Bryggeriverdenen er kendt for at eksperimentere, men hvor mange kan sige, at de har lavet en øl på gær, der er 45 millioner år gammel? Det gjorde Fossil Fuels Brewing Company, da de skabte Jurassic Saison, en farmhouse ale med en videnskabelig tvist.
Læs også: Josh Hartnett er fanget på et fly fyldt med lejemordere i den nye ‘Fight or Flight’-trailer
Historien starter i 1990’erne, hvor molekylærbiologen Raul Cano fandt en gærspore indkapslet i rav. Ved at fryse og knuse ravstykket, kunne han udvinde mikroorganismen og få den til at gro – og dermed skabe en opskrift, der er millioner af år ældre end selve konceptet øl.
Den ultimative ur-øl
I 1997 blev de første øl brygget på den fossile gær, og det var en begivenhed, der ikke gik ubemærket hen. Øllen blev faktisk serveret til cast-partiet for The Lost World – Jurassic Park-opfølgeren, hvilket må siges at være passende.
Efter nogle år med eksperimenter blev Jurassic Saison i 2016 lanceret i større skala. Øllen blev beskrevet som jordagtig, citruspræget og let krydret, præcis som en klassisk fransk saison, men med en unik grapefrugtaroma takket være den oldgamle gær.
Desværre lukkede bryggeriet senere ned, og Jurassic Saison er nu en saga blot – i hvert fald for nu. Men måske vil nogen igen finde den fossile gær frem og bringe den forhistoriske øl tilbage til livet. Hvis videnskaben har lært os noget, så er det, at livet – og øl – altid finder en vej.
Hvem er frisk på en dino-bajer?
Læs også: