Magasinet M!

På druk med Jøden og Johnny Hefty

Jøden og Hefty er to af rappens grand old men, men de kan stadig gi' den gas i byen. Vi var en tur med dem rundt på deres stamværtshuse i Aalborg. Det blev en nat med røverhistorier, scoringer og en enkelt fed...

Februar 2015

Klokken har lige rundet to natten til fredag. Der er kommet et par flasker på bordet på Rockcaféen i Jomfru Ane Gade, som er det femte sted på vores rundtur. Vi er taget med de meget jyske og lettere 'aldrende' stodder-rappere Jøden og Jonny Hefty i byen for at se nærmere på deres vandingshuller i det aalborgensiske. Det er blot et par uger siden, de sad her sidst til releaseparty på deres nye skive Den Fede, men det er et helt andet releaseparty de to sidder og fortæller om. Det i København: "Vi havde lavet et arrangement på Escobar i København med Arnbitter, før vi skulle i Stereo Studio til release," siger Jøden, før han fortsætter: "Da jeg vågnede dagen efter, troede jeg egentlig, at det var blevet aflyst, for jeg kunne ikke huske, at jeg havde været der." Men det havde han i den grad.

ANNONCE
På druk med Jøden og Johnny Hefty

NORDJYESKES KULTURPRIS
Vi skruer først lige tiden ti timer tilbage. Jøden og Hefty har bedt M! møde dem foran Utzon Center i Aalborg, hvor Nordjyskes Kulturpris skal uddeles. Hvis man på forhånd er lidt usikker på, om man kan genkende dem i menneskemængden, bliver man hurtigt beroliget. Der er ingen tvivl om, hvem de er, da de kommer slentrende ned ad kajen ude foran i T-shirt, jeans, kondisko og afklippet skjorte for Heftys vedkommende. Resten af de fremmødte er pinger i jakkesæt og blankpolerede laksko. På en eller anden måde blender de to heavy-rappere alligevel ind. En midaldrende dame, der præsenterer sig som Elsebeth, kommer og hilser hjerteligt på Hefty, der ikke ligner én, der genkender hende, før hun fortæller: "Vi mødtes til arrangementet nede på Grand, hvor jeg overrakte dig en buket blomster. Du så lidt betuttet ud, så jeg sagde, at du kunne spise dem. Du svarede: 'Jegvil hellere ryge dem'. Hahaha." Hefty griner høfligt med, mens Jøden snakker med et par lokale journalister. Som Hefty siger: "Vi er egentlig gode til at blande os med det pæne borgerskab. Vi kan lide alle mennesker." Men der er selvfølgelig også rigeligt med velkomstdrinks. Hvilket er meget velkomment for forude venter to timers show med pigekor, eksperimenterende teater, musical og monologer.

VICTORIA
Jonny Hefty har fået indbydelsen til showet, så han sidder spændt og venter, til de nominerede bliver afsløret. Efter halvanden times ventetid kan han endelig konstatere, at han ikke var blandt dem. Han var ikke helt sikker. Før de smutter videre, får Jøden lige hældt et par glas vin og et par ostemadder ned, så bunden bliver lagt inden det første værtshus. "Det er her, vi kommer mest," fortæller Hefty, da vi træder ind på det lille røgede værtshus. "Det er en gammel venstreorienteret knejpe. Et gammelt socialiststed, men nu er det ret ungt," fortsætter han. Det er tydeligt, at de to er kendte på stedet. Straks får de sat et bord sammen, så de sidder med Morten, Peter, Nick og Louise og en masse andre, som de kender. Det er det sædvanlige bord, hvor man har udsigt til stripperklubben Maxims omklædningsrum på den anden side af gaden.

Der går ikke længe før, Jøden er i gang med sit første spil bordfodbold mod Peter: "Det er det, jeg kommer her for. Jeg skal vise mine skills," siger han. Der er blevet hældt nogle bajere ned, og Jøden render konstant rundt mellem bordfodbold, baren og bordet med vennerne. Hefty, som er fire år ældre, sidder lidt mere på røven og snakker stille og roligt.

ANNONCE
På druk med Jøden og Johnny Hefty

CAFÉ 1000FRYD
Vi går en kæmpe flok ned til 1000Fryd, som er en café, hvor specielt Hefty har dybe rødder. Han spiste der med sine forældre midt i firserne, han spillede heavy med sit band Geronimo her i slutfirserne - og nu hænger han ud med Jøden her en gang imellem.

Vi kommer ind på, hvordan de to mødte hinanden: "Det var egentlig Raske Penge, der introducerede os for hinanden tilbage i 2000. Han syntes, vi skulle mødes. Så jeg stod der med langt heavyhår, da den her skaldede hiphopper kom til banegården. Vi lavede begge noget rap, og så kørte den derfra," siger Hefty. Den skaldede rapper er ikke skaldet mere, men det er der også en helt speciel grund til. Jøden er lidt hurtigere med bajerne end Hefty og snakker væsentligt hurtigere: "Det startede egentlig med, at jeg ville have mullet, men nu har vi aftalt, at Hefty ikke må klippe sit skæg, før jeg klipper mit hår." Selvom Hefty umiddelbart virker som en mere rolig type end Jøden, er der nogle sindssyge fælles ideer, de kan blive enige om. "Man kan jo bare se vores videoer. Vi er jo lidt vanvittige begge to," siger Jøden, da det bliver antydet, at Hefty virker mere stille.

WEST END
"Det er sådan et rigtig brunt værtshus. Det var det første sted, hvor jeg syntes, det var rigtig fedt at gå i byen," fortæller Jøden, mens vi går de få hundrede meter op til West End. Efterhånden som øllene bliver hældt indenbords, begynder historierne også lige så langsomt at komme. Vi er stadig en stor flok, og der går ikke længe, før bordet er fyldt med tag selv-øl og Mokai til pigerne. Det er Jøden, der underholder, mens Hefty sidder stille og roligt og sludrer. De er egentlig meget forskellige, men alligevel er det tydeligt, at de har en connection. De kender hinanden. Og respekterer hinanden. "Jøden har langt mere DAMP end mig, men vores livsanskuelse og musiksmag er meget ens," fortæller Hefty, der dog også har sine egne vilde historier: "Den eneste gang, jeg har gået i søvne, var efter jeg havde været her. Jeg sov lige ovrepå den anden side af gaden hos en af mine kammerater, men pludselig vågnede jeg op ved, at jeg gik rundt nede på gaden i underbukser. 'Hva' fuck sker der?', tænkte jeg bare."
Jøden og Hefty samler drukhistorier sammen nærmest ugentligt. "Vi går i byen, der hvor vi spiller. Med dem vi spiller for. I morgen skal vi til Kolind. Men det er lige meget, om det er Holstebro, Kolind eller København," fortæller Jøden. Hefty supplerer hurtigt: "Ja, men vi er mest til værtshuse. Vi gider ikke sådan noget VIP. Vi skal ikke sidde bag en snor med 15 flasker sprut. 15 flasker? Kan vi ikke bare få pengene så? Vi kan jo ikke drikke 15 flasker, og vi vil da også hellere snakke med folk end at sidde som et par dyr i zoologisk have."
Det er tid til at gå videre, men først skal der lige rulles en fed. Det er ligesom en del af det.

ANNONCE
På druk med Jøden og Johnny Hefty

ROCK-CAFÉEN
Vi er nået til Jomfru Ane Gade. Det er egentlig ikke et sted, hvor Jøden og Hefty plejer at komme, men Rock-Caféen er anderledes. Det er et heavysted, hvor Hefty har arrangeret adskillige koncerter og selv spillet. Og for blot et par uger siden holdt de releasefest på stedet. Det gik ikke stille for sig, fortæller manden bag deres videoer, Jeppe, der er stødt til selskabet, som nu også tæller Jødens scoring fra dagen før.

Jeppe fortæller om masser af sprut og bar mave til festen, der dog endte uden skandaler. Det gjorde det ikke ugen før i København. "Da jeg vågnede, kunne jeg kun huske, at vi havde været på Escobar. Men efterhånden, som jeg snakkede med forskellige mennesker, fik jeg at vide, hvad jeg havde lavet. Jeg har jo været virkelig lam fra starten, hvor jeg startede med at tegneoverskæg på nogle meget dyre mannequiner. Det var åbenbart ikke pinligt nok for mig, så da vi skulle til at gå pissede jeg på disken," fortæller Jøden, der ikke er helt stolt ved historien. Dagen efter gik dog han ind i Stereo Studio med blomster for at sige undskyld. Historien fortæller meget godt, hvem Jøden og Hefty er. 

ANNONCE
På druk med Jøden og Johnny Hefty

DAGEN DERPÅ
Vi har aftalt at mødes klokken 11 til brunch på Kim's Kitchen for at snakke lidt om deres nye CD. Tømmermændene har sømmet sig selv fast til indersiden af kraniet, men åbenbart ikke hos de to 'gamle'. De kommer kørende i Heftys StreetAmmo-sponsorerede Mercedes med fransk hotdog-holder, plysterninger i bakspejlet og zebraindtræk. Der er ingen klatøjne. "Hefty har jo et barn, så han bliver nødt til at være den voksne og fornuftige," siger Jøden med henvisning til, at Jonny Hefty måske ikke blev så stiv dagen før. "Men jeg får sgu også sjældent vilde tømmermænd." Det er måske rutinen. Eller også bliver rigtige stoddere ikke påvirket af den slags. Eller måske er 'den fede' bare et virkelig godt middel mod eftervirkninger. Det kan godt være, at de er oppe i alderen og giver den fuld gas, men de gør det fandeme medstil.

ANNONCE
Del

Seneste nyt