Magasinet M!

Karsten Ree: Jeg ville aldrig betale 3,5 kr. for en plastikpose

Karsten Ree kigger tilbage på sin tid med DBA.

Han kalder Greta Thunberg for 'Tunfisk', og han vil gerne tisse oveni dit tis, så I sparer på vandet.

Milliardæren Karsten Ree griner af Greta Thunberg, men han er selv god til at spare på sit forbrug.

Handler det mere om, at han er nærig? Hvor meget bruger Karsten Ree selv DBA?

De spørgsmål får han selv lov til at svare på i anledningen af, at DBA fylder 40 år.

Han ryger som en skorsten, og han er blevet hevet i retten - anklaget for at skyde efter Ekstra Bladets helikopter.

Karsten Ree er en mand, der sjældent går stille med dørene.

Han er nemlig ligeglad med, hvad andre tænker, og hvad normen dikterer. Derfor fik vi også ærlige svar, da DBA i anledningen af, at genbrugsportalen fylder 40 år, inviterede sig selv hjem til Karsten for at spørge ham ind til, hvor bæredygtigt stifteren af Den Blå Avis egentlig selv opfører sig.

Det fortæller han til DBA Guide.

Pisser i haven for at spare på vandet

Karsten Ree solgte i 2008 Den Blå Avis til eBay og blev millionær. Siden er formuen vokset, og den bramfrie, tidligere ejer kan i dag kalde sig milliardær.

Men aflægger du et besøg hos Ree, er det nærmest "kun" hans hus og placering, der afslører, at manden svømmer i penge.

Alene hans toiletvaner leder tankerne hen til dengang, man levede som under krigen.

- Jeg tisser i haven for at spare på vandet. Jeg har faktisk lige været derude, griner Karsten, der i samme ombæring undlod at vaske fingre. Hans eget toilet var optaget af DBAs talsperson, Julie Schoen, men det ser Karsten også muligheder i:

- Jeg var lige ved at spørge dig, om jeg måtte tisse oveni dit tis, for ellers kan det jo være lige meget, fortæller Karsten.

Hans toiletvaner er et slående eksempel på, hvor meget milliardæren gør for at spare på sit forbrug.

Af andre eksempler kan nævnes, at han ifølge sin kone sjældent skruer højt nok op for varmen i deres store residens i Vedbæk.

Men spørgsmålet er, om hans nøjsomhed handler om at være bæredygtig, eller om det mest af alt er fir at sparre penge:

- Jeg vil ikke selv sige, at jeg er ikke nærig. Jeg er påholdende med nogle ting, og jeg gider ikke købe noget, der ikke er pengene værd, siger Karsten Ree.

ANNONCE
Foto: DBA Guide - Karsten Ree: Jeg ville aldrig betale 3,5 kr. for en plastikpose Foto: DBA Guide

'Jeg ved godt, det er meget forkert'

Motorsport har alle dage haft Karsten Rees interesse, og i de gamle DBA-tider forenede han også sit arbejde med sin passion.

Han brugte flere motorsportsevents til at reklamere for Den Blå Avis.

Også privat omgiver Karsten sig med store motorer og flotte biler. Han ejer en del af slagsen, men han gør det ikke uden samvittighed;

- Jeg ved godt, at noget af det, jeg gør, er meget forkert, som når jeg f.eks. kører ræs i en gammel bil. Der ryger dæleme noget sprut igennem, når sådan en bil får tæsk. Så bruger den en liter i minuttet, siger Karsten til DBA Guide og fortsætter:

- Men til dagligt har jeg indtil for nyligt kørt i en Polo, og det er fint nok til mig. Jeg har faktisk også et togkort.

'Jeg griner af hende "tunfisken"

Karsten Ree er ikke en mand, der altid tager godt imod, hvis andre siger, hvad han skal gøre, men han er dog ikke er bleg for at erkende, når han selv synes, andre har mere fat i den lange ende end ham selv:

- Jeg griner af hende der "tunfisken" (Greta Tunberg, red.). Jeg synes, hun er et lille gespenst. Men man må jo bare erkende, at vi skal til at tænke anderledes. Der er for meget forbrug.

Det er helt vanvittigt, hvad der bliver smidt ud, siger han til DBA Guide og tilføjer:

- Man skal lære at tænke sig om, og jeg tænker over aftrykket her på jorden.

ANNONCE
Foto: DBA Guide - Karsten Ree: Jeg ville aldrig betale 3,5 kr. for en plastikpose Foto: DBA Guide

150.000 kr. har Karsten på få uger tjent på DBA-salg

I 27 år stod Karsten Ree bag Den Blå Avis, men selv har han ikke talrige DBA-handler "på CV'et".

- Jeg går meget op i genbrug, og jeg har også brugt DBA til mine egne handler. Jeg har handlet med biler, bilreservedele, surferudstyr og møbler, men jeg har ikke været storforbruger af portalen, fortæller Karsten.

Han har dog brugt DBA som aldrig før, da han først fik solgt firmaet. For fire år siden fik han nemlig solgt en hel del på DBA, da han afholdte garagesalg.

Sammen med sin søn oprettede de to en hel del annoncer på DBA med ting fra garagen:

- Jeg synes, jeg havde nok af brugte ting, så jeg holdt garagesalg og fik på få uger solgt for 150.000 kr. Det var alt fra gokarter, cykler og ski, der blev solgt. Ting, jeg ved nogen mennesker ville blive glade for at eje, fortæller Karsten.

Han er ikke typen, der blot kører ned med tingene på genbrugsstationen til gratis brug for andre, før han har prøvet at få dem solgt. Men tanken om at smide tingene helt ud, er endnu fjernere for iværksætteren:

- Jeg ville græde, hvis alle tingene blot blev smidt ud, siger Karsten, der tydeligt er en mand, som knytter sig meget til sine ting.

ANNONCE
Foto: DBA Guide - Karsten Ree: Jeg ville aldrig betale 3,5 kr. for en plastikpose Foto: DBA Guide

Karstens samlermentalitet har han fået fra barndomshjemmet

 Mens Karsten tjente 150.000 kr. på at sælge ud af de ting, han ikke længere brugte, vurderer danskerne, at de i gennemsnittet ville kunne tjene 8.593 kr., hvis de solgte de ting, der samler støv i deres hjem.

I gennemsnit tjener de danskere, der sælger brugt, 5.231 kr. om året på deres handler.

 Men det kan være svært at skille sig af med sine ting. Også selvom de ikke bliver brugt.

At Karsten har kunne tjene 150.000 kr., siger netop noget om, at han i mange, mange år ikke har kunne få sig selv til at skille sig af med sine objekter.

Det er et karaktertræk, Karsten ifølge ham selv har med fra barndomshjemmet:

- I mit hjem smed man ikke noget væk. Der herskede der en samlermentalitet. Man havde gennemlevet krigen, hvor der var ting, man ikke kunne få. Derfor gemte man alt ting, for det kunne måske bruges til at reparere noget andet med, fortæller han til DBA Guide.

Før Karstens garagesalg brugte han derfor mest af alt DBA til at tilegne sig ting.

'Folk forstod ikke Den Blå Avis'

I dag kender de fleste til genbrug.

77 procent af os har inden for de seneste 12 måneder handlet på brugtmarkedet, men i den tid, Karsten Ree søsatte Den Blå Avis, var brugthandler på ingen måde noget, alle kendte til - eller forstod:

- Genbrug var ikke in i 1981. Der var mange danskere, der ikke havde så meget, og som slet ikke forstod, at det de havde, sagtens kunne sælges, så man kunne købe noget andet, man ønskede sig. Det er sådan, modellen virker, siger Karsten Ree til DBA Guide.

DBAs Genbrugsindeks viser da også, at det primært er dét, folk bruger deres tjente genbrugs-penge til: At købe andre ting.

Hele 85 procent af dem, der har solgt deres brugte ting svarer, at de tjente penge går til at købe andre ting. Heraf køber 51 procent andre brugte ting, mens 34 investerer pengene i nye ting.

Når det handler om at købe, minder Karsten Ree om, at DBA er et oplagt sted at tilegne sig billige reservedele, hvis du vil undgå at poste for store penge i et sort hul:

- Hvis noget er for dyrt, kan man gå på DBA. Hvis du eks. har en gammel bil, og der skal en ny gearkasse på til 10.000-15.000 kr., og bilen kun er 15.000 kr. værd i sig selv, ærgrer man sig over at have kastet så meget i en træt bil, der kun har de næste 20.000 kilometer tilbage i sig, siger Karsten til DBA Guide.

ANNONCE
Karsten Ree: Jeg ville aldrig betale 3,5 kr. for en plastikpose

Jeg nægter at købe en pose

Plastik bliver ofte fremhævet som den store synder i kampen for et bedre klima, og skal man tro Karsten Ree, bidrager han især til en grønnere livsstil, for bæredygtighedsfjenden nummer ét bliver der ikke postet penge i hjemme hos milliardæren.

- Hvis jeg er ude og handle, og jeg har glemt at tage en bærepose med hjemmefra, går jeg hen og finder en papæske. Jeg nægter at købe en pose. Er det ikke 3,5 kr., sådan en pose koster, spørger Karsten Ree til DBA Guide.

Han har dog plastikposer i hjemmet, som han bruger som skraldepose. Men det er poser, han ikke selv har købt. I så fald har han kun købt dem indirekte, for poserne får han, når han får leveret mad til firmaet fra supermarkedskæden Meny.

- Poserne genbruger jeg i den forstand, at jeg tager overskudsmaden fra firmaet med hjem i Menyposerne, og så gemmer jeg poserne, indtil de bliver brugt som skraldespandsposer, siger Karsten Ree.

På den måde når samtlige af hans plastikposer at gøre nytte hele tre gange, inden de ryger til forbrændingen.

Og Karsten sørger da også for, at det kun er så lidt affald som muligt, der ryger i Menyposen, som holder på restaffaldet:

- Jeg går op i at bortskaffe ting og sørge for, at de kommer alle de rigtige steder hen. Det her med at sortere på alle de her måder, synes jeg er lidt interessant, lyder det fra DBA-grundlæggeren.

ANNONCE
Del

Seneste nyt