Ryan Gosling: fra mobbeoffer til Hollywoods storcharmør
Portræt af den Blade Runner aktuelle skuespiller
Ryan Gosling er en figur i Hollywood, som de fleste kender til i moderne tid. Kvinder vil have ham, mænd vil være ham.
Lige nu har han hovedrollen i den længe ventede sequel til Ridley Scotts famøse sci-fi-brag Blade Runner fra 1982. Derfor har vi lavet et lille portræt af den canadiske skuespiller, som ikke altid har haft det lige nemt
Turbulent barndom i den canadiske familie
Gosling opvoksede i Canada i et hjem baseret på den religiøse mormon-bevægelse, hvilket påvirkede meget af barndommen - selv kunne Gosling aldrig rigtig selv kunne identificere sig med mormonerne. Forældrene blev skilt, da Gosling var 13 år, og sammen med sin storesøster blev de placeret ved moderen - en oplevelse, som ikke vitterligt bragte ham meget glæde, men derimod mere en oplevelse af, at han blev hjernevasket til at tænke som en kvinde.
En turbulent barndom med mange rejser og flytninger og ikke mindst en ubehagelig tid i folkeskolen. Han kunne ikke rigtig læse og mobning fyldte meget i hans liv - ifølge ham selv havde han ikke nogle rigtige venner før en alder af 14-15 år. Mobningen gjorde, at han i en alder af blot 7 år blev dybt opslugt af filmen First Blood, hvorefter han tog køkkenknive med i skolegården og kastede dem mod andre elever i frikvarteret. Herefter tog moderen sagen i egen hånd og tog ham hjem til hjemmeundervisning, hvor Gosling, ifølge ham selv, fik en selvstændighed, som han har levet efter lige siden.
Barndommen var dog ikke kun dårlige tider, da han også brugte meget tid på at performe foran andre og blev desuden overtalt til at søge skuespillet af sin storesøster - han sang til bryllupper, var med i småbands og havde en kort periode været medlem af en balletskole. Gosling fik selvtillid af at optræde, da han fik ros for sine evner, og i en alder af 17 år droppede han ud af skolen og søgte sin karriere i Hollywoods søgelys.
Fra Mickey Mouse Club til indie-film
I en alder af 12 år scorede Gosling en 2-årig kontrakt i USA i det genetablerede The Mickey Mouse Club på Disney Channel, hvor han medvirkede som en 'Mouseketeer' sammen med andre - senere hen - store stjerner såsom Justin Timberlake, Christina Aguilera og Britney Spears. Han var ikke så meget på skærmen, da andre blev anset for at være mere talentfulde, men han har sidenhen udtalt, at det var de to bedste år i hans liv - en tid, hvor han etablerede et fokus i livet.
Efter to år blev showet aflyst og Gosling vendte tilbage til Canada, hvor han fortsætte med ungdommelige tv-serier såsom Are You Afraid of the Dark?(1990-2000) og Gåsehud(1995-1998). Gosling fandt dog ud af, at han brugte for meget tid på at dvæle ved de samme karakterer, og besluttede sig i 2002 for at lægge tv-serierne på hylden og søge nye, varierende roller på det store lærred.
Her kom hans tid med mange indie-film - eksempelvis den fantastiske The Believer (2001), hvor han spiller en jøde, der, grundet nogle problemer i sit liv, vælger at blive en neo-nazist - en følelse af at blive isoleret, som han kunne relatere til fra sit eget liv i mormon-familien. Desuden en rolle, som han sikrede sig efter en kort birolle i storfilmen Remember the Titans (2000). Selvom The Believer blev en katastrofe i billetsalget, har Gosling senere udtalt, at det var "the film that kind of gift-wrapped for me the career that I have now.".
Fra The Notebook til Hollywoods hunk
i 2004 medvirkede han i den enormt populære kærlighedsfilm The Notebook, hvor han fra filmens premiere og indtil nu har smeltet millioner af kvinders hjerter. i 2006 gik han mere til værks på en dyb og problematisk karakter i filmen Half-Nelson (2006), hvor han spillede en skolelærer, der døjede med et misbrug - en rolle, som scorede ham hans første Oscar-nominering. Herefter eksperimenterede han meget med forskellige genrer - eksempelvis den indadvendte fyr, der danner et forhold med en sexdukke i Lars and the Real Girl (2007) eller mordsagsdramaet Fracture med Anthony Hopkins samme år.
Herefter fortsatte hans succes med bl.a. thrilleren All Good Things (2010), baseret på virkelighedens mordsager, kærlighedskomedien Crazy, Stupid, Love (2011), hvor han charmerede underbukserne af samtlige kvindelige biografgængere eller i Nicolas Winding Refns Drive samme år, hvor han vandt enorme pluspoint hos mændene som en nådesløse anti-helt.
Med lidt uheldige forsøg på at skabe sin egen film Lost River i 2014, som blev lettere slagtet af kritikere og biografgængere, vendte han tilbage på succes-sporet med alt fra The Big Short (2015) til La La Land (2016) - og nu iBlade Runner 2049, som bliver helt igennem skamrost af anmelderne.
Stærkt gået af Ryan Gosling, som ikke lod sig slå ud af en problematisk barndom, men i stedet endte ud med at være en af de hotteste stjerner i Hollywood for tiden - og hey, så er han gift med skønheden Eva Mendes, som han har to børn sammen med!