Magasinet M!

Se fremtiden - nu!

Synes du, dine gadgets er vilde nu? Fremtidsforsker Preben Mejer peger på seks opfindelser, der har ændret dit liv om ti år.

Se fremtiden - nu!

Nanoteknologi går amok

Hvis du stadig tror, at nano- er et ord man sætter foran tvivlsomme rengøringsmidler, kan du godt tro om igen. Nanoteknologi er superavanceret teknologi, der er så småt, at du skal bruge et hidsigt mikroskop for at se det - og det kommer snart til at rykke.

Preben Mejer:

"Der sker en rygende udvikling inden for nanoteknologi lige nu. Om ti år vil det ikke være umuligt, at din lige læge siger: 'Sid lige stille, mens vi rydder op i dit hjerte,' mens mikroskopiske nanorobotter bliver sendt i din krop for at operere på dit hjerte, hvis du har fået problemer med dit kolesterol. Nanoteknologi vil også findes i dit tøj, hvor mønstret i din jakke i virkeligeheden er små solceller, der oplader din smartphone og andet elektronik, når du er udenfor. Dine vinduer vil være ultratynde, men alligevel hårde som stål, takket være nanoteknologi. Og de vil naturligvis opsamle solens stråler og bruge energien til at opvarme eller nedkøle din lejlighed. Det er bare et lille udsnit af, hvad nanoteknologi kommer til at betyde i fremtiden."

Hvor sandsynligt er det:

"Solcellerne i tøjet kommer formentlig inden for ti år. Det samme med vinduer, der opsamler solstråler. Det med de små robotter, der opererer i hjertet, kan måske godt tage lidt længere tid, men der er ingen tvivl om, at der sker en masse ting inden for nanoteknologi."  

ANNONCE
Se fremtiden - nu!

Digitale penge

Mobil Pay og Swipp er bare begyndelsen. Om ti år betaler du med Bitcoins eller anden digital valuta.

Preben Mejer:

"Du vil i fremtiden komme til at benytte dig af helt nye former for betaling. Hvis nogen om ti år tager en pengeseddel frem, vil du kigge dybt mystificeret på sedlen og spørge, hvad de har gang i. Til den tid vil betaling nemlig være noget, der udelukkende foregår digitalt. Enten ved hjælp af din mobiltelefon eller netbank, som vi allerede ser det nu - men det også godt være, at vi i 2023 er gået over til at betale med Bitcoins eller en anden møntfod, der ikke har noget at gøre med en bestemt valuta eller det land, du nu engang befinder dig i. Den amerikanske statsbankschef har for ikke så længe siden sagt, at Bitcoins vil komme til at spille en rolle i fremtiden, og det kan måske skubbe alvorligt til udviklingen af digital valuta. Det kan nemlig gøre den mere stabil, så den bliver sikker at investere i og bruge til at betale med."   

Hvor sandsynligt er det:

"Der vil sandsynligvis stadig findes pengesedler om ti år, men der vil ikke gå særligt lang tid, før kontanterne ryger i baggrunden. Det kommer til at gå hurtigere, end vi tror."

ANNONCE
Se fremtiden - nu!

3D-print ALT

De fleste har nok hørt om 3D-print og tænkt, at det mest af alt lyder som en gimmick. 3D-print kommer imidlertid til at lave alt fra proteser til elektronik. Vent og se.

Preben Mejer:

"Vi begynder så småt at kende til det, men om ti år vil du have svært ved at forestille dig en verden uden 3D-print.  Og det er ikke bare 3D-print af de ting, vi kender til i dag. Du vil ikke være unormalt at høre sætninger som: 'Har du set det knæ, jeg lige har printet,' eftersom det vil være muligt at printe proteser, der er skræddersyet til din krop. Er du træt af farven og designet på din lampe? Så print en ny i de rigtige farver. Du vil også kunne printe nye indlæg til dine løbesko, så de passer helt perfekt til dine fødder, og du aldrig mere får skader. 3D-print gør det muligt at printe alt fra organisk materiale til elektronik, for der er selvfølgelig også elektronik i dine skoindlæg, der kan indsamle data om dine løbeture. Der er nærmest ingen grænser, for hvad 3D-print kommer til at have indflydelsepå.Selv børnetegninger kommer til at være en saga blot. I fremtiden børn vil børn tegne ting på computeren, printe dem ud og derefter lege med dem.

Hvor sandsynligt er det:

"Det kan allerede lade sig gøre at printe et nyt knæ. Med hensyn til at printe elektronik, kan det måske lige knibe inden for de ti år, men i så fald sker det lige efter."

 

ANNONCE
Se fremtiden - nu!

Det intelligente køleskab

I år 2023 taler dit køleskab med din badevægt - og det er dårligt nyt for snacksituationen.

Preben:

"Forestil dig, at du en dag ikke kan få døren til dit køleskab op. Det skyldes, at din badevægt har konstateret, at du vejer for meget. Den information ryger videre til dit køleskab, der sørger for at du ikke småspiser i tide og utide. Og det stopper ikke der: Om ti år er det nemlig også dit køleskab, der står for at bestille fødevarer hjem, eftersom det holder styr på, hvornår du er ved at løbe tør for mælk og kartofler. Men samtidigt har køleskabet også styr på din kostplan, så hvis du står og har lyst til chips og cola, er det bare ærgerligt. Til gengæld skal du ikke bekymre dig om at skrive indkøbsseddel."

Hvor sandsynligt er det:

"Køleskabet, der kan bestille varer hjem og hjælper os med at spise rigtigt, kommer inden for ti år. Spørgsmålet er, om folk har lyst til at anskaffe sig det af egen fri vilje."

ANNONCE
Se fremtiden - nu!

3D med duft

Synes du Sonys 4K-fjernsyn er vildt? Så vent til du oplever 3D anno 2023. Der kommer til at ske ting og sager.

Preben Mejer:

"I 2023 kommer der til at være 3D-skærme, der slår dagens 3D med flere længder. For det første vil du aldrig mere skulle bekymre dig om, hvor du har gemt dine 3D-briller. Skærmene vil nemlig stille skarpt på begge dine øjne og sende to forskellige signaler, så 3D-effekten kommer helt af sig selv. Du kommer med andre ord til at se et billede, der er meget, meget naturligt. Faktisk som at være der selv. Det åbner op for helt nye former for underholdning. Om ti år vil det formentlig blive sværere at rejse langt væk for eksempel til Indien. Enten på grund af terror, eller fordi vi er underlagt diverse CO2-kvoter. Til gengæld kommer vi til at have bittesmå fjernstyrede kamera-droner overalt. Du vil altså kunne sidde i din sofa og tage en virtuel i tur i en landsby i Indien. Du styrer selv dronen, der sender knivskarpe 3D-billeder tilbage til dig samt lyde og dufte, derblivergenskabt hjemme i din stue. Du vil med andre ord kunne rejse jorden rundt uden at røre dig ud af flækken."  

Hvor sandsynligt er det:

" I princippet kan det lade sig gøre, så snart du har fjernstyrede droner - og det har du nu. Det med lugten kan også lade sig gøre, så i virkeligheden er spørgsmålet bare, om man kan nå at få det kommercialiseret inden for ti år."

ANNONCE
Se fremtiden - nu!

Robotterne vinder frem

Om få år kan du slippe for at køre bil, rydde op og i virkeligheden tænke selv. Robotterne klarer det beskidte arbejde.

Preben Mejer:

"Du vil se robotter i alverdens sammenhænge, ikke bare som man kender det i dag. Først og fremmest vil din bil om ti år være en robot. Du vil i princippet kunne stige ud af bilen, gå ind på en restaurant - og så kan din bil ellers selv bruge tid på at finde en parkeringsplads. I dit hjem vil du have robotter, der hjælper med at organisere din hverdag og i nogle tilfælde nærmest bestemme over dig. Er du typen, der har brug for at komme i form, vil robotten agere personlig træner, men robotterne kommer også til at gøre meget andet - for eksempel at opsamle og bearbejde information for dig. Før du skal mødes med en person, vil din computer, som er en robot, give dig alle informationer, du har brug for om vedkommende. I fremtiden vil du bruge meget lidt tid på at søge efter information - den klarer robotten for dig.

Hvor sandsynligt er det:

"Google har jo allerede nu udviklet en bil, der kan parkere selv, og vores elektronik er godt på vej til at kunne tænke selv. Den største forhindring på vejen mod robotelektronik er formentlig lovgivningen. Er staten for eksempel parat til at tillade biler, der kører selv?"

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce