Magasinet M!

Nettets beskidte baggård

På den mørke del af internettet kan brugere dele, handle og kommunikere uden at efterlade spor. Tag med ned i en underverden, hvor IP-adresser er tilfældige, penge er koder, og alt er tilladt. Næsten.

2. oktober 2013. På et bibliotek i San Francisco sidder en ung mand med bakkenbarter og mørkt hår. To FBI-agenter går hen til ham, lægger hånden på hans skulder og beder ham følge med. Den unge mands navn er Ross Ulbricht, men i brede kredse er han bedre kendt under navnet Dread Pirate Roberts. I to år har han stået for sitet Silk Road, hvor brugere anonymt har kunnet sælge og købe alt fra våben til narkotika. Det viser sig imidlertid, at Ulbricht selv ikke går specielt højt op i anonymitet. Den 29-årige hacker har blandt andet bestilt falske identifikationspapirer med sit eget billede på.

Papirerne bliver opsnappet af toldmyndighederne ved den canadisk-amerikanske grænse, der sender de falske identifikationspapirer og modtageradressen videre til FBI. Den 2. oktober dukker to agenter op på adressen, hvor de finder en manden, hvis billede optræder  i dokumenterne. Manden er Ross Ulbricht. Kort tid efter har FBI lukket Silk Road. En forretning, der ifølge Ulbricht er flere milliarder værd, lukker fra den ene dag til den anden.   

På Silk Road har anonyme brugere kunnet købe kokain og LSD, på samme måde som almindelige mennesker køber bøger og film på Amazon. Men i stedet for at betale med kroner eller dollar, har de betalt med Bitcoins, en digital valuta, der ikke kan spores, og som var eneste gangbare valuta på Silk Road, det mørke internets svar på eBay. De handlende på Silk Road havde ikke nogen fast IP-adresse, der afslørede deres identitet eller placering.

De anvendte det såkaldte TOR-netværk, der krypterer deres placering og skjuler deres handlinger. Det giver dem - stadig - mulighed for at færdes sporløst på en del af internettet, du ikke kan finde med en Google-søgning. TOR-softwaren er adgangsbilletten til en del del af internettet, der huser alt fra våbensalg til børneporno.

 

ANNONCE
Nettets beskidte baggård

Bunden af isbjerget.

Reality check: Internettet er stort. Enormt stort. Den del, du kan finde ved at søge på Google eller andre søgemaskiner, udgør kun toppen af isbjerget. Denne synlige del kan vi kalde surface web, fordi den befinder sig på overfladen, hvor vi og søgemaskinerne kan se den. Men under overfladen ligger den del af internettet, der med en lidt bred betegnelse kan kaldes deep web. Deep web består af de sider, der er beskyttet af kodeord eller bare ikke indeholder de links og kendetegn, der gør dem synlige for søgemaskiner.

Du kan måske godt finde siderne, men du skal kende den specifikke adresse eller indtaste et kodeord for at se indholdet. Befinder du dig i denne del af deep web, skal du ganske vist bruge koordinater for at bevæge dig rundt, men du befinder stadig i den ufarlige del af internettet, hvor du og andre kan følge din adfærd.Men bevæger du dig endnu længere ned i dybderne, når du til et sted, hvor man surfer, chatter og downloader uden at eftelade spor.

Du er nået til darknet. Stedet, hvor al kommunikation mellem computere og servere er krypteret og bliver kastet tilfældigt rundt, så IP-adresser og cookies er en by i Rusland. Softwaren, der gør det muligt, hedder TOR, en forkortelse  for The Onion Router. Ved at benytte adskillige lag af kryptering og et ukendt antal servere som mellemled, gør TOR det muligt at sende og modtage data, uden at hverken indhold, afsender eller modtager bliver afsløret. Smart, hvis du vil skjule noget fra myndighederne, eller hvis du vil sælge noget, du ikke må sælge. Stedet, hvor de anonyme handler foregår, hed Silk Road, TOR-netværkets online-supermarked.    

Pushernes eBay

Afsløringen af Ross Ulbricht og lukningen af Silk Road er samtidigt afslutningen på et de mest spektakulære og lukrative områder af Deep Web. I godt to år nåede alverdens pushere at bruge Silk Road som udstillingsvindue for kokain, hash og andre festkemikalier. En amerikansk rapport fra 2012 anslår, at brugere af Silk Road hver måned havde mulighed for at købe narkot til en samlet værdi af knap to millioner dollar.

Eller det vil sige: Priserne stod anført i Bitcoins, TOR-netværkets egen uafhængige online-valuta, der ikke bliver reguleret af nogen nationalbank i noget land. Silk Roads bagmænd er af gode grunde ikke meget for at udtale sig offentligt, og de gemmer sig bag dæknavne, når de kommunikerer med Silk Roads brugere. I et sjældent interview med det økonomiske tidsskrift Forbes tidligere i år, lagde Ross Ulbricht aka Dread Pirate Roberts ikke skjul på sin stolthed over at give plads til salg af stoffer uden for myndighedernes rækkevidde.

"Vi står som vindere af statens kamp mod narkotika, takket være Bitcoin, og det er kun begyndelsen," udtalte Ullbricht i sin korrespondence med Forbes, der naturligvis foregik ved    hjælp af TOR-software. Den på det tidspunkt ukendte kodenørd havde tilsyneladende ingen betænkeligheder ved at stå for et online-narkotikamarked, der gjorde det muligt at formidle narkotikasalg for millioner af dollar.

De negative konsekvenser ved at indtage de stoffer, der var til salg på Silk Road, opfatter Dread Pirate ikke som et problem. Det anonyme online-marked blev i stedet set som et led i den enkeltes kamp for at opnå den absolutte personlige frihed.
"Jeg er stolt af det, jeg gør (?) Enhver ejer sig selv og sin krop,    og enhver har ret til at bestemme, hvad de indtager. Det skal hverken jeg, staten eller nogen andre blande sig i," udtalte Ross Ulbricht aka Dread Pirate til Forbes.

 

ANNONCE
Nettets beskidte baggård

Anonymt, men ikke hemmeligt

Indtil FBI lukkede Silk Road i oktober, havde det aldrig været nemmere at sælge og købe narkotika på nettet . Hvis ellers pusheren og hans kunder besad teknisk snilde nok til at håndtere TOR-softwaren, var det nærmest lige så let at købe kokain på nettet som at købe billige HDMI-kabler på eBay. Der var blot ét lille men. Selv om selve købet er flyttet over på det anonyme sites som Silk Road, vil det aldrig blive risikofrit at handle med narkotika på nettet. Ifølge chefen for Politiets IT-sektion, NITES, Johnny Lundberg er anonyme narkohandler heller ikke ligefrem noget nyt.

"Førhen har folk måske benyttet sig af anonyme taletidskort, når de skulle bestille narkotika. Nu hvor en del af processen omkring handel med ulovlige stoffer er flyttet over i anonyme netværk, har den, der bestiller, måske fået det nemmere, men i og med stofferne skal bevæge sig fysisk fra et sted til et andet, vil politiet have mulighed for at gribe ind," siger Johnny Lundberg.
Det samme er tilfældet med salg af våben, som Silk Road forsøgte at henlægge til søstersitet The Armory, der dog måtte lukke på grund af manglende interesse fra brugerne. Johnny Lundberg tror ikke, at det er muligt at købe et våben via sider på Deep Web, uden at politiet på en eller anden måde får færten af det.

"Det er vigtigt at understrege, at det ikke er nok at foretage en bestilling og en overførsel. Det er stadig masser af steder i processen, hvor politiet kan blive opmærksom på en ulovlig    handling. Bestiller du et våben, skal det jo komme et sted fra," siger Johnny Lundberg.
Det er altså ikke så lige til at handle med narkotika, våben og andre ting, der normalt giver en tur i spjældet. Eller sagt på en måde: Du kan måske godt bestille og betale, men leverancen er hverken blevet mere eller mindre sikker på grund af TOR-softwaren. Til gengæld gør den digitale møntenhed Bitcoin det beviseligt muligt at købe varer og overføre værdier uden nogen former for gebyrer og afgifter. Har du en tilpas kraftig computer, er det oven i købet muligt selv at fremstille Bitcoins.

Lav dine egne penge

Bitcoin er en avanceret matematisk størrelse, der repræsenterer en bestemt værdi. I den forstand er en Bitcoin ikke forskellig fra kroner og dollar, men her stopper sammenligningen også. Det er nemlig brugere verden over, der producerer Bitcoins ved at stille computerkraft til rådighed for de avancerede udregninger, der finder sted, hver gang én bruger overfører Bitcoins til en anden. Brugerne, hvis computere regner sig frem de korrekte værdier, kaldes Bitcoin-miners, og de konkurrerer med andre miners om at regne den korrekte værdi ud på kortest tid.

Ud over at hjælpe en given Bitcoin-overførsel med at finde sted, kan vinderen også stoppe 25 Bitcoins ned i sin virtuelle pung. Konkurrencen blandt Bitcoin-miners er imdidlertid benhård, så den mest enkle måde at skaffe Bitcoins på, er ved at købe dem for 'almindelige' penge på Bitcoin-børser som for eksempel Mt.Gox. Det kan imidlertid godt blive en kostbar affære. Eftersom værdien af Bitcoin ikke bliver fastsat af en bank, men er helt afhængig af, hvad folk vil betale for den, oplever den digitale møntfod voldsomme udsving. De Bitcoins, du købte i går, kan i morgen vise sig kun at udgøre en tiendedel af købsværdien.

Det har dog ikke forhindret et stigende antal sites og onlinebutikker i at modtage Bitcoins som betaling for varer og tjenesteydelser. Det kan der være mange grunde til. Den er international, den er nærmest umulig at forfalske - og så er den umulig at spore. En egenskab, der er særdeles værdsat i og omkring TOR-netværket.   

 

ANNONCE
Rune Alexandersen - Nettets beskidte baggård Rune Alexandersen

Moral til salg

Det siger næsten sig selv, at muligheden for at optræde nærmest usynligt på nettet ofte går hånd i hånd med motiver, der ikke altid er forenlige med loven. Om det er rigtigt eller forkert afhænger af øjnene, der ser. Er der tale om lækkede dokumenter eller den enkeltes ret til frit at handle med stoffer, var Silk Road-bagmanden Ross Ulbricht ikke bange for at bruge mange og store ord om Silk Roads arbejde for menneskeheden, mens han stadig var på fri fod. Alligevel er der grænser for friheden. Mange sider i TOR-netværket har formålsparagraffer, der forbyder deling og spredning af materiale, der medfører skader på personer. Hermed menes der først og fremmest børneporno. Mens det er svært at bevise, at Silk Road reelt har gjort det nemmere at skaffe adgang til våben, råder der ingen tvivl om, at TOR-softwaren har gjort det sværere at få rampå de pædofile.

"Der er først og fremmest den kriminalitet, der udelukkende er digital, eksempelvis deling af børneporno, der nyder godt af de tjenester, der skjuler IP-adressen. Så længe forbrydelsen så at sige bliver i det anonymiserede netværk, kan den være svær at opklare," siger Johnny Lundberg, chef for Politiets IT-sektion, NITES.

Når der ikke er en vare, der skal leveres til en person eller en adresse, kræver det store og koordinerede indsatser at få hul på de lukkede miljøer, der benytter sig af TOR-softwaren. En gang i mellem lykkes det at løfte et hjørne af den krypterede verden, men i de fleste tilfælde har myndighederne  svært ved at se ind bag ved de mange lag af kryptering, som the darknet er fedtet ind i.

Stadig muligheder i mørket

Silk Roads ophør betyder i det hele taget ikke, at det skjulte, illegale marked er lukket for evigt. Allerede i Silk Roads levetid, har konkurrerende sites såsom Atlantis konkurreret med Silk Road om de digitale narkomillioner, og flere vil sandsynligvis følge trop. TOR-softwaren gør det stadig muligt at dele og sælge indhold, uden at politiet kan finde afsender og modtager. Men anholdelsen af Ross 'Dread Pirate' Ulbricht viser to ting:

1. Præcis som Johnny Lundberg fra politiet siger, vil der altid opstå problemer, når den skjulte verden i TOR-netværket kommer i kontakt med den virkelige verden. Ulbrichts brug af sit eget billede for at bestille servere er et eksempel på dette.

2. TOR-softwaren er ikke usårlig. Får politiet fat i den rigtige computer, kan de trevle dele af netværket op. Samtidig er det vigtigt at huske, at Silk Road og Ross Ulbricht er små fisk i det store ukendte hav, der er Deep Web. Afløsere for Silk Road vil dukke op, og internet vil stadig tilbyde mulighed og husly for aktiviteter, der ikke tåler dagens lys.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

ANNONCE