Magasinet M!

Sådan bli'r du 100 år

Et nyt svensk studie har netop påvist, at du bl.a. skal lade være med at ryge samt drikke mere end fire kopper kaffe om dagen, hvis du vil runde de 100 år. Vi giver dig her 11 andre videnskabelige og gode råd til, hvordan du runder det magiske tal.

Bliv rig

I ulandene er den forventede levealder meget lavere end i de vestlige lande. Og det er der en god grund til. Fordi landene er fattige, har regeringerne ikke råd til at bruge lige så mange penge på sundhedssektoren. Men faktisk lever rige mennesker i de vestlige lande også længere end deres knap så velstillede medborgere.

ANNONCE

Tag stoffer

Nej, du skal ikke gå ud og fylde næsen med hvidt pulver eller blodårerne med brunlige substanser. Du skal satse på, at stoffet rapamycin snart bliver tilgængeligt for almindelige mennesker.

I dag bruges det til organtransplantation-patienter for at gøre immunforsvaret svagere, så der er en større chance for, at kroppen ikke afviser det nye organ. Men forskere fra Maine, USA har i en artikel i tidsskriftet Nature påvist, at mus lever 14 % længere, hvis de bliver fodret med det. Og at det formentlig også ville gøre sig gældende for mennesker.

ANNONCE

Drik alkohol

På fransk skåler de for et godt helbred. Og det kan de også roligt gøre, for alkohol har faktisk rigtig mange gode egenskaber. Alkohol generelt er med til at modvirke galdesten og diabetes, men afhængig af hvilken drik, du har i glasset, er der flere gode egenskaber. Dog kun, hvis du drikker det i moderate mængder (hvilket selvfølgelig altid er et spørgsmål om fortolkning).

Rød- og hvidvin indeholder massevis af antioxidanter og modvirker blodpropper. Whisky er også rig på antioxidanter og modvirker visse former for kræft - præcis ligesom de fleste øl gør. Skål.

ANNONCE

Bo på et bjerg

Studier har vist, at folk, der bor i bjergrige egne, lever længere end andre. I USA er syv ud af de ti kommuner, hvor folk lever længst, at finde i Colorados bjerge, mens Vilcambamba-stammen i de nordlige Andes-bjerge i Ecuador har verdens højeste gennemsnitslevealder. Så skynd dig at finde et hus på Himmelbjerget eller Ejer Bavnehøj!

ANNONCE

Sult dig selv

Det lyder måske ikke så fedt - men tænk på, hvor meget tid du får til at spille PlayStation og se fodbold, hvis du kun behøver spise et par gange om dagen.

Forsøg med flere forskellige dyreracer siden 1934 har vist, at hvis de bliver fodret med de nødvendige næringsstoffer, men holder indtaget på et minimum, lever de længere end deres artsfæller.

Den amerikanske forening CR Society praktiserer denne måde at leve på for at forlænge deres levetid, og medlemmerne viser mange tegn på anti-ældning. F.eks. er deres blodtryk lavere. Et af de længstlevende folkeslag i verden fra de japanske Okinawa-øer praktiserer hara hachi bu, hvor de stopper med at spise, før de er mætte - og samlet kun indtager 1.200 kalorier om dagen. 

ANNONCE

Grin, for satan

Hvis du har sjove venner, er du en heldig mand. Et godt grin er nemlig ikke bare god motion for ansigtsmusklerne, det fjerner også stresshormoner og øger aktiviteten i kroppens naturlige forsvarssystem og antistoffer.

Lær fransk

Nej, ikke den frække slags. Du skal lære et hvilket som helst andet sprog end dansk. I et studie af 200 Alzheimers-patienter fandt dr. Fergus Craik fra Toronto, Canada ud af, at de, der beherskede to eller flere sprog, udskød deres sygdom og død med op til fem år. Formentlig fordi hjernen er mere veludviklet. 

ANNONCE

Tag ikke arbejdet med hjem

Næste gang du får lektier for i skolen - eller besked på at lave en arbejdsopgave færdig derhjemme - smider du lige denne artikel på bordet. Undersøgelser fra det berømte Johns Hopkins-universitet i Baltimore i USA viser, at hjemmearbejdet er med til at øge stressniveauet. Og stress 20-dobler risikoen for hjertesygdomme, svækker immunforsvaret og tærer på dit antioxidant-lager, som menes at beskytte mod for tidlig ældning.

ANNONCE

Gå senere i seng

Det er selvfølgelig meget rart at sove længe, men forskere ved Archives Of General Psychiatry i USA har fundet ud af, at de, der kun sover seks-syv timer om natten i stedet for otte, lever længere. Værsgo, der har du en god undskyldning for liiige at blive oppe og spille Football Manager et par timer mere. Og for at møde træt i skole eller på arbejde. 

ANNONCE

Lær at spille guitar

Hvis du har været på festival, ved du, at tøserne er helt pjattede med ham gutten, der kan klimte Stairway To Heaven på en dårlig stemt guitar. Og ikke nok med, at stodderen scorer mere end dig - han lever måske også længere. I hvert fald har forfatteren bag bogen The Memory Cure, Thomas Crook, fundet ud af, at den hjernestimulering, du får ved at lære at spille et instrument, hjælper med at udvikle hjernecellerne, så din hjerne vil virke bedre og længere.

ANNONCE

Knald mere

David Weeks fra Royal Edinburgh Hospital i Skotland undersøgte i et studie fordelene ved sex. Og resultatet var glædeligt nyt: Folk med et aktivt og godt sexliv ser generelt syv år yngre ud end deres sexhungrende medmennesker. Det skyldes, at sex reducerer stress, samt fører til øget tilfredshed og bedre søvn. Så skynd dig ud i byen eller hjem til kæresten og fyr op under knalde-kedlen. Men husk lige kondomet. Kønssygdomme får dig hverken til at se yngre ud eller leve længere.

ANNONCE

Lær af oldingene

Ud over rådene i denne artikel kan du også tage ved lære af befolkningen i disse regioner, hvor gennemsnitslevealderen er den højeste i verden.

Del

Seneste nyt

Annonce