Magasinet M!

'Pirates of the Carribbean: Salazar's Revenge' er skuffende og unødvendig

Johnny Depp er altid god i rollen som Captain Jack Sparrow, men er det grund nok til at lave flere Pirates-film? Med den femte film af slagsen begynder det at virke en anelse unødvendigt.

Originaltitel: Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales
Instruktør: Joaquin Rønning, Espen Sandberg
Medvirkende: Johnny Depp, Javier Bardem, Kaya Scodelario, Brenton Thwaites, Orlando Bloom
Spilletid: 129 min.
Premieredato: 24/5 2017

3/6

Johnny Depp er tilbage - men hvorfor?

"This may seem a peculiar request, but could someone explain why I'm here?" spørger Captain Jack Sparrow som det første, da han dukker op på lærredet. Godt spørgsmål. Rigtig godt spørgsmål! Det er nemlig ikke svært at forestille sig den virkelige Johnny Depp spørge om nøjagtigt det samme. Hvad laver vi egentlig her? 14 år efter premieren på The Curse of the Black Pearl er vi tilbage, hvor vi startede - selv Orlando Bloom er tilbage. Men ikke alt er, som det plejer.

Denne gang skal Jack Sparrow overvinde den frygtindgydende Salazar, der er kaptajn på det ultimative spøgelsesskib. Og Salazar har naturligvis en beef med Sparrow, som skal afgøres - og det kan kun ske på én måde. Sparrow skal dø. Hans eneste chance for at overleve er ved at skaffe sig den legendariske gud Poseidons trefork. Men den er ikke helt så nem at finde. Derfor slår han sig sammen med den unge, smukke og (relativt) intelligente astronom Carina Smyth og Henry, en stædig og fuldstændigt urimelig pæn ung mand. Alle med hver deres egen grund til at kaste sig ud i det hæsblæsende eventyr. Grunde, som filmen gør sig særdeles umage med at få os til at gå op i, men som i bund og grund er komplet ligegyldige. Indrøm det: Vi er her udelukkende for at se Johnny Depp i den ikoniske rolle som den halvfulde kaptajn.

ANNONCE
Disney - 'Pirates of the Carribbean: Salazar's Revenge' er skuffende og unødvendig Disney

Salazar's Revenge mangler den gode historie

Filmen er spækket med en række nye Disney-stjerner, men der trækkes ikke på mange nye idéer, og det betyder, at den flere gange læner sig op ad det kedsommelige. Derfor er det da også heldigt, at de har folk som Paul McCartney til at levere Al Pacinos klassiske joke om skelettet, der går ind på en bar (en historie, du kender til, hvis du har set for meget i gamle dage).

Der er en ret grundlæggende årsag til, at Pirates-filmeneikke længere er interessante. Den årsag er, at de tre første film hang strålende sammen med en fortælling, der formåede at strække sig ud over alle filmene. Orlando Bloom og Keira Knightleys karakterer var dem, der rykkede det hele i gang, og så fik vi ellers lov til at more os over Johnny Depp som den absolut perfekte antihelt, der hang lidt i baggrunden, men stadigvæk fyldte nok til at være afgørende for, hvordan begivenhederne skred fremad.

Siden Pirates-film nummer fire har den form for perfekte mytiske historie manglet, men fordi Salazar's Revenge bruger de tre første film som fundament for den nye historie, så fungerer den trods alt bedre end den fjerde film I ukendt farvand fra 2011. Men det er på ingen måde nok, og selvom den norske instruktørduo bestående af Joaquin Rønning og Espen Sandberg gør deres bedste for at ramme tonen, som Gore Verbinski satte i 2003, så lykkes det ikke helt - simpelthen fordi historien ikke er god nok. Og når det så endelig kører bare en smule, så er plothullerne så enorme, at man må udveksle blikke med sidemakkeren i ren frustration.

ANNONCE
Disney - 'Pirates of the Carribbean: Salazar's Revenge' er skuffende og unødvendig Disney

Helt fantastisk CGI

Selvom der er en anelse for meget at være utilfreds med, så er det alligevel svært ikke at lade sig imponere over det stykke CGI-arbejde, der er lagt i denne film. Næsten skræmmende er det at se Johnny Depp som 25-årig igen, men hold da nu kæft, hvor er det godt lavet. 

Og det kan man generelt sige for det meste af filmen, der har lidt under et helt år i post-produktion. Hvilket i bund og grund vil sige, at de har brugt rigtig, rigtig, rigtig lang tid på at klippe filmen sammen og få skruet de helt rigtige effekter på. Men på lige det område har det altså været både tiden og besværet værd.

ANNONCE
Disney - 'Pirates of the Carribbean: Salazar's Revenge' er skuffende og unødvendig Disney

Publikum fortjener mere

I princippet kan det koges ned til én enkelt ting: Har du set den første, så har du også set den her. Og som engageret og entusiastisk biografgænger er man fuldt berettiget til at føle sig snydt. Hollywood har lidt for længe kørt på idéen om, at nostalgi er det, der får folk til at se film, men jeg vil vove at påstå, at så dumme er folk sgu ikke. Og for Pirates-film nummer seks' skyld må vi håbe, at Disney kan nå at dreje historien ind på et andet spor. Man skræmmer altså ikke publikum væk, bare fordi man lader både karakterer og historie udvikle sig. Salazar's Revenge havde chancen, men tog den ikke.

Tre stjerner er noget af det kedeligste, man kan give, når man skal skrive en anmeldelse. Det er lige på midten af skalaen, lige i midten af komplet ligegyldighed. Det er hverken helt godt eller helt dårligt. Det er bare okay. Er den nye Pirates god? Nej. Er den nødvendig? Slet ikke. Er den underholdende? Absolut. 

Leveret af KULTBOX.dk.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

ANNONCE