Kan man blive afhængig af sexlegetøj, eller er det bare en stærk præference? Diskussionen om, hvorvidt brugen af sexlegetøj kan udvikle sig til en reel afhængighed, har skabt debat blandt sexterapeuter, forskere og brugere. Men hvad siger videnskaben egentlig?
Læs også: Scream-favorit vender tilbage i Scream 7
Afhængighed eller blot vane?
Sexlegetøjsafhængighed bliver ofte forvekslet med kompulsiv seksuel adfærd eller hyperseksualitet – noget der kan påvirke dagligdagen og relationer negativt. Ifølge sexterapeut Dr. M. S. Gaurav er det dog vigtigt at skelne mellem afhængighed og en simpel præference.
“Seksuel afhængighed kan manifestere sig som en ukontrollerbar trang, der forstyrrer hverdagen, men det er afgørende at adskille reel afhængighed fra en stærk præference for bestemte seksuelle hjælpemidler,” forklarer han.
Sexolog Nikki Goldstein, vært på The Connection-podcasten, argumenterer også imod ideen om sexlegetøjsafhængighed. Hun påpeger, at afhængighed ofte defineres ved to ting: tolerance og abstinenser.
“Du kan føle, at du har en tolerance over for et bestemt niveau af vibration, men du vil ikke opleve fysiske abstinenser, hvis du stopper med at bruge det,” siger hun.
Hjernens belønningssystem og seksuel nydelse
Nogle studier har vist, at overdreven eksponering for seksuelle stimuli – hvad enten det er gennem sexlegetøj, pornografi eller anden seksuel aktivitet – kan aktivere de samme hjernemekanismer, der ses ved stofafhængighed. Dopamin, en neurotransmitter, der er forbundet med belønning og nydelse, frigives under seksuel stimulering, hvilket kan forstærke vanedannende adfærd.
Men betyder det, at sexlegetøj kan være afhængighedsskabende? Ikke nødvendigvis. Ifølge klinisk sexolog Lucy Rowett kan øget selvtilfredsstillelse faktisk forbedre den seksuelle oplevelse generelt:
“Jo mere en kvinde selvtilfredsstiller og opnår orgasme, desto lettere bliver det for hende at opnå orgasme fremover,” forklarer hun.
Er sexlegetøjsbrug et problem?
Forskning i kompulsiv seksuel adfærd viser, at nogle individer kan udvikle en stærk afhængighed af seksuel stimuli – herunder sexlegetøj. Men de fleste tilfælde falder ikke inden for den kliniske definition af afhængighed. En systematisk gennemgang har vist, at forekomsten af seksuel afhængighed ligger mellem 3-6 % af befolkningen, og at der er forskelle mellem kønnene i rapporteringen.
For langt de fleste er brugen af sexlegetøj et spørgsmål om personlig præference og nydelse snarere end et destruktivt behov. Som Dr. Gaurav siger:
“At forstå sin relation til sexlegetøj kan hjælpe folk med at udforske deres seksualitet uden frygt for stigmatisering.”
Sund seksualitet frem for skam
I takt med at samfundet udvikler sig i sin forståelse af seksualitet og nydelse, vil debatten om sexlegetøjsbrug forblive relevant. Men forskningen tyder på, at begrebet “sexlegetøjsafhængighed” mere handler om misforståelser end videnskabelige fakta.
Så næste gang du hører nogen tale om det, kan du roligt tage det med et gran salt – det er nok nærmere en vane end en reel afhængighed.