Magasinet M!

Sådan navngiver Ikea deres produkter

Vi har fundet svaret på et af livets store spørgsmål. De finurlige navne er nemlig ikke bare udvalgt tilfældigt.

Sådan navngiver Ikea deres produkter

Spadserturen igennem Ikea lørdag formiddag føles mere modbydelig end at sluge sit eget opkast. Kæresten tvinger dig gennem den ene afdeling efter den anden, da I jo selvfølgelig skal "følge pilene". Dagens eneste lyspunkt er den 5-kroners franske hotdog, som du kan klemme ned i svælget i håb om ny energi.

Skulle du mod al forventning vise den mindste interesse for Ikea's produkter, vil du lægge mærke til de sjove navne, der pryder de forskellige mærkater. Typisk er det svenske ord, som absolut ingen mening giver, hvis du ikke selv spiser surströmming og har skulderlangt hår.

Jon Karlsson, Ikea-designer, forklarede ved en konference i januar, at Ikea har en hel afdeling, som står for navngivningen af deres produkter, skriver Quartz.

Ordblind bagmand

Ikea's grundlægger, Ingvar Kamprad, er talblind og havde derfor svært ved at skelne mellem produkterne, hvis de blot havde et nummer. Derfor valgte Ingvar, at alle produkter skulle have navne, som kunne forbindes med noget let kendeligt.

Hver kategori af produkter navngives derfor efter noget bestemt. Bogreoler er f.eks. opkaldt efter et erhverv ('Expedit' betyder butiksindehaver), eller skandinaviske drengenavne, såsom Billy. I alt sælger Ikea over 12.000 produkter, der hver især har sit eget navn, som er ens på tværs af de globale markeder.

Her finder du nogle eksempler på Ikea's produktnavngivning:

  • Badeværelse artikler - svenske søer og vandløb
  • Æsker, væg dekoration, billeder og rammer, ure - svensk slang udtryk, svenske stednavne
  • Børne produkter - Pattedyr, fugle, adjektiver
  • Skriveborde, stole og kontorstole - Skandinaviske drengenavne
  • Stoffer, gardiner - Skandinaviske pigenavne
  • Køkken tilbehør - Fisk, svampe og adjektiver
  • Belysning - Måleenheder, årstider, måneder, dage, shipping og nautiske udtryk, svenske stednavne
ANNONCE
Del

Seneste nyt

ANNONCE