Magasinet M!

Legaliseringens mørke side: Når hash bliver til heroin

Den delvise legalisering af cannabis i USA har ført til en stigning i antallet af heroinmisbrugere.

Før cannabis blev legaliseret i USA, var Mexico verdens førende eksportør af den hellige urt. På grund af kriminaliseringen var det de berygtede narkokarteller, der sad på markedet, og det var derfor ikke med deres gode vilje, at fire amerikanske delstater tillod, at deres befolkning måtte dyrke og ryge det til eget forbrug. 

Blot få måneder efter legaliseringen havde narkokartellerne tabt milliarder af kroner på grund af den manglende efterspørgsel efter deres primære eksportvare. Og selvom de ikke er den slags virksomhed, der skal præsentere et årsregnskab for aktionærer, blev den manglende indtægtskilde hurtigt et problem, og en løsning måtte findes. 

"El Chapo" vender tilbage

Hvis navnet vækker genklang, så er der en god grund til det. Hans rigtige navn er Joaquín Guzmán Loera, selvom det kun sjældent benyttes, og han var lederen af Mexicos største narkokartel, Sinaloa. Det er ham, der flygtede fra et "topsikret" mexicansk fængsel ved at køre på motorcykel gennem en 1.500 meter lang tunnel.  

Både myndighederne og medierne er i tvivl om, hvem der styrer Sinaloa kartellet i dag, men det var El Chapo selv, der tog beslutningen om, at deres forretning skulle omlægges, efter de indså, at den amerikanske efterspørgsel efter cannabis ville forsvinde med årene. 

El Chapos løsning på problemet var simpel. I stedet for at smugle cannabis over den amerikanske grænse, skulle de i stedet satse på heroin. 

ANNONCE
Legaliseringens mørke side: Når hash bliver til heroin

For mange kan det virke underligt, at kartellet satsede på heroineksporten. For bare fordi heroin er tilgængeligt, betyder det vel ikke, at folk får lyst til at prøve det? Selvom pot, hash og skunk kan give psykoser, er det noget, som de fleste bliver tilbudt i løbet af deres liv, mens tanken om at prøve heroin for mange er frygtindgydende. 

Det vidste El Chapo også, for det amerikanske heroinmarked var allerede mættet, og derfor blev han nødt til at tænke kreativt. Først sænkede kartellet prisen drastisk, så et kilo heroin gik fra at koste $200.000 til at koste $50.000. Samtidig hævede de kvaliteten, så renheden blev øget fra 70 til 90%.

På den måde blev antallet af mulige heroinmisbrugere øget, og endnu bedre var det, at flere førstegangsbrugere øjeblikkeligt blev stærkt afhængige. Men tabet af kartellets indkomst efter legaliseringen var stadig for stort, og derfor tog El Chapo og resten af Sinaloa det et skridt videre.

Heroin på pilleform 

Det er næppe en hemmelighed, at mange amerikanere tager receptpligtig medicin af forskellige årsager og med forskellige formål. Læg her mærke til ordet "receptpligtig", for det er nødvendigt at have en læges godkendelse for at kunne forsætte sit misbrug af de mange farvestrålende piller. Derfor begyndte kartellet at sælge heroin i pilleform, og de gik målrettet efter de befolkningsgrupper, hvor pilleafhængigheden var størst. 

Efterspørgslen efter smertestillende piller som Morfin, Oxycontin og Valium var stor blandt de rigeste procenter af befolkningen i Californien. Inden længe havde El Chapo skabt et marked for piller med samme effekt som dem medicinalvirksomhederne lavede, men som ikke krævede recept, og som ofte var langt billigere. Et kilo ren heroin kunne sælges for ca. $50.000, men i pilleform var indtjeningen $1.300.000 for samme mængde. 

ANNONCE
Legaliseringens mørke side: Når hash bliver til heroin

På grund af en stigning i antallet af dødsrelaterede pillemisbrugere begyndte den amerikanske regering at skærpe reglerne for, hvornår en patient kunne få lykke- og smertestillende piller på recept. Det skete kort efter cannabis-legaliseringen, og det passede perfekt med kartellets planer, for efterspørgslen voksede, mens de blev svære at anskaffe på lovlig vis. Der gik ikke mange år fra kartellets indtog på pillemarkedet, før det kunne aflæses på statistikkerne. Antallet af døde som følge af en heroinoverdosis blev fordoblet fra 2004 og 10 år frem, og 2014 satte rekorden med i alt 47.055 dødsfald alene i USA. 

På redaktionen har vi ikke en mening om den mulige legalisering af cannabis i Danmark. Det vil vi lade klogere og mere objektive hoveder om. Denne artikel var blot et forsøg på at påpege, at kriminelle vil forblive kriminelle, og at de vil kaste sig over et nyt marked, hvis deres nuværende indtægtskilde bliver taget fra dem. Om det bliver hårdere stoffer, våben eller at kidnappe hunde, ved vi ikke. 

Denne artikel er inspireret af en reportage af Don Winslow for Esquire.
Den kan du læse her.

Vi har tidligere beskæftiget os med den mexicanske narkokrig.
Den kan du læse mere om her. 

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce