Magasinet M!

Kaniner er sexglade - og tre andre myter om dyr

Forspillet tager kun 30 sekunder, for de kære kaniner

I samarbejde med en lang række fageksperter har FADL´s Forlaget de seneste ti år udgivet 10 bøger med 100 myter om forskellige store og små emner i hverdagen. I den nyeste bog, 100 myter om alt mellem himmel og jord, sorteres vrøvl fra virkelighed, og dækker alle de emner man kommer til at snakke om til næste familiefest eller julefrokost - og du får nu chancen for at brillere. 

Denne gang er der fokus på dyr.

Du skal tisse på en brandmandsforbrænding 

En dejlig dag på stranden, solen bager og du kaster dig ud i vandet. Men, glæden stopper hurtigt, for du er blevet brændt af en brandmand. Bandende i smerte løber du op af vandet, og leder efter en tissetrængende ven, der kan urinere på det brændende område. Det er en fremragende idé, hvis du gerne vil have, at det brænder lidt mere og, hvis du elsker lugten af urin. 

Det er en lidt for udbredt myte, at urin skulle lindre den brændende fornemmelse, for det er og bliver forkert. 

Hold tungen lige i munden, for nu forklarer vi, hvorfor det brænder, når du kommer i kontakt med en brandmand. Smerten kommer fra kontakten mellem brandmandens tentakler og din hud. Kontakten får millioner af små celler, kaldet nældeceller, til at affyre. Som små hvalfangerbåde fyrer brandmanden den ene mikroskopiske harpun ind i dit ben efter den anden. Samtidig sender den den en smertefuld nervegift ind under huden på dig. 

Så, det handler om at undgå, at cellerne skyder deres små harpuner ind i dig. Derfor må du aldrig tisse på det. Urin har omtrent samme pH-værdi som postevand - det er hverken surt eller basisk - og netop en neutral pH værdi får cellerne til at skyde helt automatisk. Hvis du vil neutralisere dem, så skal du bruge citronsaft eller eddike, eller en anden svag syre. Har du ikke lige eddike eller citronsaft med på stranden, så er havvand ikke en helt dårlig idé. Det er måske ikke en syre, men det får ihvertfald ikke nældecellerne til at affyre. 

Så alt i alt, hvis du vil undgå de værste smerter og undgå at lugte af urin, så hav altid en citron på dig, når du er ved stranden. 

ANNONCE
Kaniner er sexglade - og tre andre myter om dyr

Katte lander altid på benene

Katte er særdeles dygtige til at lande på poterne først. Når en kat falder, sætter den instinktivt en "hvad er op og ned"-refleks igang. Katte har en meget fleksibel rygrad som gør at de kan vride sig i luften, og desuden kan overleve fald fra imponerende højder. 

Et pudsigt eksperiment har i øvrigt vist, at rotters evne til at vende sig bliver smadret under indflydelse af alkohol - det samme gælder for din kat. Så lad ikke din fulde kat kravle i træer. Eller lad i det hele taget være med at give din kat alkohol. 

Evnen til at vende sig i frit fald begynder først omkring 4. uge af kattens liv, så indtil da, skal den passes ekstra meget på. 

Så lad være med at test frit fald på killinger. Lad generelt bare være med at teste. Desuden virker det ikke på fald under 3 meter, da det ikke giver katten tid nok til at sno sig i luften. 

Tyre bliver rasende af farven rød 

Tyre er farveblinde overfor farven rød - og i øvrigt også grøn. Så, hvad det er, der gør en tyr så rasende, når tyrefægteren stiller sig foran med en rød klud? Det er bevægelsen af kappen. 

Den flaksende klud er det, tyren fokuserer på, og den kunne være blå, grøn eller polkaprikket - det ville ikke gøre en forskel for tyren. 

ANNONCE
Kaniner er sexglade - og tre andre myter om dyr

Kaniner er sexglade

Kaniner parer sig som vilde, det ved alle, men er de virkelig så sexglade, som vi går og forestiller os?

Myten hedder sig, at hvis du har to kaniner til foråret, så har du 500, når året er slut. Og i teorien burde det holde. Kaniner har et ekstremt potentiale for at lave flere kaniner, og parringen tager heller ikke mere end 30 sekunder. Selve forspillet er hurtigt overstået og består af, at hannen løber om hunnen, viser hende sin hale og urinerer på hende - hvis humøret er højt. 

30 dage senere kommer ungerne ud, og der kan være op til 12 på en gang. Når de små er blevet 3 måneder, så er de selv klar til at få unger. Og, sådan fortsætter, og fortsætter det. 

I den virkelige verden går det dog lidt anderledes. Fx er kaninerne udrydningstruede på den spanske halvø, og det skyldes ikke kun manglende sexløst, men også trusler udefra. For frie kaniner i naturen må det altså siges, at ikke alle kaninerne er sexglade.

Alt i alt, kan myten delvist afskrives, men potentialet er der. 

ANNONCE
Del

Seneste nyt