Rødbeden er det sunde og lovlige doping der får dig til at præstere bedre
Rødbeden er gået fra at være noget, man ikke kan få af tøjet, til at være tidens mest potente træningskost med et tårnhøjt og præstationsfremmende nitratniveau
Superfood
Rødbeden oplever i disse år en sand revitalisering, hvor den er gået fra kedelig rodfrugt til et decideret sundt og lovligt dopingstof. Undersøgelse på undersøgelse har vist, hvordan rødbede kan forbedre din præstation i idrætsformer som løb, cykling og roning, hvor kredsløbet er i centrum.
De mest optimistiske undersøgelser konkluderer, at præstationsevnen kan forbedres med hele 15 procent, mens et mere realistisk bud nok snarere er ca. 2-3 procent.
Hemmeligheden bag superrodfrugten er dens høje indhold af nitrat, som man ellers bedst kender som gødning i landbrugsverdenen. Rødbedens nitrat er dog et rent superstof, som sikrer ekstra meget ilt til dine muskler.
Ikke nok med det, så får rødbeden også blodtrykket til at falde, ligesom den er fuld af fibre og proppet med vitaminer.
Boost det!- Bedste valg: I rodfrugtfamilien er rødbeden den absolutte duks. Den er bl.a. sprængfyldt med nitrat, som bevisligt gør dig til en stærkere udholdenhedsatlet. Kulhydratindholdet ligger på omkring halvdelen af kartoflens og gør dermed også rødbeden aldeles velegnet, hvis du gerne vil tabe dig lidt.
- Bedste tilberedning: Rødbeden egner sig fremragende til salater og ovnretter. Vær dog opmærksom på, at den er bedst rå, da ovnbagning koster mikronæringsstoffer. Det samme gør syltning. Hvad enten du river rødbeden eller skærer den i tern, skal du helst spise den med det samme eller lægge den på køl. Står den bare på køkkenbordet, så taber den et væld af næringsstoffer.
- Bedste tilbehør: Rødbedesmagen kan være lidt dominerende, så kom gerne et syrligt æble i salaten. Bager du rødbeden, kan den matches med andre rodfrugter, som giver smagen ekstra kant. Kombinér også gerne med en fedtkilde, da flere af de stoffer, som er til gavn for immunforsvaret, er fedtopløselige og udnyttes bedst med fedt i retten. Hytteost, fede kerner og frø er gode bud.