Juicekure har længe været populære blandt sundhedsbevidste mennesker som en måde at “detoxe” kroppen og give fordøjelsessystemet en frisk start. Men en ny undersøgelse kaster nu koldt vand på de påståede fordele ved juicefaste og antyder i stedet, at denne trendy diætform kan gøre mere skade end gavn.
Hvad viser den nye forskning?
Undersøgelsen, som for nylig blev offentliggjort i tidsskriftet Nutrients, undersøgte 14 deltagere, som blev inddelt i tre grupper:
- En ren juicekur
- En blandet kost af juice og mad
- En plantebaseret kost
I løbet af tre dage tog forskerne prøver fra afføring, spyt og mundslimhinde før og efter diæten samt 14 dage efter forsøgets afslutning for at analysere ændringer i deltagernes mikrobiom.
Resultaterne viste, at de personer, der udelukkende levede af juice, oplevede en stigning i inflammatoriske bakterier. Forskerne tilskrev dette det høje sukkerindhold og den lave mængde kostfibre i juicerne. Derudover fandt de bakterier, der var forbundet med kognitiv tilbagegang, betændelse og øget tarmpermeabilitet, hvilket betyder, at tarmens barrierefunktion kan blive svækket.
Hvad betyder det for din tarm?
Når tarmens barrierefunktion svækkes, kan skadelige stoffer lettere passere ind i blodbanen, hvilket kan føre til betændelsestilstande og andre sundhedsproblemer. Ifølge studiets hovedforfatter, Dr. Melinda Ring, kan de mikrobiom-ubalancer, som juicekure skaber, have negative konsekvenser, såsom inflammation og dårligere tarmfunktion.
“Most people think of juicing as a healthy cleanse, but this study offers a reality check,” udtaler Dr. Ring.
Er det tid til at droppe juicekuren?
Ikke nødvendigvis. Dr. Ring anbefaler, at man tænker sig godt om, inden man går i gang med en juicekur, og overvejer sundere alternativer:
- Blend i stedet for at juice, så fibrene bevares
- Kombinér juice med hele fødevarer for at balancere påvirkningen på mikrobiomet
Er juicekure virkelig så skadelige?
Selvom resultaterne kan virke alarmerende, understreger forskerne, at ændringerne i tarmbakterierne var “relativt små” i forsøgets korte løbetid på tre dage. De påpeger dog, at længerevarende juicekure sandsynligvis vil have større negative konsekvenser for tarmens sundhed og det generelle mikrobiom.
De observerede også en tendens til, at mikrobiomet vendte tilbage til sin oprindelige sammensætning 14 dage efter juicekuren, hvilket tyder på, at kortvarige ændringer måske ikke har en varig effekt.
Behov for mere forskning
Forskerholdet anerkender, at forsøget havde begrænsninger i form af få deltagere og en kort varighed. De anbefaler, at fremtidige undersøgelser:
- Inkluderer flere deltagere
- Varer over en længere periode
- Undersøger de langvarige effekter af juicekure på tarmens og mundens mikrobiom
Er juicekure så helt udelukket?
Dr. Ring siger, at det ikke handler om at droppe juicekure fuldstændigt, men om at gøre det på en sundere måde. Ved at vælge blendede versioner, som bevarer fibrene, eller ved at kombinere juice med faste fødevarer, kan man opnå de potentielle fordele uden at risikere inflammatoriske problemer.
Som altid anbefales det at rådføre sig med sin læge, inden man går i gang med en radikal diætændring som juicefaste.
Så før du hopper på næste juicekur, kan det være værd at tænke dig om en ekstra gang – din tarm vil måske takke dig for det.