Viralt
Nyt fund ved Den Kinesiske Mur får arkæologer til at gentænke dens historie
Har vi vendt historien forkert?
Den Kinesiske Mur er et af verdens mest ikoniske bygningsværker, men arkæologer har nu gjort en opdagelse, der ændrer vores forståelse af dens oprindelse.
Læs også: Ben Affleck er tilbage som den dødsensfarlige revisor i første trailer til The Accountant 2
Bygget langs den nordlige grænse af det gamle Kina, fungerede muren som et forsvarsværk mod invasioner fra det, der i dag er Mongoliet. Den strækker sig over imponerende 21.196 kilometer og indeholder vagttårne, kaserner og grænsekontrolposter, der gennem tiden har reguleret handlen ind og ud af Kina.
Muren, der er blevet udnævnt som en af verdens syv nye vidundere, er stadig delvist intakt takket være omfattende restaureringsprojekter. Men på trods af århundreders forskning dukker der stadig nye fund op, og det seneste har ændret forståelsen af murens oprindelse markant.
Det ældste kendte stykke af muren
I provinsen Shandong, nær byen Jinan i Changqing-distriktet, har arkæologer afdækket en hidtil ukendt sektion af Den Kinesiske Mur. Dette er ikke blot en hvilken som helst del – det menes at være den ældste sektion, der nogensinde er fundet.
Datering af fundet tyder på, at denne del af muren kan være op til 300 år ældre, end man hidtil har troet. Den stammer fra den vestlige Zhou-dynasti (1046 f.Kr. til 771 f.Kr.) og den tidlige Forårs- og Efterårsperiode (770 f.Kr. til 476 f.Kr.).
Udgravningen fandt sted mellem maj og december sidste år, og forskerne mener, at den nyfundne del af muren, kendt som Qi-muren, spillede en vigtig strategisk rolle i tidens kinesiske forsvar.
En vigtig del af Kinas militære strategi
Ifølge Zhang Su, leder af udgravningen og ekspert ved Shandong Institut for Antikviteter og Arkæologi, afslører fundet, hvordan kinesiske herskere udviklede deres militære forsvar tidligt i historien.
Han forklarer, at murens placering og infrastruktur ikke kun var en fysisk barriere, men også en strategisk metode til at kontrollere vigtige handelsruter og beskytte staten Qi mod eksterne trusler.
Liu Zheng fra Det Kinesiske Selskab for Kulturarv udtaler, at dette fund “rykker tidspunktet for Den Kinesiske Murs opførelse tilbage i historien og bekræfter, at det er den ældste kendte sektion af muren i hele Kina.”
Arbejdet fortsætter
Udgravningen har afsløret, at de ældste dele af muren er omkring 10 meter tykke, og at der sandsynligvis stadig ligger skjulte sektioner begravet under jorden. Arkæologer vil fortsætte med at undersøge området for at kortlægge murens fulde udstrækning og betydning.
Fundet understreger, at selv et af verdens bedst kendte monumenter stadig kan gemme på hemmeligheder, der kan ændre vores forståelse af fortiden.