Magasinet M!

Mord i Hollywood

Bag filmbyens glittede facade gemmer sig bunker af dystre drabssager, der hver især er værdige til et filmplot.

Kugleskør producer

Offer: Lana Spector
Gerningsmand: Phil Spector

Musikproduceren Phil Spector er kendt for mange ting. For at have opfundet musik-begrebet 'Wall of Sound'. For at have lavet plader med navne som The Beatles, Ike og Tina Turner, Leonard Cohen og The Righteous Brothers. Og for at være bindegal. Uanset hvor farverige bands Spector arbejdede med, kunne de sjældent følge med, når det kom til indtag af stoffer og excentrisk opførsel. Spector havde rutinemæssigt en pistol med i studiet og var ikke bleg for at trække den - mest berømt, da han var ved at indspille End of the Century med Ramones i 1979. Da Dee Dee Ramone en sen aften proklamerede, at nu gik han hjem, trak Spector sin pistol, pegede den i ansigtet på bassisten og sagde: "You're not going anywhere." I 2003 tog Spectors opførsel overhånd. Produceren mødte på spillestedet House of Blues skuespilleren Lana Clarkson, der mest gjorde det i B-film og billige gysere. De tog hjem tilSpectorspalæ i en limousine. En time senere hørte limousinechaufføren et skud og så Spector komme ud af huset med en pistol i hånden. Clarkson blev fundet død af et skud gennem munden. Spector erklærede, at Clarkson havde skudt sig selv ved et uheld, men blev efter to retssager erklæret skyldig i drabet og afsoner nu 19 års fængsel. Det hjalp ham ikke under retssagen, at anklagemyndigheden kunne påvise, at han ved mindst fire tidligere lejligheder havde trukket våben mod kvinder, han var seksuelt interesseret i.

ANNONCE

Simpsons mistede stemmen

Offer: Phil Hartman
Gerningsmand: Brynn Omdahl

På overfladen kørte det som smurt for Phil Hartman. Komikeren havde i otte sæsoner været fast mand på comedyprogrammet Saturday Night Live og var nu en af hovedrolleindehaverne i komedieserien News Radio - samtidig med, at han passede sit mangeårige bijob som skuespiller på Simpsons, hvor han bl.a. lagde stemme til den talentløse advokat Lionel Hutz og den fallerede skuespiller Troy McClure. Men privat havde den sjove mand alvorlige problemer. Hans kone gennem ti år Brynn Omdahl, som han havde to børn med, var efter noget tids afholdenhed begyndt at drikke alkohol og tage kokain igen. Den aften stillede Phil Hartman sin kone et ultimatum efter et skænderi: Hold dig fra stofferne, eller jeg vil skilles. Udfaldet blev dog et helt andet. Klokken tre om natten tog Brynn Omdahl en kaliber .38-revolver fra husets pengeskab og skød Phil Hartman to gange i ansigtet og en gang i siden. Herefter forlod hunsindøde mand og parrets to børn. Omdahl kørte hen til en ven og tilstod drabet. Vennen kørte hende tilbage til huset og ringede straks 911. Politiet ankom med det samme, men mens de i første omgang koncentrerede sig om at få børnene på ni og seks ud af huset, holdt ingen øje med Brynn Omdahl. Betjentene hørte et skud og fandt Omdahl i soveværelset ved siden af sin mand, død efter at have skudt sig i siden af hovedet.

Bonusinfo: På årsdagen for drabet lagde Brynn Omdahls bror sag an mod producenten af det antidepressive middel Zoloft, der var mistænkt for at gøre folk meget aggressive. Der blev indgået forlig i sagen for et ukendt beløb.

ANNONCE

O.J. Simpson-sagen

Ofre: Nicole Brown og Ronald Goldman
Gerningsmand: O.J. Simpson. Måske

Orenthal James Simpson var allerede en stor berømthed på grund af sin imponerende karriere som running back i NFL og senere som skuespiller i bl.a. Høj Pistolføring-filmene. Men i juni 1994 blev han virkelig berømt. 12. juni 1994 blev ligene af Simpsons ekskone Nicole Brown og hendes ven Ronald Goldman fundet uden for Browns hus. De var begge stukket ihjel. Få dage efter blev O.J. Simpson sigtet for mordene og arresteret efter en bizar biljagt i snegletempo, hvor Simpsons hvide Ford Bronco blev efterfulgt af næsten komisk mange politibiler, mens hele sceancen blev foreviget af nyhedsstationernes tv-helikoptere. Retssagen mod Simpson strakte sig over otte måneder, og blev en af de mest omtalte retssager i historien - ikke mindst fordi stort set hvert eneste minut blev sendt på direkte tv. Selv om indicierne mod O.J. Simpson var stærke, lykkedes det hans hær af dyre forsvarsadvokater at så tvivl omisærDNA-beviserne (indsamling af DNA fra gerningssteder var relativt nyt dengang), og O.J. Simpson blev kontroversielt frikendt. I et løjerligt eksempel på, hvordan det amerikanske retssystem fungerer, anlagde Nicole Brown og Ronald Goldmans efterladte senere et en civil retssag, hvor han af en enig jury blev holdt ansvarlig for mordene og dømt til at betale de efterladte 40 millioner dollar.

Bonusinfo: O.J. Simpson afsoner i øjeblikket en dom på 15 år i Lovelock Correctional Center i Nevada. Ikke på grund af mordene på Brown og Goldman, men på grund af et væbnet røveri i Las Vegas i 2007.

ANNONCE

Manson-familien går amok

Ofre: Sharon Tate og fire andre
Gerningsmænd: Charles Watson, Linda Kasabian, Susan Atkins, Patricia Krenwinkel.

Hele Hollywood stod på den anden ende i august 1969. Stjernerne sendte deres børn ud af byen, nogen begyndte at gå med pistol og andre investerede i mere sikkerhedsudstyr til deres ejendomme. Opstandelsen startede, da fem lig blev fundet om morgenen i det store hus på 10050 Cielo Drive. En af dem var den højgravide skuespiller Sharon Tate, som var gift med den berømte instruktør Roman Polanski. Hun var blevet stukket med en kniv 16 gange, hvorefter morderen havde skrevet PIG på husets hoveddør med hendes blod. Fire andre mennesker - tre af Tates venner og en ung mand, der havde parkeret udenfor huset - blev fundet i indkørslen, i haven og i husets stue. Roman Polanski var på arbejde i London på drabstidspunktet.

Det femdobbelte mord var uopklaret i flere måneder, indtil november, hvor det blev afsløret, at fire medlemmer af den såkaldte Manson Family stod bag. Charles Manson var en vanekriminel, der havde forsøgt at slå igennem som sanger og sangskriver i Los Angeles uden det stor held. I stedet havde han skabt en sekt ved navn Manson Family, som troede på noget, Manson kaldte Helter Skelter - en nærtstående racekrig mellem sorte og hvide. Han mente i øvrigt at The Beatles havde fortalt ham alt om det via deres The White Album... Idéen var at skubbe racekrigen i gang ved at dræbe hvide, rige mennesker og satse på, at sorte fik skylden, så krigen kunne komme i gang. Manson blev dømt som medskyldig i mordene på Tate og adskillige andre i 1971 og afsoner en livstidsdom i Corcoran State Prison.

Bonusinfo: Musikeren Trent Reznor fra Nine Inch Nails overtog huset i 1992 og installerede et studie, som han døbte Pig. Marilyn Mansons debutalbum er blandt andet indspillet der.

ANNONCE

Godfathers søn dømt for drab

Offer: Dag Drollet
Gerningsmand: Christian Brando
Christian Brando var søn af Marlon Brando, kendt fra The Godfather og Dommedag Nu. Ligesom som sin far var han skuespiller, men blev berømt af de helt forkerte årsager i maj 1990. Christian Brandos halvsøster Cheyenne var på besøg i Hollywood sammen med sin kæreste Dag Drollet. Under en middag fortalte Cheyenne Christian, at Dag Drollet var voldelig overfor hende. Da de kom tilbage til Marlon Brandos hus, hvor både Cheyenne og Dag Drollet boede, konfronterede Christian Brando Dag Drollet med anklagerne. Det kom til et skænderi, der sluttede brat, da Brando skød og dræbte sin søsters kæreste. Anklagen lød i første omgang på overlagt drab, men anklagemyndigheden kunne ikke få Cheyenne til at vidne - eftersom Marlon Brando havde fået hende indlagt på et mentalhospital. Christian Brando fastholdt, at han blot ville skræmme Dag Drollet og endte med aterklæresig skyldig i det, der i amerikansk retssprog kaldes manslaughter. Efter at Marlon Brando havde vidnet og tryglet dommeren om at være nådig mod Christian Brando, blev unge Brando idømt fem års fængsel.

ANNONCE

Betjenten blev anklaget for mord

Offer: Bonny Lee Bakley
Gerningsmand: Robert Blake. Måske.

Robert Blake var kendt og elsket for sin rolle som den barske kriminalbetjent Tony Baretta i tv-serien Baretta. Men billedet krakelerede i 2001, da Blakes kone Bonny Lee Bakley blev myrdet, og manden, som alle kendte som kriminalbetjent, blev sigtet for mordet. Blake og Bakley - der ironisk nok var kærester med Christian Brando, inden hun blev gift med Blake - var på den italienske restaurant Vitello's i Hollywood 4. maj 2001. I bilen rundt om hjørnet fra restauranten blev hun skudt en enkelt gang i hovedet med en Walther P-38-pistol, som senere blev fundet i en container. Blake fastholdt, at han havde været inde i restauranten for at hente noget (i øvrigt en pistol...), han havde glemt, da Bakley blev skudt. Ikke desto mindre blev han anholdt og sigtet for mordet sammen med sin bodyguard Earle Caldwell. Anklagemyndigheden havde ikke mange tekniske beviser mod Blake, men lagde deres sag an på vidneudsagn fra to tidligere stuntmen, derbeggefortalte, at Blake havde forsøgt at hyre dem til at myrde sin kone. Ikke desto mindre blev Blake frikendt, hvilket fik den usædvanligt bramfri distriktsadvokat Steve Cooley til at kalde Blake for "et ynkeligt menneske" og jurymedlemmerne for "utroligt dumme".
Meget lig O.J. Simpson-sagen anlagde Bonny Lee Bakleys familie et civilt søgsmål, hvor Blake blev kendt skyldig og dømt til at betale 30 millioner dollar. Selv om beløbet i en appelsag blev halveret, gik Blake fallit og har ikke haft en rolle i film eller tv siden.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce