Magasinet M!

Svindel på højt plan

De sælger Eiffeltårnet, leger hemmelige agenter og svindler for milliarder af kroner. Her er 8 kendte storsvindlere

Verdens største pyramidespil

Bernie Madoff

Efter at have startet sin egen hedgefond helt tilbage i 1960, var Bernie Madoff efter årtusindeskiftet en af de største spillere på Wall Street. Men det sluttede med et brag i 2008, da FBI smækkede håndjernene på ham. Herefter rullede den måske vanvittigste erhvervsskandale i verdenshistorien sig ud. Det viste sig nemlig, at Bernie Madoff havde et enormt pyramidespil kørende, der i sidste ende kostede investorerne helt op mod 65 milliarder dollars.

Grunden til, at det kunne blive så voldsomt skyldes, at Bernie Madoff hele tiden udbetalte afkast til investorerne, men i de tilfælde, hvor der ikke var noget afkast, skaffede han pengene ved at lokke nye investorer til. Men på et eller andet tidspunkt skal man jo stå til regnskab.

Regnskabets time for Bernie Madoff blev 150 år i spjældet.

ANNONCE

Den falske stemme

Milli Vanilli

Der er mange musikere derude, der slet ikke kan synge, men de prøver da i det mindste. Det er mere, end man kan sige om 80´er/90´er duoen Milli Vanilli. De fik ellers en Grammy for Best New Act i 1990, men kort tid efter kom det frem, at det hverken var Fab Morvan eller Rob Pilatus, der sang på kæmpehittet Girl You Know It´s True.

Svindelnummeret blev afsløret af journalisten Chuck Philips fra LA Times, og rygterne om den falske stemme havde kørt rundt blandt journalister i et stykke tid, fordi interviews havde vist, at de to medlemmer af Milli Vanilli havde usædvanligt dårlige engelskkundskaber. De var også fra Frankrig og tyskland.

Milli Vanilli blev efterfølgende tvunget til at levere Grammyen tilbage igen, hvilket vel var billigt sluppet.

ANNONCE

Den glatteste ål

Frank Abagnale Jr.

Hvis du endnu ikke har fået set filmen Catch Me If You Can, så er det bare med at komme i gang. Her får vi hele historien om manden, der er så snu, at han kan slippe afsted med alt.

Frank Abagnale Jr. scorede i 1960´erne omkring 2,5 millioner dollars på en avanceret svindel med checks. I løbet af fem år brugte han otte forskellige identiteter og udskrev falske checks i 26 forskellige lande - det er mange, men han udgav sig også for pilot, så han fløj gratis. Desuden agerede han overlæge på Georgia Hospital og var advokat i Louisiana efter at have bestået advokat-eksamen.

Ikke dårligt, når man tænker på, at Frank Abagnale Jr. kun var 21 år gammel, da han blev arresteret i 1969. Og hvad laver han så i dag? Jo, han har startet sit eget firma, hvor han bruger sin viden til at fange svindlere.

ANNONCE

Lidt for meget fantasi

Stephen Glass

Man skal ikke tro på alt, hvad journalister skriver. Det beviste den unge skribent Stephen Glass, da det i maj 1998 kom frem, at han fabrikerede hele historier og påstod, at det skam var foregået i virkeligheden.

Stephen Glass skrev ellers for det ekstremt anerkendte magasin The New Republic, hvor han i tre år underholdte med sine vilde historier. Han var dygtig. Men så kom det altså frem, at en af hans historier var lidt for kreativ, og en nærmere undersøgelse afslørede, at det også var tilfældet med 27 af hans 41 publicerede artikler.

Artiklen der fældede Stephen Glas var Hack Heaven fra 1998. Her havde han opfundet en 15-årig hacker, der lige havde hacket et computerfirma og efterfølgende var blevet ansat af det samme firma. Stephen Glass havde endda lavet falske hjemmesider, telefonnumre og adresser for de involverede parter i artiklen.

Stephen Glass blev selvfølgelig fyret, men han tog senere hævn ved at udgive den semi-selvbiografiske bog The Fabulist i 2003, som han tjente kassen på.

ANNONCE

Pyramidespillets fader

Charles Ponzi

Man er helt oppe i svindlernes hall of fame, når man får opkaldt et trick efter sig selv. Og det er lige præcis, hvad Charles Ponzi, den italiensk-fødte amerikaner, har opnået. På engelsk hedder et pyramidespil nemlig et Ponzi scheme. I 1910´erne opererede Charles Ponzi med sit svindelnummer i USA og Canada, hvor han lokkede enfoldige tåber med på vognen. Men i et pyramidespil er det kun toppen der tjener penge, så det endte selvfølgelig med, at staklerne mistede deres penge.

Men i 1920 sluttede spillet. Pyramidespillet havde bredt sig som en steppeild, og da det kom frem, at der slet ikke var nogen penge, måtte seks banker lukke butikken. Det endte i sidste ende med at koste "investorerne", hvad der svarer til 225 millioner dollars i dagens penge, og Charles Ponzi selv flygtede tilbage til Italien, hvor han levede i fattigdom, før han til sidst flyttede til Brasilien og blev indtil sin død i 1949. Han blev 66 år gammel.

ANNONCE

Én mand sprænger banken

Nick Leeson

Da Nick Leeson som 25-årig i 1992 blev general manager i Singapore-afdelingen af den 233 år gamle engelske bank, Barings Bank, havde han en lys fremtid foran sig. Der blev dog hurtigt ret mørkt. Det startede ellers godt for Nick Lesson, der tjente flere millioner til banken på at spekulere i risikofyldte kursændringer, men så vendte heldet, og tabene væltede frem. I stedet for at krybe til korset valgte Nick Leeson at skjule tabene på en hemmelig konto, men da beløbet var oppe på 8 milliarder kroner i 1994, kastede han alligevel håndklædet i ringen. Nick Leeson lagde en seddel på sit skrivebord og stak af. Beskeden lød: Undskyld.

Kort tid efter gik den gamle bank konkurs, og Nick Leeson blev idømt seks et halv års fængsel for bedrageri.

ANNONCE

Udgav sig for MI5-agent

Robert Hendy-Freegard

I 2005 blev Robert Hendy-Freegard anholdt efter at have narret flere millioner ud af venner og elskerinder ved at udgive sig for at være en MI5-agent, der arbejdede mod at bekæmpe den irske oprørsbevægelse, IRA. På den måde fik han sine ofre til at udføre små opgaver og give ham penge, så han kunne bekæmpe de slemme terrorister. Hvis du kan huske den sleske sælger fra Arnold Schwarzenegger-filmen True Lies, så er det meget lig ham.

Men det hele sluttede som nævnt i 2005, da Robert Hendy-Freegard blev smidt i spjældet for kidnapning og 18 tilfælde af tyveri og svindel.

ANNONCE

Solgte Eiffeltårnet - to gange

Victor Lustig

Vi slutter med en vaskeægte old school krejler.

I1925 lykkedes det tjekken Victor Lustig at sælge Eiffeltårnet for 250.000 francs, hvilket svarer til omkring 10 millioner kroner i dagens penge. Det er meget godt klaret, når man tænker på, at han slet ikke ejede skidtet. Victor Lustig udgav sig som en repræsentant for regeringen, der havde fået til opgave at sælge det noget slidte Eiffeltårn som skrot, men den heldige køber fik bare et værdiløst skøde.

Og for at det ikke engang skal være løgn, så prøvede han tricket en måned senere, men her gik køberne dog til politiet i stedet for at bide på krogen. Victor Lustig slap væk, før strisserne fik fat i ham, og han flygtede til USA.

Her narrede Victor Lustig blandt andet 5.000 dollars fra selveste Al Capone, før han kastede sig ud i et projekt med at producere falske pengesedler. Desværre sluttede festen i 1935, da hr. Lustig blev arresteret og idømt 20 års fængsel i det berygtede Alcatraz-fængsel.

Victor Lustig døde af lungebetændelse 9. marts 1947 - han blev 57 år gammel.

ANNONCE
Del

Seneste nyt