T rex var i virkeligheden en blid elsker der nød et godt langt forspil
Forskere mener at have fundet ud af, at Tyrannosaurus rex ikke var så frygtindgydende som først antaget. I hvert fald ikke når det kom til sex.
Den fik set navn af at have terroriseret Jorden i den sene kridttid, men nu har forskere fundet frem til, at Tyrannosaurus rex også havde en mere følsom side.
Det skriver The Guardian.
Den frygtindgydende kødæder, der var mere end seks meter høj og flåede andre dyr fra hinanden med sit sylespidse tandsæt, havde nemlig en yderst sensitiv snude.
T rex og andre tyrannosaurusser brugte i forvejen deres taktile næser til at udforske deres omgivelser, bygge reder og forsigtigt samle skrøbelige æg og deres afkom op med. Men snuden menes altså også at have haft en anden funktion; nemlig at hun- og han-tyrannosaurusser gnubbede deres følsomme ansigter mod hinanden som et slags forhistorisk forspil, inden hunnen fik hannens kødfløjte at mærke. En ting, der fremgår i journalen Scientific Reports.
Forskernes fund kommer, efter at en ny art af tyrannosaurus-familien blev opdaget i Montana, USA, da man fandt en masse ualmindeligt velbevarede fossiler af både voksne og unger. En art, der har fået navnet Daspletosaurus horneri.
D horneri levede før T rex for omkring 74 millioner år siden og var ¾ så stor som sin senere fætter med en kropslængde på ni meter. Det var D horneris' ansigt, der indeholdt den vigtigste information, og som åbnede op for ny viden om tyrannosaurussernes udvikling og anatomi.
Forskerne mener, at D horneri og andre tyrannosaurusser - inklusiv T rex - bar en maske af skæl med et område af hårdt, beskyttelses- og rustning-agtig hud omkring snuden og kæben. Snudens hårde overflade var penetreret af flere, små nerveåbninger eller -huller. Disse gjorde det muligt for hundredvis af grene fra trigeminus-nervesystemet at nå snudens overflade, hvilket gjorde dinosaurussens ansigt til en følsom "tredje" hånd.
Lignende ses ved nutidens krokodiller og alligatorer, som har tusindvis af små, sensitive ujævnheder kaldet de integumentære sanseorganer omkring deres kæber. I 2011 fandt forskere ved Yale Peabody Museum of Natural History ud af, at dyrene gnubbede disse sensitive ujævnheder mod hinandens, før de parrede sig. De fandt yderligere ud af, at denne opførsel ofte resulterer i det, der ligner overstimulering.
Hovedforfatter til det nye Tyrannosaurus-studie, Dr. Thomas Carr, Carthage College, Wisconsin, siger:
- I og med at hullerne er identiske hos tyrannosaurusser (i forhold til krokodiller og alligatorer, red.), indikerer det, at de også have super-sensitiv hud.
Trigeminus-nerven spiller en speciel, sensorisk rolle hos mange pattedyr, reptiler og fugle - eksempelvis opfanger krokodiller både berøring og vibrationer i vandet via trigeminus-nerven, ligesom trækfugle bruger den til at opdage magnetfelter med.
Medforfatter fra Louisiana State University, Professor Jayc Sedlmayr, siger:
- Vores opdagelse af det komplekse sanse-system er ekstremt interessant, fordi det er afledt af trigeminus-nerven, som har en ekstraordinær, evolutionær historie i form af at udvikle sig til meget forskelligartede "sjette sanser" i forskellige hvirveldyr.