Magasinet M!

M!s øl-guide: Tjekkiet

M!'s internationale guide til bajere - Tjekkiet

M!s øl-guide: Tjekkiet

Af: Tjelle Vejrup

Øl! Bajere! Pilsnere! Stifter! Uhmm, det boblende, flydende guld. Sammen med fodbold og sex er øl nederst i madpyramiden - dvs. du skal helst have rigtig meget af det.

I en hyldest til øl, og fordi der i weekenden i uge 37 er international øl-festival i København, kommer her M!'s guide til øl.

Øl består primært af grund-ingredienserne vand, malt og gær. Øl er en af verdens ældste drikke, og dateres ofte så langt tilbage som år 6.000 før kristus, hvor egypterne ... arh fuck it!

Du vil jo hellere vide, hvilke bajere du skal købe fra hvilke lande. Okay så. Som en daglig service kommer M!'s øl-geografiske guide. Selv tak.

Denne gang:

Tjekkiet (Ceska Republica)
Hvad kan tjekkerne:
De kan spille fodbold en del bedre end vi kan. De er nummer otte på verdensranglisten, hvor Danmark for eksempel kun er nummer ... et eller andet. Vi kender slet ikke så høje tal.

Og så kan de prale af en umanerligt festlig hovedstad - Prag.

Kan de drikke bajere:
Gu' kan de så. Tjekkerne er det folkefærd i verden, der indtager flest liter øl pr. mand/år: 156,9 liter! Godt gået.

Tjekkerne opfandt faktisk også pilsner øl. Det skete, og vi tager ikke pis på dig her, i byen Pilsen. Eller som det staves på fjollet tjekkisk: Plzen. I 1842 kom tyskeren Josef Groll til byen, og her var han med til at udvikle pilsneren. Tak for det.

Udover Pilsen er Tjekkiets mest øl-kendte by Ceské Budejovice, også kendt som Budweis (nej ikke den amerikanske).

Hvad kan tjekkerne skænke:
Masser af pilsnere. Den gyldne øl dominerer i Tjekkiet. Og udover at de er forbandet gode til at lave dem, er de også billige (dernede, altså).

Du går ikke helt galt i byen hvis du bestiller en af deres to mest kendte mærker. Budweiser Budvar og Pilsner Urquell kan også købes herhjemme. Gå efter de store flasker. Det føles bare bedre. De er begge pilsnere og begge fra Tjekkiets øl-hovedstæder (se forrige afsnit).

Prag er dog heller ikke bleg for at servere en god øl, og hovedstadens mest kendte mærke er Staropramen. I modsætning til sine konkurrenter er den endda en lager. Kan anbefales.

Bonus:
Når du bestiller en øl i Tjekkiet, så sig: "Pivo prosim". Det betyder ganske enkelt "øl tak".

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce