Magasinet M!

M!s øl-guide: Belgien og Holland

M!s internationale guide til bajere.

M!s øl-guide: Belgien og Holland

Af: Tjelle Vejrup

Øl! Bajere! Pilsnere! Stifter! Uhmm, det boblende, flydende guld. Sammen med fodbold og sex er øl nederst i madpyramiden - dvs. du skal helst have rigtig meget af det.

I en hyldest til øl, og fordi der i weekenden er international øl-festival i København, kommer her M!'s guide til øl.

Øl består primært af grund-ingredienserne vand, malt og gær. Øl er en af verdens ældste drikke, og dateres ofte så langt tilbage som år 6.000 før kristus, hvor egypterne ... arh fuck it!

Du vil jo hellere vide, hvilke bajere du skal købe fra hvilke lande. Okay så. Som en daglig service kommer M!'s øl-geografiske guide. Selv tak.

Denne gang:
Belgien og Holland
Hvad kan belgierne og hollænderne:
Hollænderne kan ryge sig skæve uden at blive anholdt for det. Hash er faktisk ikke mere lovligt i Holland end i Danmark, men politiet er bare mere tolerante dernede.

Belgierne kan lave en masse oste, og så har EU hovedsæde i hovedstaden Bruxelles. Nårh jo, og så laver de de der mega-lækre vafler, som du kan putte vanilieis på. Mums, det er mad for rigtige mandfolk (Tjelle, ting med vanilie-is er ikke for mandfolk - red).

Kan de drikke bajere:
Den gennemsnitlige belgier hælder over 90 liter øl i svælget årligt. Det placerer dem på en syvendeplads i verden, lige over Danmark. Dette hænger især sammen med, at spiritus var forbudt på beværtninger i Belgien fra 1919 til 1983 hvor øllerne til gengæld blomstrede.

Hollænderne vil åbenbart hellere ryge en bønne, for de befinder sig helt nede på en tøset 15. plads i verden.

Hvad kan hollænderne og belgierne skænke:
Øl har ikke den samme rolle i Holland, som øl har i eksempelvis Belgien og Tyskland. I Holland er øl bare noget, man skal være fuld af (ikke at det er at kimse ad). Det afspejles også i, at Heineken sidder på 50 procent af markedet med Grolsch som største konkurrent. Begge øl er udmærkede, men der er også tale om nogenlunde harmløse øl (undskyld alle jer, der drikke Heineken på diskotekerne for at se smarte ud).

Skal hollænderne have sofistikerede øl, kigger de derefter oftest mod naboerne i Belgien. Og det med god grund. Belgien er muligvis et af verdens bedste øl-lande.

Et utal af anerkendte og fremragende mærker findes der. Tag bare Stella Artois, en lys lager, der faktisk er den mest populære øl i England.

Dog er der et sted, hvor du helt sikkert skal forsøge dig, hvis du vil opleve belgisk øl, når det er allerbedst: Trappist øl. Trappist øl fremstilles i munkeklostre, og der er strenge regler for, hvilke øl, der må kalde sig dette. Der findes således kun syv trappist bryggerier i verden, og seks af dem er i Belgien. Og de er stort set alle geniale.

Der er tale om: Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle og Westvleteren. Sidstnævnte omtales endda som den bedste øl i verden.

Trappist øllene er alle proppet med smag, så du skal ikke være bange for nye oplevelser, hvis du kaster dig ud i dem. Derudover er de ikke alle ens, bortset fra en generelt høj alkoholprocent.

Rochefort, Chimay og Westmalle kan især anbefales, da de er undertegnedes favoritøl.

ANNONCE
Del

Seneste nyt