Magasinet M!

Mandagens 'supermåne' bliver den største mennesket har set i næsten 70 år

Den kommer til at ligne noget fra en tegnefilm. Månen. Mandag aften kan du få fornøjelsen af den største og kraftigste, menneskets øje har set siden 1948.

Mandagens 'supermåne' bliver den største mennesket har set i næsten 70 år

En supermåne. Et fænomen, der både får månen til at synes op til 14 procent større og 30 procent kraftigere en normalt, når månen er tættest på Jorden. Det skyldes, at månens bane om vores planet er elliptisk, hvilket blot betyder, at banen har form som en ellipse (en aflang cirkel).

I aften, mandag. 14. november, får du chancen for at opleve fænomenet til fulde. Faktisk kommer månen, du kan se med dit blotte øje, til at være den største, mennesket har set i mere end 68 år - nærmere betegnet siden 26. januar 1948.

27 dage tager det for Månen at kredse rundt om jorden, hvor afstanden mellem de to planeter varierer fra 356.500 kilometer til 406.700 kilometer. Ifølge Berlingske skal månen ikke blot være tæt på jorden for at kunne kategoriseres som en supermåne - der skal også være tale om fuldmåne. Avisen skriver også, at en supermåne som sådan ikke er vanvittigt sjælden, da vi ser en mindst en om året og faktisk allerede har oplevet fænomenet i både september og oktober i år. Men i aften er altså for første gang i mere end 68 år, at Månen er så tæt på Jorden, som den er.

ANNONCE

Spørgsmålet er så, om vejret kommer til at være med dem, der gerne vil have et glimt af supermånen. Vagthavende hos DMI siger til Berlingske, at sigtbarheden kan være god, når månen står op klokken 16.41 i eftermiddag.

- Men der er en varmfront på vej ind over landet mandag, så der vil senere komme et tyndt slør af skyr, der tykner i løbet af aftenen, siger han.

Supermåne-fænomenet skal dog ikke forveksles med 'måne-illusion', som er en optisk illusion, der får månen til at synes op imod 300 procent større end normalt ude i horisonten. En ting, der oftest kan ses, i det månen står op, hvor den altså er ekstra stor og flot - og som sandsynligvis også vil være tilfældet i eftermiddag. 'Måne-illusion' er stadigvæk et fænomen, der diskuteres årsagerne til, og som du kan læse meget mere om her.

Herunder har vi samlet en række billeder fra rundt omkring i verden, der blev taget i går aftes, hvor folk allerede kunne få et glimt af den begyndende supermåne.

supermoon? #supermoon #2016 #themoon #biggest #brightest #skyward #sydney #Australia

A photo posted by Avery Wang (@avery.wxz) on Nov 14, 2016 at 2:07am PST

It snuck above the clouds and everyone began to howl, clap, hoot and ululate. Such a wonderful feeling of oneness. Knowing we were all watching this big old moon together. #lifeisbeautiful #supermoon

A photo posted by akaciah (@akaciah) on Nov 14, 2016 at 2:07am PST

Supermoon, average photo. #supermoon #moon #sky #nightsky

A photo posted by Terttu (@trmash) on Nov 14, 2016 at 2:07am PST

???? #? #??? #????? #??? #supermoon

A photo posted by Narae (@merrynr90) on Nov 14, 2016 at 2:07am PST

#supermoon Take 2! Might have been a day early yesterday... #moon #igerssydney #sydney_insta #sydneylife #nighttime #moonlight #cityscape #windowwithaview

A photo posted by Rich Thayne (@richthayne) on Nov 14, 2016 at 2:07am PST

ANNONCE
Del
Om forfatteren
M! M!

Følg på:
Facebook
Instagram

Vil du blogge hos os?

Seneste nyt