalet, er det første gang i sit 19-årige liv, hun oplever sollys.

ANNONCE

Fangekælderen

Efter politiet har afhørt Elisabeth, får de hurtigt en ransagningskendelse til Josef Fritzls hus. Synet, der møder dem, er endnu værre, end de kunne have forudset. 

Kælderen under Fritzls hus var et virvar af underjordiske gange, små rum og låste døre. Josef Fritzl gjorde sit til, at ingen skulle opdage hans hemmelighed ved et tilfælde.

Mellem verden ovenpå og boligen i kælderen var der ikke mindre end otte låste døre.
Den sidste dør var skjult bag en reol og var kun halvt så høj som de andre. Den havde ud over en almindelig lås også en kodelås.
Beboelsesdelen, hvor Elisabeth og børnene levede, bestod af et køkken, badeværelse og to soveværelser.
Der var ingen vinduer, så intet naturligt lys kunne slippe ind.
Luftfugtigheden var kvalmende høj på grund af damp fra daglig hygiejne og madlavning.
På det højeste sted var der 180 cm fra gulv til loft. De fleste steder var der under 175 cm.
Josef skræmte familien i kælderen ved at sige, at han havde installeret en gasfælde, så hvis de forsøgte at flygte, ville de alle dø. I virkeligheden var der dog ingen gasfælde.
På grund af den begrænsede soveplads valgte Josef at opfostre tre af børnene i hovedhuset med sin kone.
Beboelsesdelen var på 35 m2, men det blev hurtigt for trangt til den voksende familie. Derfor udvidede Josef kælderen, så der blev 55 m2 at bo på.

ANNONCE

Retssagen

Josef Fritzl blev selvfølgelig også anholdt. Verdenspressen får første gang et glimt af Josef Fritzl, da han med ansigtet skjult bag et blåt ringbind ankommer til det første retsmøde. Her erkender han sig straks skyldig i voldtægt, incest, tvang og frihedsberøvelse.

Han nægter sig skyldig i at have holdt Elisabeth og børnene som slaver. Desuden afviser han at være skyld i tvillingen Michaels tidlige død. 

Dagen i retten foregår for lukkede døre. De tilstedeværende ser en 11 timer lang videoafhøring af Elisabeth, og Josef er behjælpelig med svar på tvivlsspørgsmål undervejs. Flere af jurymedlemmerne bliver så berørte af Elisabeths forklaring, at de må holde flere pauser undervejs. Elisabeth selv er til stede under retsmødet på tilhørerpladserne.

Hun er dog forklædt, men Josef fanger hendes blik og genkender hende. Han bliver for første gang ramt af anger.
Dommeren starter med at spørge Josef, hvordan han har det efter at have set datterens videoafhøring. Med en lavmælt stemme svarer han: "Jeg erkender min skyld."

Retspsykiateren anbefaler, at Josef får en livslang behandlingsdom frem for almindelig fængsling, da der er stor risiko for, at han vil gentage sin forbrydelse, hvis han skulle blive lukket ud efter afsoning.

Josef Fritzl fortæller juryen, at han fortryder sine handlinger. "Jeg kan ikke ændre på det, jeg har gjort. Kun forsøge at begrænse de skader, jeg har forårsaget," siger han brødtynget. Juryen finder ham skyldig i alle anklagepunkter. Han bliver idømt en livsvarig behandlingsdom på en institution. Josef Fritzl accepterer straks dommen, som måske også er den mest retfærdige nogensinde!

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce