Magasinet M!

Kører en omgang på 2 sekunder: Her er den hurtigste racerbane vi nogensinde har set

Er du gal, der er smæk på de her racerbiler.

Kører en omgang på 2 sekunder: Her er den hurtigste racerbane vi nogensinde har set
Den serbiske playboy

Navn: Du?an "Dusko" Popov

Hvornår: Under 2. Verdenskrig

Arbejdede for: Den britiske sikkerhedstjeneste MI5

Historie: Dusko Popov var en flamboyant "ladies man" og en af forfatter Ian Fleming's mange inspirationer til James Bond-serien. Han blev født i en velhavende serbisk familie i det daværende Østrig-Ungarn.

I løbet af sin universitetstid i Freiburg skabte han mange tyske, højtstående bekendtskaber, men ubehagelige møder med nazisterne gjorde, at han ikke kunne udstå dem. Så da en universitetsven spurgte Popov, om han ville arbejde for Abwehr - en tysk militær efterretningstjeneste - tøvede han ikke med at kontakte paskontrollen ved den britiske legation i Jugoslavien.

Her startede hans rolle som dobbeltagent.

I Portugal sendte han informationer hjem til Storbritannien om Abwehr, mens Abwehr kun lige fik nok informationer til, at det gik ubemærket hen.

I 1941 blev han sendt til USA af tyskerne for at skabe et nyt spionnetværk. Med sig havde han en liste med spørgsmål, Abwehr ville have svar på. En af siderne handlede om amerikanernes forsvarsbase i Pearl Harbor. Det tydede derfor, at der var planer om et nært forestående angreb (som bekendt blev udført af japanerne senere det år).

Derfor var det nærliggende for Popov at kontakte FBI med de informationer. Men der var ét problem: Nemlig FBI-chef J. Edgar Hoover. Han var meget mistænksom og kunne ikke udstå Popovs ekstravagante stil med pagne, kvinder og penthouse-lejligheder. Og selvom Popov mødtes med Hoover og gav ham Pearl Harbor-informationerne, valgte Hoover ikke at gå videre med det til sine overordnede.

Da FBI-chefen fandt ud af, at Popov havde taget en masse New York-kvinder med til Florida, truede han med at arrestere ham efter Mann-loven, der forbød udlændinge at transportere kvinder (prostituerede) på tværs af stater.

Popov døde i 1981 og efterlod sig en kone og tre børn.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce