Spider-Man: Far From Home [Anmeldelse]
Helstøbt heltefortælling
Peter Parker er ikke helt ovenpå, efter begivenhederne i Avengers: Infinity War.
Det kan man ikke klandre ham. I kampen for at redde verden fra Thanos (Avengers: Endgame), har han ikke blot mistet 5 år af jordens historie, takket være det famøse infinity snap, han har også mistet sin læremester og faderskikkelse i Tony Stark/Iron Man - en hændelse der ville sætte spor på selv den mest garvede superhelt.
Spider-Man: Far From Home - Trailer
Der er ikke noget at sige til, at Peter Parker trænger til en ferie fra Spider-Man, og hvad kunne være mere oplagt, end en klassetur til Europa, hvor han får mulighed, for at bruge en masse tid på crushet MJ (Zendaya), og for en stund glemme, at hele verden har placeret et ansvar på den unge Avengers skuldre.
Man kan forestille sig, at Avengers: Infinity War, er en svær film, at skulle samle op i trådene på, men instruktør Jon Watts, der er tilbage i stolen efter Spider-Man: Homecoming, har en løsning.
High school comedy
I en introsekvens, set gennem eleverne på Midtown High School, får seeren opsummeret hændelserne fra seneste blockbuster i MCU-regi, på en meget humoristisk vis. Iron-Mans selvopofrende knips, der bragte halvdelen af verdens befolkning tilbage, efter fem år i intetheden, kendes nu som ‘the blip’, og den afdøde superhelt hyldes på alle planer: Dokumentar-film, youtube-videoer, streetart og andre kreative formater, lader ingen i verden glemme, hvem der gennem stor selvopofrelse, bragte orden tilbage til universet.
Men det lader heller ikke Peter Parker glemme noget, og derfor holder Tony Starks årelange ven og bodyguard, Happy Hogan (Jon Favreau), et vågent øje med den unge superhelt.
“I miss him” lyder det fra Spider-Man i filmens trailer, “Yea, I miss him too”, svarer Happy, og understreger det bånd, der var mellem de implicerede parter i Tonys liv. Der går ikke længe, inden Nick Fury (Samuel L. Jackson) begynder at ringe efter Spider-Man. Parker vælge i bedste teenage-stil, at ghoste Shield-chefen, da han ikke kan overskue situationen.
Et lille afbræk fra den tunge hverdag, virker til at være en god plan, og det samme mener tante May (Marisa Tomei), der dog pakker Parkers superheltedragt ned i kufferten, uden nevøen er klar over det.
Før vi ved af det, er Peter Parker og klassekammeraterne på vej til første stop på studieturen: Venedig.
Enter Mysterio
Det går dog hverken værre eller bedre, end at Parker og de andre studerende, pludselig befinder sig midt i et angreb, fra et ukendt monster, der får sine kræfter fra vand - ikke optimalt, når man befinder sig midt Venedigs kanaler. Der går dog ikke længe, inden en ny superhelt dukker op, for at redde dagen. Mysterio (Jake Gyllenhaal), har dog rigeligt at se på, og Peter Parker, beslutter sig for at svinge sig ind, for at give en hjælpende hånd.
Det lykkes de to superhelte at redde dagen, og før vi ved af det, befinder Spider-Man sig midt i en SHIELD-operation, hvor Nick Fury og resten af holdet, introducerer Quentin Beck/Mysterio - en superhelt fra en alternativ jord, der har jagtet fire elemental-monstre til MCU-jorden, for at undgå et katastrofalt udfald.
Pludselig befinder Peter Parker sig på en europæisk heltemission, en mission han ikke kan snige sig væk fra - og derfor må Spider-Man nok engang forsøge at balancere privatliv og superheltejob, men det er lettere sagt end gjort.
Verdens bedste superhelt
Det er ikke et tilfælde, at Sony med denne film er oppe på hele 7 film, med websvingeren på blot 17 år. Spider-Man er har været, og er, den ubetinget største superhelt i Marvel’s heltegalleri. Og selvom Iron-Man, Thor og Captain America i løbet af de seneste 10 år, har gjort deres, til at overstråle de tidligere versioner af Spider-Man, er Tom Holland måske den absolut bedste inkarnation af helten til dato.
Da Tom Holland efter megen forhandling trådte ind som Spider-Man i Captain America: Civil War, som en delt karakter mellem MCU og Sony, holdt folk vejret, indtil den første standalone, Spider-Man: Homecoming, der nok engang cementerede teenagehelten som en af de sjoveste og mest relaterbare helt i universet.
Instruktøren Tom Watts, har med input fra Kevin Feige (Marvel) og Amy Pascal (Sony), lykkedes at ramme den samme nerve som Homecoming, bare i en endnu større symfoni.
For selvom action-sekvenserne i denne film er både større, bedre og endnu mere episke end i forrige film (En sekvens er så mindblowing gennemført, at den gør Dr. Strange til skamme), så skinner filmen næsten endnu mere igennem i de små øjeblikke - hvor vi følger Peter Parker og hans venner, gennemgå både gode og dårlige stunder, med lige dele hjerte og humor, og det er næsten filmens største bedrift: At gøre Peter Parker til en relatérbar, godhjertet og lettere klodset teenager, der er mindst lige så interessant at følge, som alteregoet Spider-Man.
Spider-Man: Far From Home er en fantastisk vellykket superheltefilm, der på en gang formår at fortælle en helstøbt heltefortælling, samtidig med, at den lander den episke saga om Infinity-stenene på sikker grund OG lægger op til en fremtid med uendelige muligheder for Marvels biografunivers.
Spider-Man: Far From Home
Instruktør: Jon Watts
Medvirkende: Tom Holland, Jake Gyllenhaal, Michael Keaton, Zendaya, Laura Harrier, Samuel L. Jackson, Jon Favreau, Marisa Tomei m.fl.
Org. titel: Spider-Man: Far from Home
Premiere: 2. juli 2019
Spilletid: 129 min.