Sådan spotter du, om videoer eller billeder er AI
Det er efterhånden svært af og til..
I en tid, hvor teknologien udvikler sig med lynets hast, er det blevet sværere og sværere at skelne mellem, hvad der er ægte, og hvad der er skabt af kunstig intelligens. Deepfake-videoer, AI-genererede billeder og "fake realism" skyder op overalt, og de kan være både fascinerende og foruroligende. Men heldigvis er der stadig måder at afsløre dem på – hvis du ved, hvad du skal kigge efter. Her er en lille guide til at spotte, om noget er too good (or bad) to be true.
1. Øjnene afslører det meste
AI-genererede billeder har ofte svært ved at få øjnene helt rigtige. Kig nøje på øjnene i et portræt – er de symmetriske? Ser de unaturligt "glatte" ud? Et typisk tegn på AI-skabte billeder er også, hvis reflekser i øjnene ikke stemmer overens, eller hvis øjenfarven skifter lidt underligt mellem billeder. Deepfake-videoer kan også have små glitches i øjenbevægelser, som ikke matcher hovedets bevægelser.
2. Se efter flydende fingre og funky hænder
Hvis der er noget, AI stadig kæmper med, er det hænder. De har det med at have for mange (eller for få) fingre, eller også sidder fingrene i mærkelige vinkler. Hvis du ser et billede af en person, hvor hænderne virker lidt "off", er der en god chance for, at det er AI, der er på spil. Det samme gælder mærkelige negle eller fingre, der ligner noget fra en Salvador Dalí-maleri.
3. Ujævne baggrunde og forvrængede detaljer
Baggrunde kan være en stor afsløring. AI har ofte svært ved at få tekst og mønstre til at hænge sammen – især hvis billedet er komplekst. Tjek baggrunden for ulogiske mønstre, svævende objekter eller mærkelige "smeltende" detaljer. For eksempel kan et AI-skabt billede af et køkken have underlige knive, der ser ud til at hænge i luften, eller fliser, der pludselig bliver til træpaneler.
4. Hud og teksturer kan se for perfekte ud
AI har en tendens til at gøre ting lidt for pæne. Hud på AI-genererede personer kan mangle naturlige porer, rynker eller små uperfektheder, som gør et ansigt realistisk. Det samme gælder for overflader i generelle billeder – ser tingene lidt for skinnende eller "renderede" ud, så er der nok en computer bag det hele.
5. Bevægelser i videoer: Flydende eller klodsede?
I videoer kan deepfakes afsløre sig selv ved små fejl i bevægelserne. Munden kan være lidt ude af sync med talen, eller hovedets bevægelser kan virke mekaniske. Du kan også holde øje med skygger og lys – stemmer de overens med resten af scenen?
6. AI elsker symmetri – men verden er ikke perfekt
Mennesker og objekter er sjældent 100 % symmetriske, men AI har en tendens til at skabe billeder, der er næsten for balancerede. Hvis et ansigt, et logo eller en bygning virker lidt for perfekt i sin form og opbygning, er det værd at tage en ekstra kig.
7. Tjek metadata eller opløsning
Hvis du virkelig vil gå Sherlock Holmes på det, kan du tjekke metadataen for billedet eller videoen. Ofte vil der stå, hvilket program der er blevet brugt til at skabe det. Derudover har AI-genererede billeder tit en meget høj opløsning, men mangler små detaljer, når man zoomer helt tæt på.
8. Brug værktøjer og apps
Hvis alt andet fejler, er der heldigvis hjælp at hente. Der findes flere onlineværktøjer og apps, der kan hjælpe med at analysere billeder og videoer for tegn på AI-manipulation. Eksempler inkluderer Deepware Scanner og Hugging Face’s tools. Disse værktøjer er ikke altid perfekte, men de kan være et godt sted at starte.
Overordnet set - tro ikke på alt, hvad du ser
I en verden fyldt med AI-kreationer er det vigtigere end nogensinde at stille spørgsmålstegn ved det, vi ser. Med lidt øvelse kan du nemt lære at spotte de mest åbenlyse tegn på, at noget er skabt af en algoritme. Men husk: AI bliver klogere hver dag, så det kan være nødvendigt at holde dine detektivfærdigheder skarpe.