Viralt

Læge afslører præcis, hvad der sker med kroppen i de sidste øjeblikke før døden

De sidste åndedrag.

Læge afslører præcis, hvad der sker med kroppen i de sidste øjeblikke før døden
Foto: Pexels
Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen 20. marts 2025

Vi kan løbe maraton, spise grønt og endda drikke os halvt ihjel i forsøget på at glemme det – men uanset hvem du er, ender vi alle det samme sted: Døden.

Medmindre nogen opfinder en måde at gemme hjernen på og koble den op til en Terminator-lignende robotkrop (og selv dér ville det næppe være en evig løsning), må vi se skæbnen i øjnene før eller siden. Men hvad sker der egentlig, når kroppen siger stop?

Dr. Kathryn Mannix, der i mange år har arbejdet inden for palliativ behandling, har givet et indblik i den proces, de fleste af os skal igennem, når tiden er inde. Og det er mindre dramatisk – og mere naturligt – end man skulle tro.

Kroppen sætter tempoet ned

Ifølge Dr. Mannix begynder døden ofte med, at kroppen mister lysten til mad og drikke. Det kan ske gradvist, og selvom appetitten forsvinder, kan små lækre mundbid stadig bringe en smule glæde i slutspurten.

Dette stadie kaldes af forskere for “aktiv død”, hvor kroppen begynder at trække sig tilbage. Energien forsvinder, musklerne bliver trætte, og det hele kan bedst beskrives som en overvældende følelse af udmattelse – lidt som når man er ramt af en alvorlig sygdom og bare ikke kan rejse sig fra sengen.

Søvnen overtager mere og mere, men paradoxalt nok giver den ikke længere den velkendte genopladning. Alligevel vil personen opleve en rolig, nærmest fredelig søvnfornemmelse, selvom de måske ikke helt registrerer, hvornår de er vågne eller bevidstløse.

“Death rattle” og kroppens afslutning

Som døden nærmer sig, begynder flere af kroppens funktioner at slukke. Hjertet slår langsommere, blodtrykket falder, og åndedrættet bliver uregelmæssigt og overfladisk. Mange pårørende genkender den karakteristiske lyd, som kaldes “death rattle” – en form for snorken, der skyldes ophobning af væske i luftvejene, typisk i livets sidste døgn.

Når vejrtrækningen stopper, tager det kun få minutter, før iltmanglen får hjertet til at give op. Og her slutter kroppens rejse.

Hvad sker der i hjernen?

Det mest fascinerende? Forskning tyder på, at hjernen i de sidste øjeblikke går på overarbejde i områder forbundet med minder og drømme. Nogle beskriver oplevelser med at se afdøde slægtninge – et fænomen kendt som “visioning”. Andre oplever det, man kalder “the rally”, hvor personen pludselig virker mere klar og frisk kort tid før døden – noget, der kan snyde pårørende til at tro, at bedring er på vej.

Kroppen er bygget til at dø

Som Dr. Mannix forklarer det, er døden faktisk designet som en blid proces. Kroppen lukker gradvist ned, nervesystemet dæmper sanserne, og de sidste øjeblikke er oftest præget af ro frem for kaos.

Så selvom det store spørgsmål om, hvad der sker efter stadig står ubesvaret, er der en vis trøst i at vide, at kroppen selv har et indbygget beroligende program til rejsens sidste kapitel.