Elisabeth Anderson-Sierra, en mor til tre, lever med en ekstremt sjælden tilstand, der har gjort hende til verdensrekordholder. Hendes krop producerer op til 6,6 liter brystmælk dagligt – langt mere end hendes egne børn har brug for.
Læs også: Videnskabsfolk borer i forsvundet kontinent, der har været væk i 375 år
En sjælden diagnose
Elisabeths rejse begyndte under hendes første graviditet i 2014, hvor hun bemærkede, at hun producerede omkring 600 ml mælk om dagen, selv før hendes barn blev født. Under sin tredje graviditet steg dette tal markant til 6.000 ml dagligt.
Hun blev diagnosticeret med hyperlaktationssyndrom, en tilstand, der får kroppen til at overproducere brystmælk. Ifølge Cleveland Clinic sker dette, når en mors mælkeproduktion overstiger hendes babys behov. Selvom tilstanden ikke er helt ukendt, er det usædvanligt at opleve produktion i Elisabeths skala.
“Det var overvældende,” fortæller Elisabeth. “Jeg var både ny mor og skulle samtidig lære at håndtere en pumpeschedule, der matchede min krops overproduktion.”
Verdensrekord og donation
I 2023 satte Elisabeth en Guinness verdensrekord for den største enkeltstående donation af brystmælk. Hun havde doneret over 1.599,68 liter (mere end 420 gallons) gennem sin karriere som donor. Det svarer til mere end 350.000 ounces brystmælk, som hun har givet til hospitaler, mælkebanker og familier i nød.
“At kunne hjælpe for tidligt fødte babyer og spædbørn, der har brug for livsnødvendig ernæring, har været en stor glæde,” siger Elisabeth.
En påvirket livsstil
Selvom hun er stolt af sin indsats, har hyperlaktationssyndromet også haft en betydelig indvirkning på hendes hverdag. Elisabeth har brugt utallige timer på at pumpe mælk og investeret store summer i opbevaring og udstyr – nogle måneder koster det hende op mod $1.000 (ca. 6.800 DKK) at håndtere tilstanden.
“Det har fuldstændig ændret min livsstil,” siger hun.
Overvejer drastiske løsninger
Elisabeth har undersøgt medicinske muligheder for at stoppe overproduktionen, herunder en dobbelt mastektomi, som ville fjerne det væv, der producerer mælk.
“Jeg vil stadig have høje niveauer af prolaktin i min krop, men det ville ikke påvirke vævet til at producere mere mælk,” forklarer hun.
Hun planlægger at tage en endelig beslutning, når hendes yngste barn er færdig med at amme.