M!

Snorker din kæreste? Her er 5 tips til hvordan du kan stoppe det

Så er det slut med at få spoleret din - eller spolere andres - nattesøvn.

ZZZZZZZZZZ. Du er lysvågen. ZZZZZZZZZ. Din dame ved siden af dig lyder som et trykluftsbor. Du puffer lidt til hende. Ahhh, endelig stoppede hun. Du falder hen, men fem minutter efter lyder det igen som en flok vejarbejdere i brunst.

Ja, det kan være noget så irriterende at dele seng med en person, der snorker. Og snorken er noget, som rent faktisk er et stort problem for mange danskere, siger Therese Ovesen, professor i øre-, næse- og halssygdomme, til bt.dk.

Faktisk snorker hele en tredjedel af alle danskere hver evig eneste nat, mens 60 procent snorker engang imellem.

- Når vi sover, begynder musklerne i svælget at slappe af. Men hvis svælget er for snævret, bliver luften turbulent, og det skaber vibrationer i det bløde væv, som gør, at vi snorker, siger hun til bt.dk.

BT har derfor i samarbejde med Therese Ovesen og en anden ekspert, overlæge Philip Tønnesen fra Dansk Center for Søvnmedicin, nedskriblet fem tips til, hvordan din kæreste - eller du - kan mindske chancerne for at vække modparten med den irriterende snorken.

iStock - Snorker din kæreste? Her er 5 tips til hvordan du kan stoppe det iStock

Tennisbold-metoden

Undgå at sove på ryggen. Det er nemlig her, du snorker mest - har undersøgelser vist - da tungen falder længst tilbage. Therese Ovesen råder dig til at sy en tennisbold ind i nattøjet ved skulderbladene, så du vender dig om på siden per automatik.

Positionsbælte-metoden

Det er i bund og grund det samme, bæltet gør, som i ovenstående. Det er dog mere behageligt at sove med. Du spænder bæltet rundt om brystkassen. Foran sidder en vibrator, som automatisk vibrerer, hvis du ligger på ryggen. Smart, ikke?

Snorkeskinne-metoden

En snorkeskinne får din kæbe til at skyde fremad, så du sover med lukket mund. Det gør, at tungen ikke kan falde tilbage, hvilket jo som skrevet er en af grundene til, at vi snorker. Du skal dog være varsom, hvis du giver dig i kast med et køb, forklarer Philip Tønnesen. Du må nemlig ikke købe en alt for billig snorkeskinne. Han råder dig i stedet til at opsøge en specialtandlæge.

iStock - Snorker din kæreste? Her er 5 tips til hvordan du kan stoppe det iStock

Smid-nogle-kilo-metoden

Ja, en af de overvejende grunde til, at du snorker, er overvægt. Dine fedtdepoter mellem musklerne i dit svælg kan nemlig gøre, at dine luftveje indsnævres, hvilket kan være skyld i, at du eller din kæreste snorker.

Non-alcohol-metoden

Okay, den var sværere. Men rent faktisk er alkohol også en af de store syndere, når det kommer til snorken. Det får nemlig dine muskler til at slappe mere af, hvilket er med til at forværre din snorken. Så selvom du måske har lettere ved at falde i søvn efter et par stifter, så prøv at holde dit alkohol-indtag til weekenderne. I hvert fald, hvis du har snorke-problemer.

Del