Viralt

Ny undersøgelse afslører konkret, hvordan cannabis kan påvirke din hjerne

Godt eller skidt?

Ny undersøgelse afslører konkret, hvordan cannabis kan påvirke din hjerne
Foto: Pexels
Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen 20. marts 2025

Cannabis bliver mere og mere mainstream. I dag er det lovligt til rekreativt brug i 24 amerikanske delstater og medicinsk godkendt i hele 39 – men selvom mange betragter det som en relativt “harmløs” substans, gemmer der sig stadig potentielle skyggesider, som ikke får helt så meget opmærksomhed.

En dugfrisk undersøgelse fra McGill University kaster nyt lys over netop de mørkere konsekvenser af cannabis – især hos unge voksne, der allerede er i risikozonen for psykiske lidelser som psykose. Resultaterne? Cannabis kan faktisk være med til at reducere hjernens synaptiske tæthed, hvilket i praksis betyder dårligere kommunikation mellem hjernecellerne.

Mindre forbindelse mellem hjerneceller – større risiko?

Studiet, som blev publiceret i JAMA Psychiatry, er det første af sin slags, hvor forskerne har brugt avanceret hjernescanningsteknologi til at analysere 49 deltagere mellem 16 og 30 år. Gruppen bestod både af unge, som har udvist tidlige symptomer på psykose, og personer vurderet som værende i høj risiko for at udvikle det.

Her viste dataene tydeligt, at synaptisk tæthed – altså de små forbindelser mellem neuroner – var markant lavere hos dem, der brugte cannabis og samtidig havde psykosesymptomer. Disse synapser er alfa og omega for, at hjernen fungerer optimalt og udvikler sig sundt.

Professor Romina Mizrahi fra McGill’s Department of Psychiatry, som ledede undersøgelsen, siger det meget direkte:

“Ikke alle, der ryger cannabis, udvikler psykose, men for nogle er risikoen væsentlig højere. Vores forskning peger på, hvorfor det kan være tilfældet. Cannabis ser ud til at forstyrre hjernens naturlige proces med at beskære og finjustere synapser – en essentiel del af sund hjerneudvikling.”

Sociale evner og motivation rammes

Det handler ikke kun om hallucinationer og vrangforestillinger. Undersøgelsen peger nemlig på, at lavere synaptisk tæthed også hænger sammen med symptomer som social tilbagetrækning og manglende motivation – de lidt mere skjulte sider af psykiske lidelser, som ofte overses, og som nuværende medicin har svært ved at behandle effektivt.

Førsteforfatter på studiet, PhD-studerende Belen Blasco, mener, at netop denne nye viden kan bane vej for bedre behandlinger:

“De nuværende medicintilbud fokuserer mest på at dæmpe hallucinationer, men de adresserer sjældent de symptomer, der gør det svært for folk at opretholde sociale relationer, arbejde eller passe skole. Ved at rette fokus mod synaptisk tæthed, håber vi at kunne udvikle terapier, der forbedrer livskvaliteten markant.”

Hvad er næste skridt?

Det mest interessante ved studiet er, at det giver forskerne mulighed for at undersøge, om ændringerne i hjernen kan bruges som en form for tidlig indikator for, hvem der risikerer at udvikle psykose. Det åbner potentielt døren for langt tidligere intervention og skræddersyede behandlingsmuligheder.

Så selvom jointen måske virker harmløs en fredag aften, peger forskningen på, at hjernen – især hos unge med psykoserisiko – kan betale en højere pris, end man skulle tro.

Vil du dykke dybere ned i undersøgelsen eller få rådgivning om cannabis og mental sundhed, findes der flere professionelle centre, klar til at tage snakken.