Magasinet M!

Sådan overlever du et flystyrt

Vi har hørt om lidt for mange flystyrt på det sidste. Denne guide fortæller dig, hvordan du har størst chance for at overleve, hvis uheldet er ude.

1. Hør efter!

Jaja. Du har set den der sikkerhedsvideo hundredevis af gange, og ved sgu godt, hvordan du får pustet din redningsvest op. Men alle flymodeller har forskellige sikkerhedsprocedurer, og når først hele kabinen er fyldt med røg, panik og døde stewardesser, er det jo meget rart at vide, hvor den nærmeste nødudgang er, og hvordan du får den åbnet, ikke?

ANNONCE

2. Sæt dig bagerst i flyet

Når et fly styrter ned, er det ikke selve styrtet, der slår dig ihjel, men derimod flammerne eller den giftige røg. Hvis der er brand eller røg i kabinen, har du som regel maks to minutter til at slippe ud, før hele lortet eksploderer, og derfor er det vigtigt, at du kan komme ud af flyet i en helvedes fart. Vælg derfor et sæde i nærheden af en nødudgang - og allerhelst ved midtergangen, så du ikke skal kravle over den svært overvægtige pensionist, du altid ender med at sidde ved siden af. Derudover skal du bede om at få en plads bagerst i flyveren, da du her har 40 procent større chance for at overleve end fjolserne oppe foran. Desuden har du ikke så langt til lokummet, hvis du skal forny dit Mile High Club-medlemskab.

ANNONCE

3. Tæl sæderækkerne til nærmeste nødudgang

De fleste nyere flymodeller har lysdioder i gulvet, der viser vej til nødudgangene. Men hvis du nu skal kravle over både lig og håndbagage, er det en god idé at vide, hvor mange sæderækker, der er mellem dig og friheden.

ANNONCE

4. Spænd sikkerhedsselen

Der er en god grund til, at et fly har sikkerhedsseler, og at personalet beder dig om at beholde dem på. I tilfælde af pludselig turbulens, gør det rent ondt at knalde hovedet op i bagagehylden, og hvis bæltet ikke er strammet helt, tredobles G-kraften for hver centimeter bæltet ikke er strammet.

ANNONCE

5. Tag godt med tøj på

Hvis det går galt og du skal ud i en fart, er det en god idé at have så meget tøj på som muligt. Lange bukser og lange ærmer beskytter dig mod de fleste brændsår, og hvis du skal padle rundt i det iskolde Atlanterhav, mens du venter på at blive fisket op, er det også en god idé at lade dine bermudashorts og sandaler blive i bagagen. Nå ja, og lad bagagen blive i flyet. Den der åndssvage didgeridoo, du købte på din backpackerrejse til Australien, er ikke så skide nyttig, når du ligger og flyder rundt ude i det Indiske Ocean, vel?

ANNONCE

6. Hold dig på sikker afstand

Det ville være ret ærgerligt, hvis du rent faktisk slap ud af en brændende flykabine, for så at blive dræbt af den efterfølgende eksplosion, ikke? Hold dig derfor minimum 150 meter fra flyet - og sørg for, at du ikke står i vindretningen.

ANNONCE
Del

Seneste nyt