Magasinet M!

Kvinder snakker mens mænd handler - og fem andre blandede myter

Læs med, og find ud af om det passer

I samarbejde med en lang række fageksperter har FADL´s Forlaget de seneste ti år udgivet 10 bøger med 100 myter om forskellige store og små emner i hverdagen. I den nyeste bog, 100 myter om alt mellem himmel og jord, sorteres vrøvl fra virkelighed, og dækker alle de emner man kommer til at snakke om til næste familiefest eller julefrokost - og du får nu chancen for at brillere. 

Denne gang er det en blanding af en masse sjove myter.

Mænds hjerner er større end kvinders

I gennemsnit er mænds hjerner større end kvinders, og det uanset om man opgør det i rumfang, vægt eller antallet af neuroner i hjernen. For mænd er den gennemsnitlige vægt på omkring 1300-1400 gram og 1200-1280 gram for kvinder. Antallet af neuroner i hjernebarken, som anses for den vigtigste del af menneskehjernen, angives typisk til at være på 19 milliarder hos kvinder og 23 milliarder hos mænd. 

Hjernestørrelser er dermed en af de egenskaber, hvor der - ligesom med højde - er en tydelig forskel mellem mænd og kvinder. Det gælder dog vel at mærke kun i absolutte mål - da mænd generelt også er kropsmæssigt større end kvinder, betyder det også, at hjernens størrelse generelt er større ved mænd end hos kvinder. 

Så, kære mænd, vores hjerner er større, men om det betyder at vi er klogere, mere empatiske og kærlige, det er vist en her anden snak.. 

ANNONCE
Foto: pexels.com - Kvinder snakker mens mænd handler - og fem andre blandede myter Foto: pexels.com

En ordentlig fedtkant giver en bedre bøf

Undersøgelser viser faktisk, at fedtkanten ikke giver mere smag. Den gør tilmed heller ikke kødet mere saftigt. Det korte og det lange er, at om kødet er stegt med eller uden fedtkant, er fuldstændig ligegyldigt - medmindre du elsker fedtkanter. I så fald, så skal du selvfølgelig vælge den bøf!

Til gengæld betyder fedtmarmorering at fedtet sidder inde i kødet, og det kan nogle gange være svært at se med det blotte øje. Jo mere fedtmarmorering, jo højere fedtindhold, men også mere mørhed.

Fedtmarmoreringen smelter stort set ikke fra under stegningen, og hvis kødet steges op til en kernetemperatur på 85 grader, så giver fedtmarmoreringen en dejlig smag af stegt kød.

Så et godt tip herfra - kig efter fedtmarmorering og drop fedtkanten. Den betyder intet i sidste ende for smagen og saftigheden. 

En sund lort flyder ovenpå

OBS - ikke for sarte sjæle, eller folk der har et anspændt forhold til lort.

Det her handler dybest set om vægtfylde, og det kan være et potentielt tegn på, om der er noget galt. Jo tættere pakket afføringen er, jo sværere har den nok været at komme af med, og omvendt.

Helt så simpelt er der selvfølgelig ikke noget der er. Det kan være vigtigt at kigge på konsistensen af sin afføring, og det kan man gøre ved den såkaldte Bristol Stool Chart, hvor man kan gradere sin afføring fra 1-7, hvor 1 er de små gårde klumper og 7 er en helt vandet omgang. Den normale afføringen ligger selvfølgelig på 3-4, hvor overfladen er blød og glat, men stadig velformet. 

Udover konsistensen er farven selvfølgelig også væsentlig. En sort afføring kan være tegn på blødning i mave-tarm-kanalen og en her lys/hvid afføring kan indikere, at man har problemer med at optage næringsstoffer. 

Så der er faktisk masser af gode grunde til at orientere sig i tønden, men om lorten synker eller flyder, er ikke det mest afgørende.  

ANNONCE
Foto: pexels.com - Kvinder snakker mens mænd handler - og fem andre blandede myter Foto: pexels.com

Taber du mad på jorden, har du fem sekunder til at samle den op

Bakterier sætter sig på overflader meget hurtigere end du tror, så selvom du lige har støvsuget eller vasket gulvet, så kan du risikere, at bakterierne sætter sig på spildt mad alligevel. 

Et studie har undersøgt, hvor hurtigt bakterien salmonella overføres til spegepølse og brød på forskelligt underlag - fem sekunder. En anden undersøgelse diskuterer dog resultatet og mener ikke, at bakterierne kan nå at sætte sig blot efter fem sekunder. 

Synligt snavs, fx hår og jord, kan du børste af men de mikroskopiske små bakterier kan du ikke se, og derfor heller ikke børste af. Der er desværre ingen undersøgelser der viser, hvor meget snavs og bakterier du kan børste af. 

Kan du så ikke bare skylle maden? Jo, hvis det er en gulerod, så kan du sikkert godt skylle den ren, men hvis det er et stykke kage, eller fersk kød, så er det svært lige at smide under vandhanen uden det bliver ødelagt.

Så om fem sekunders reglen stadig skal gælde hjemme hos dig, det må du selv afgøre.

Det er farligt at holde på en prut

Du siger, "man ikke kan holde på noget, man ikke har i hænderne", så siger vi, at du har et alvorligt problem med lukkemusklen.  Nej, det er ikke farligt, i visse situationer, at tage hensyn til sine medmennesker - det er faktisk kun høfligt at holde den ildelugtende prut inde i flyveren eller bussen. 

Ingen regel uden en undtagelse, selvfølgelig. I nogle alvorlige tilfælde kan det være vigtigt at komme af med luften, så snart muligheden byder sig. Det kan også diskuteres, om det er en god idé at gå rundt og holde på prutterne i timevis. 

En vis sandsynlighed er der for, at yngre kvinders tendens til at undgå offentligt prutteri også er en del af forklaringen på, hvorfor netop yngre kvinder er særligt hårdt ramt af irritabel tyktarm. 

Så nej, det er ikke farligt at holde prutter inde, men det er heller ikke sundt at holde prutter inde i timevis. Så næste gang kæresten prutter, så prik til ham og sig, at det er okay at tage hensyn til andre mennesker og holde prutten inde - det dør han ikke af.

ANNONCE
Foto: pexels.com - Kvinder snakker mens mænd handler - og fem andre blandede myter Foto: pexels.com

Kvinder snakker, mens mænd handler

Kønsforskelle eksisterer, og de er virkelige. 

Kvinder er gode til smalltalk, de er mere fingerfærdige og tålmodige, og de er mere socialt anlagt. Mænd er mere handlekraftige, mere fleksible og mere selvstændige, og de kan klare deres problemer alene. 

Vi kan sikkert genkende mønstret, men husk, at det blot er et mønster, ikke en eviggyldig sandhed. Køn er nemlig ikke bare noget, vi er. 

To begreber er centrale her: Køn er performativt, og køn er forhandlet. Disse to slogans er gode at have med i arsenalet, når diskussioner om køn går i hårdknude. For de hjælper os til at forstå, at køn er, hvad vi sammen gør det til, hvad vi er enige om i vores kultur på dette tidspunkt i historien. Vi behøver ikke gå meget længere tilbage end 50 år, før det bliver tydeligt, ay køn ikke er statisk. 

Heldigvis er der sket meget med de gamle kønsroller, således at mænd og kvinder har en langt større palet at male deres køn med. Så kvinder kan være handlekraftige og mænd snakkesagelige - og omvendt. 

ANNONCE
Del

Seneste nyt