Magasinet M!

Spilkonsoller: Den næste generation

Vores spilekspert ser på, hvad vi skal forvente os fra Microsoft, Sony og Nintendo. Og det er slet ikke så lidt.

Spilkonsoller: Den næste generation
Den næste generation

En pc kan opgraderes i det uendelige - sådan næsten da, i hvert fald - og ægte pc-nørder sætter en ære i aldrig at købe nye og samlede systemer, når der stadig kan opgraderes og repareres på den gamle Tusindårsfalk, der står og sprutter og skramler af sted under skrivebordet.

Med spillekonsollerne er det imidlertid noget helt andet. PlayStation, Xbox og Wii - de tre store lige nu - er lukkede systemer med relativ kort levetid, og når der kommer en ny og bedre version, er der tale om en total udskiftning af hele maskineriet og en overgang til det, man i spilbranchen ynder at kalde den "næste generation".

Både Xbox 360, PlayStation 3 og Wii befinder sig lige nu i slutningen af deres cyklusser, og alle ved, at henholdsvis Microsoft, Sony og Nintendo snart står klar med deres afløsere - men hvad kan vi forvente os af dem? Og melder andre spillere sig måske snart på markedet? M! kaster på de næste par sider et blik på rygterne.

ANNONCE
Spilkonsoller: Den næste generation
  Microsoft

Det virker sandsynligt, at Microsoft inden for det næste års tid offentliggør deres nye Xbox-system, som skulle have kodenavnet "Durango", hvis man skal tro en tweet fra en spiludvikler, der lynhurtigt slettede både opdateringen og sin konto igen, uden tvivl foranlediget af Microsoft.

 

De første udviklerkits af den nye konsol blev sendt ud til udvalgte spiludviklere tidligere i år, og der tales om seriøse hestekræfter: "Durango", Xbox 720, eller hvad man nu engang vælger at kalde den, skulle indeholde en PowerPC-processor med 16 kerner (i modsætning til 360'erens sølle tre), og grafikchippen skulle svare til Radeon HD 7000-niveauet, mens der endelig også skulle være kommet et Blu-ray-drev til.

 

Før du drukner i dit eget savl, er det dog vigtigt at bemærke, at udviklerkits ikke nødvendigvis har samme specifikationer som de maskiner, der kommer ud i handelen. Særligt de svimlende 16 processorkerner er voldsomt omdiskuterede: Er der i virkeligheden tale om blot fire kerner med fire tråde i hver, så de 16 kerner er virtuelle, eller har maskinen virkelig brug for så meget processorkraft på grund af Microsofts nye Kinect 2-controllersystem, der siges at sluge ressourcer fra op til fire kerner, når det skal håndtere flere spillere samtidig?

 

Det finder vi først ud af om noget tid. Faktum er, at kun meget få af markedets eksisterende spil gør brug af blot fire kerner, så 16 virker som et overkill af kaliber. Grafikchippen er også svær at forholde sig til på nuværende tidspunkt, eftersom Radeons HD 7000-serie spænder utroligt vidt i forhold til ydeevne. Det kommer helt og holdent an på, hvilke tal der kommer på efter 7-tallet ?

 

Lanceringsdato? Det er svært at sige. Umiddelbart er det ikke ualmindeligt, at nye konsoller bliver udgivet, efter at udviklerne har fået lov til at arbejde med dem i omkring et års tid. Men vi gætter alligevel på, at Microsoft gerne vil have næste års E3-messe med til at slå på tromme for de nye spil, og at konsollen først bliver lanceret i efteråret i 2013.

ANNONCE
Spilkonsoller: Den næste generation
Nintendo

Vi ved allerede, hvad Nintendo har på vej, og selvom vi fik rig lejlighed til at afprøve Wii U på E3-messen i år, er det stadig lidt af en gåde, hvad de egentlig vil med den. Blandt udvalget af spil var det kun meget få, der virkelig imponerede og viste, hvordan Wii U for alvor skal kunne adskille sig fra den almindelige Wii.

 

Et af de få spil, de skilte sig ud, var Ubisofts ZombiU, som viste virkeligt kreativ brug af den nye GamePad-controller med indbygget skærm, men ellers var det så som så med den sprælske nytænkning, Nintendo ellers er så kendt for. Men det kan selvfølgelig nå at komme.

 

Og det skal det, for Nintendo har som sædvanlig valgt at stå fuldstændigt af ydelsesræset og ikke konkurrere med hverken Sony eller Microsoft om at have den kraftigste konsol - så det bliver i sidste ende spiloplevelserne, der skal sælge Wii U. Wii'en havde det problem, at det kun lykkedes for meget få andre spiludgivere end Nintendo selv at få succes med spil til den. Forhåbentlig ændrer det sig markant med Wii U-konsollen, så vi får en meget bredere vifte af vellykkede spil til den.

 

Lanceringsdato? Selvom Wii U nu har været vist frem på E3 to år i træk, er der endnu ikke udmeldt en officiel udgivelsesdato. Der rygtes at være tale om en forventet lancering af konsollen i Japan og Nordamerika i slutningen af i år - og vi gætter på, at den først bliver udgivet her i Europa i starten af 2013.

ANNONCE
Spilkonsoller: Den næste generation
  Sony

Indmaden i den kommende PlayStation 4 (hvad skulle de ellers kalde den?), som lige nu har kodenavnet "Orbis", har været dissekeret og diskuteret adskillige gange allerede, men lad os bare tage den igen: Konsollen siges at indeholde en AMD x86-processor (64-bit) og ligesom den næste Xbox en grafikchip svarende til Radeon 7000-grafikkortserien. Denne skulle kunne køre en opløsning på intet mindre end 4096 x2160 - eller det dobbelte af fuld HD/1080p, som PlayStation kan præstere. Derudover vil den også kunne køre spil i stereoskopisk 3D i 1080p-opløsning.

 

Mens der har været talt meget om processoren i Microsofts konsol, som på papiret er kraftigere end den i Sonys, lader sidstnævnte indtil videre til at have overtaget, når det gælder grafikchippen. Men bemærk, at det kan nå at ændre sig markant frem mod udgivelsen af maskinerne - og at spillene og alle maskinernes ekstra funktioner har lige så meget, hvis ikke mere, at skulle have sagt.

Lanceringsdato: Udvalgte udviklere har allerede modtaget udviklerkits af den nye PlayStation-konsol, og ligesom med den nye Xbox regner vi med, at Sony også påtænker en lancering i slutningen af 2013 - og at topprioriteten under alle omstændigheder er at lancere før Microsoft.

ANNONCE
Spilkonsoller: Den næste generation
Apple (Outsideren)

Skulle man satse penge på en ny part, der kunne have interesse i at træde ind på markedet for spillekonsoller, virker Apple som et godt bud. Tidligere på foråret opstod der en sand rygtestorm, fordi Apple angiveligt skulle have besøgt spilfirmaet Valve (dem med Half-Life-spillene og Steam-tjenesten) med henblik på at udvikle en ny konsol. Der eksisterer indtil videre ingen håndfaste beviser på, at det skulle være planen, men der har længe været snak om det enorme potentiale, AppleTV rummer som potentiel spilplatform, og der har været rygter om nye fjernsyn med trykfølsomme skærme og bevægelsesfølsom styring udviklet specifikt til den lille sorte boks.

 

Valve har ved flere lejligheder afvist rygter om, at de skulle være involverede i udviklingen af en ny konsol på nuværende tidspunkt - men det ville give god mening, hvis de integrerede deres Steam-downloadtjeneste i en samlet boks beregnet på spil via store fjernsyn, hvad end man så ville vælge at kalde den en pc eller en konsol.

 

Apple? Tja. Apple er jo Apple, så regn med, at vi er blandt de mindst overraskede, hvis de pludselig smider en stor bombe midt i det hele ?

ANNONCE
Del

Seneste nyt

ANNONCE