Mad

Kinesisk restaurant i Madrid lukket efter ‘and’ viste sig at være gade-duer

Gadedue, anyone?

Kinesisk restaurant i Madrid lukket efter ‘and’ viste sig at være gade-duer
Foto: Pexels
Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen 10. april 2025

En kinesisk restaurant i Madrids Usera-kvarter er blevet lukket med øjeblikkelig virkning, efter politiet afslørede, at den populære “ristede and” i virkeligheden var døde gade-duer. Den groteske opdagelse skete under et politiraid, og restauranten Jin Gu er nu under efterforskning for en række alvorlige overtrædelser – både af fødevaresikkerhed og dyrevelfærd.

Pigeons på menuen – uden gæsternes viden

Det lyder som noget fra en madmareridts-dokumentar: skåle med plukkede og tilberedte duer, hængt til tørre på tøjstativer i køkkenet. Politiets billeder viser en virkelighed, der kan få enhver “crispy duck”-entusiast til at tænke sig om en ekstra gang.

Mens træduer og skovduer i nogle kredse anses for delikatesse, er der ingen, der med god samvittighed sætter tænderne i en fugl, der har levet sit liv mellem affaldscontainere og trafikkaos. At servere den som and – uden gæsternes viden – går langt ud over både lov og moral.

Uhumskheder over hele linjen

Ifølge politiet i Madrid blev der fundet alvorlige hygiejneovertrædelser i køkkenet. Kødet blev opbevaret i frysere, der ikke fungerede, uden mærkater eller datoer. Der var rustne gryder, ingen termometre, kakerlakker, rottefælder, og… ja, du gættede rigtigt: ulovlige havagurker, som ifølge spanske myndigheder er strengt forbudt at sælge og servere.

Kødet hang og tørrede som tøj, og strips af ubestemmelig oprindelse blev fundet i hele lokalet – alt sammen dokumenteret på billeder delt af det lokale politi. Det giver “street food” en helt ny (og noget ulækker) betydning.

Mulige tiltaler: folkesundhed, dyremishandling og forbrugersvindel

Politiet overvejer nu flere sigtelser mod restaurantens ejere, herunder brud på folkesundhedsloven, dyrevelfærdslovgivning og grov forbrugersvindel. Ifølge eksperter kan vilde duer bære på alt fra salmonella til parasitter – og selvom varmebehandling kan fjerne noget, er det langt fra risikofrit. Og i dette tilfælde tyder meget på, at madlavningen heller ikke just var i topform.

Ironien? Gode anmeldelser

Ironisk nok har Jin Gu stadig en 4.2-stjernet vurdering på Google, med kommentarer som:

“The duck I think is a little dry and lots of bones, not that tasty.”

Tja – måske var det alligevel ikke bare en dårlig dag i køkkenet.

Det er uklart, hvor mange kunder der uforvarende er blevet serveret gadedyr forklædt som klassisk kinesisk favorit, men én ting er sikkert: Jin Gu bliver næppe det foretrukne sted for andepandekager i den nærmeste fremtid.

Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.