Magasinet M!

M!s øl-guide: Skandinavien

M!s internationale guide til bajere - Skandinavien

M!s øl-guide: Skandinavien

Af: Tjelle Vejrup

Øl! Bajere! Pilsnere! Stifter! Uhmm, det boblende, flydende guld. Sammen med fodbold og sex er øl nederst i madpyramiden - dvs. du skal helst have rigtig meget af det.

I en hyldest til øl, og fordi der i weekenden i uge 37 er international øl-festival i København, kommer her M!'s guide til øl.

Øl består primært af grund-ingredienserne vand, malt og gær. Øl er en af verdens ældste drikke, og dateres ofte så langt tilbage som år 6.000 før kristus, hvor egypterne ... arh fuck it!

Du vil jo hellere vide, hvilke bajere du skal købe fra hvilke lande. Okay så. Som en daglig service kommer M!'s øl-geografiske guide. Selv tak.

I denne omgang:
Vore skandinaviske naboer Sverige og Norge
[Læs også guiden til tjekkisk øl her]

Hvad kan de:
Nordmændene og svenskerne er begge betydeligt bedre til alt der hedder vintersport, end vi er. Men de bor altså også alle sammen oppe i fjeldene.

Norge er stadig dårligere til fodbold end vi er, og Sverige snakker vi ikke mere om i den sammenhæng.

Derudover har nordmændene en masse olie og svenskerne har en masse svenske piger. We like.

Kan de drikke bajere:
Nope. Den gennemsnitlige nordmand/svensker indtager kun lidt mere end halvt så meget øl om året som den gennemsnitlige dansker. Måske derfor er de bedre til sport. Who cares.

Norge plages desuden af sindssygt høje skatter på alkohol og en regel om, at alkoholiske drikke med en procent på mere end 4,75 kun må sælges i det norske Vinmonopols butikker.

Hvad kan de skænke:
Endnu engang beviser vi, at det ikke er Aqua der gør os sejere. I modsætning til dansk øl er svenskerne og nordmændene langt bagefter.

Norge har to større bryggerier - Carlsberg-Ringnes og Hansa-Borg. Deres mest populære øl er den blege lager. Men mest interessant er deres alternativer, såsom deres Bayerøl, hvoraf den mest berømte er Frydenlund fra Ringnes. Samt deres bokkøl, der når helt op på 6-7 procent, hvoraf vi anbefaler Hansa-Borg's Borg Bokkøl.

I Sverige kan det siges ganske nemt: Pripps Blå. Pripps er uden tvivl svenskernes mest berømte og populære øl. Det er en let lager, der dog ikke kan anbefales til folk, der søger smagsmæssig udfordring. Spændende er den ikke. Til gengæld ejes Pripps nu af Carlsberg, og så kan de lære at prøve at lave øl derovre.

Andre større mærker er Falcon (der også ejes af Carlsberg) og Spendrups.

Bonus:
Med fire sølv-, en bronze- og nul guldmedaljer endte Sverige som nummer 56 på OL i Beijings medaljeliste. 26 pladser bag Danmark og 35 pladser efter Norge ... Drik det væk.

[Læs også guiden til tjekkisk øl her]

ANNONCE
Del

Seneste nyt