Magasinet M!

Når sci-fi bliver til virkelighed

En gang imellem er der rent faktisk nogen, der opfinder de vilde gadgets, vi ser i sci-fi-film. Her er en håndfuld af de vildeste sci-fi-genistreger, der er blevet virkelighed.

Når sci-fi bliver til virkelighed
UBEMANDEDE MILITÆRDRONER

SET I: The Terminator (1984)

FIKTION: I 2029 bliver menneskene slagtet på stribe af den kunstige intelligens Skynet, der sender ubemandede, flyvende 'Hunter-Killers' ud for at gøre det beskidte arbejde.

VIRKELIGHED: Det amerikanske militær har brugt ubemandede droner, kaldet UAV´s (Unmanned Aerial Vehicles) siden 1995 i krigen i det tidligere Jugoslavien. Modellen MQ-9-Reaper blev i nyere tid brugt til at bombe fjender i Afghanistan og Irak.

ANNONCE
Når sci-fi bliver til virkelighed
MULTI-TOUCHSKÆRME

SET I: Minority Report (2002)

FIKTION: Året er 2054. Politichef John Anderton (Tom Cruise) bruger hænderne til at navigere rundt på en flere kvadratmeter stor touchskærm i sit kontor. Her kan han forstørre billeder, scrolle i videoer og bladre gennem menuerne ved hjælp af noget, der ligner tegnsprog.

VIRKELIGHED: Alle smartphones bruger næsten det samme system som i filmen. Det samme gælder for alle tablets. Det er også blevet meget almindeligt, at computerskærme har et touch-interface.

ANNONCE
Når sci-fi bliver til virkelighed
FLYVENDE BILER

SET I: Blade Runner (1982)

FIKTION: I Ridley 'Gladiator' Scotts dystre klassiker cruiser Harrison Ford i år 2019 rundt i L.A. i sin Spinner, en jetdreven, flyvende politibil, og jagter androider. Ja, faktisk er luftrummet over Californiens megaby fyldt med Spinnere.

VIRKELIGHED: Det amerikanske firma Terrafugia tager imod bestillinger på den flyvende bil 'The Transition'. Den skal godt nok bruge en landingsbane til at komme i luften, men så flyver den også med 185 km/t.

Når hjulene rammer jorden, kan vingerne foldes, så der bliver plads på landevejene. 'The Transition' var klar til bestilling i 2011, og man skulle punge ud med ca. en million kroner for den. Men husk, at der selvfølgelig er restriktioner på, hvor du må flyve med sådan en ka'l.

ANNONCE
Når sci-fi bliver til virkelighed
MOBILTELEFONER

SET I: Star Trek-serien (1966)

FIKTION: Den allerførste Star Trek-tv-serie følger legenden William Shatner som Captain Kirk, der i det 23. og 24. århundrede guider rumskibet USS Enterprise på forskellige missioner i galaksen.

Her er besætningen udstyret med Starfleet communicators, der virker på samme måde som moderne klap-mobiltelefoner.

VIRKELIGHED: Motorola smed den første mobiltelefon på markedet i 1983. DynaTAC 8000X kostede godt nok næsten 50.000 kr. og vejede 800 g, men det var da en start. Hvis du ikke ejer en mobiltelefon i dag, er du enten i koma eller 100 år gammel.

ANNONCE
Når sci-fi bliver til virkelighed
RUM-TURISME

SET I: Rumrejsen År 2001 (1968)

FIKTION: I Stanley Kubricks fremtidsfilm fra 1968 bor og arbejder vi på Månen i år 2001, og det er meget almindeligt at rejse frem og tilbage i rummet.

VIRKELIGHED: I 2001 betalte den amerikanske forretningsmand Dennis Tito 160 millioner kr. for at blive den første turist i rummet.

Verdens første rum-rejseselskab Virgin Galactic, stiftet af multimilliardæren Richard Branson, har to rumfartøjer med plads til seks passagerer hver. Du kan allerede nu gå ind på VirginGalactic.com og booke en plads til en af de kommende afgange. Pris: 200.000 amerikanske dollar.

ANNONCE
Når sci-fi bliver til virkelighed
REALITY-TV

SET I: The Running Man (1987)

FIKTION: I år 2019 er USA blevet en totalitær stat, hvor myndighederne kontrollerer alt. Det mest populære tv-program er det ultravoldelige Running Man, hvor straffefanger kan vinde deres frihed, hvis de kan overleve 30 dages intens jagt gennem USA.

Arnold Schwarzenegger spiller politimanden Ben Richards, der er fejlagtigt dømt for at være skyld i en massakre og derfor tvinges til at medvirke i programmet. Kameraerne følger selvfølgelig det hele. Filmen er i øvrigt baseret på en historie af Stephen King.

VIRKELIGHED: Ok, det er lidt vildere end Paradise Hotel, men reality-tv, som vi kender det i dag, startede i 1989 med det amerikanske program Cops. Der skal mere og mere til for at chokere, og derfor bliver programmerne også hele tiden vildere.

ANNONCE
Når sci-fi bliver til virkelighed
MENNESKE-SCANNERE I LUFTHAVNE

SET I: Total Recall (1990)

FIKTION: I det Herrens år 2084, hvor Total Recall foregår, ser vi Arnold Schwarzenegger løbe gennem en røntgen-maskine, der viser hans skelet og en pistol på hoften.

VIRKELIGHED: For en gangs skyld er virkeligheden bedre end fiktionen. I 2007 blev der nemlig indført såkaldte nøgen-scannere i flere lufthavne i et forsøg på at forbedre sikkerheden.

Disse scanneres stråler er svagere end dem, der tjekker din bagage, og derfor kan du se pigernes nøgne hud i stedet for deres knogler. Dét udnyttede en sikkerhedsvagt i Heathrow lufthavn selvfølgelig tidligere på året til at tage frække billeder af sine kvindelige kolleger. Hvornår får vi et par nøgen-scanne-briller?

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce