Magasinet M!

Sikker sex

Dyrker du sikker sex, eller taber du ofte hovedet…Man kan aldrig være 100 % sikker når man dyrker sex, men man kan bruge fornuften og gøre den mindre usikker. Beskytter man sig, er der ingen grund til at gå rundt med en evig frygt for at blive smittet med AIDS og kønssygdomme, og man er samtidig sikret mod graviditet.

Den smitte, der er mest omtalt i dag er AIDS, som man får gennem virussen HIV. Man kan dø af HIV, da der ikke findes nogen effektiv behandling mod denne virus. Der er ikke så mange HIV-smittede i Danmark, men det betyder ikke, at du skal spille russisk roulette med dit liv. Brug kondom!

AIDS er noget vi alle kender og frygter, men faktisk findes der mange andre kønssygdomme som er langt mere udbredt, vi taler bare ikke så meget om dem. Disse er ikke sygdomme med dødelig udgang, men de kan give alvorlige bivirkninger, så udsæt ikke et lægebesøg, hvis du har mistanke om at være smittet.

Der findes 3 ting vi skal beskytte os imod:

1. Den største risiko er uønsket graviditet.

2. Den næststørste er at blive smittet med en kønssygdom.

3. Det er mindst sandsynligt, at du bliver smittet med AIDS.

Kondomer er det præventionsmiddel, som kan forebygge alle 3 punkter. Du slapper mere af når du bruger kondom, og har også størst mulighed for at nyde det, fordi man ikke behøver ligge og tænke på, at man garanteret bliver smittet med et eller andet inden "legen" er slut.

Hvis du bruger et kondom rigtigt og det ikke springer, beskytter det dig 100 % mod HIV-smitte. Det er derfor ikke ligegyldigt hvilket kondom du køber, og det er heller ikke lige meget om det er med eller uden creme. Når du rejser, skal du huske at tage dine kondomer med hjemmefra, da kvaliteten i udlandet ofte er temmelig dårlig.

Sådan smitter HIV:

HIV-virus overføres i overvejende grad via seksuelt samvær, da virussen findes i større koncentrationer i nogle legemsvæsker end i andre. Sædvæsker, skedevæsker og blod har den højeste koncentrations af HIV. Du skal sørge for, at disse væsker ikke kommer ind i din krop via munden, skeden, endetarmen, sår og slimhinder. Og du skal huske at der kan komme væsker, altså præsperm, inden du får en udløsning, og denne kan også overføre smitten. Der er ikke dokumenteret betydelige smitteoverførsler via spyt, tårer og sved. Man smittes oftest med HIV hvis man har samleje i skeden eller endetarmen uden kondom. Narkomaner smitter hinanden ved at dele urene sprøjter og kanyler. Gravide kvinder med HIV kan smitte det ufødte barn, og det kan ligeledes ske efter fødslen, gennem modermælken. Man har også hørt om smitteoverførsel via blodtransfusioner, som har indeholdt HIV-virus, men det er gudskelov sjældent.

Hvad er fnat og fladlus:

Fladlus er små lus på 1 - 1½ mm, der lever i kønsbehåringen, og kan også ses på brystbehåringen og under armene. Fnat er en lille mide, som borer sig ind under huden, og findes på kønsorganerne eller andre steder på kroppen, hvor huden er tynd. Fladlus og fnat er irriterende, men helt ufarlige. De smitter ved tæt kropskontakt og oftest ved samleje. Fladlus kan også overføres via tøj og brug af fælles sengetøj, men det forekommer dog sjældent.

Hvad er kondylomer på penis:

Kondylomer/kønsvorter er en speciel form for vorter som sætter sig på kønsorganerne. Hvis man oplever at man har vortelignende udvækster på penis eller i urinrørets munding, skal man ikke taget det forgivet, at det bare er almindelige vorter. I meget sjældne tilfælde kan disse hudforandringer også være det første tegn på cancer i penis, eller i meget få tilfælde, et symptom på syfilis. Du bør derfor altid gå til læge hvis du opdager sådanne forandringer. Kondylomer er som alle andre vorter overført som en virus, og er derfor i nogen grad smitsomme. Visse former for kønsvorter er blevet sammenkoblet med en forøget risiko for cancer i penis, skeden, livmoderhalsen og i endetarmsåbningen. Kondylomer/kønsvorter overføres oftest ved seksuelt samvær.

Hvordan dyrker du mere sikker sex:

Sikker sex er alt det I kan gøre uden at sædvæsker, skedevæsker og blod bliver overført fra den ene til den anden, f.eks. via samleje i skeden eller endetarmen med kondom. I kan også roligt nyde dybe tungekys, gensidig onani, og kys og slik over hele kroppen, bare ikke på kønsorganerne.

Ved oralsex og mundsex er der også en risiko for at blive smittet med kønssydomme og HIV, hvis den ene part er smittet, og det ved man ofte ikke, at man er. Man ser det ikke som en stor risiko, at blive HIV-smittet, ved at dyrke oralsex, men lægerne ved det endnu ikke med sikkerhed, så vær forsigtig. Undgår man sædvæsker, præsperm og skedevæsker i munden, bliver risikoen i hvert fald meget mindre.

Hvis I bruger sexlegetøj, skal denne rengøres med sprit inden den anden/andre bruger det. Det mest almindelige legetøj er en dildo, og den kan overføre både bakterier og virus. Og så ved man ikke hvilke giftige stoffer disse plastik-legesager er lavet af, eller om de kan give allergi eller udslæt, giv derfor dildoen kondom på.

Der findes rigtig mange kønssygdomme, men nu skal du ikke gå rundt og være bange for at blive smittet. Hvis man bare husker at beskytte sig, er man nået langt, og det bedste beskyttelsesmiddel er et kondom, da de fleste sygdomme kun smitter ved direkte seksuel kontakt.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce