Magasinet M!

"Tænk dig om inden du låner din bil ud, det kan i sidste ende blive rigtig dyrt." lyder det fra politiet

Politiet har travlt med at statuere eksempler fra den nye lov om vanvidskørsel

Lad os starte med at slå en ting fast: Vanvidskørsel er ikke i orden, det er ulovligt og selvfølgelig skal det straffes.

Den 31. marts 2021 trådte en skærpelse af strafferammen for vanvidskørsel i kraft. Det giver politiet mulighed for at slå hårdere ned på  bilister der ikke følger reglerne. 

Helt konkret betyder det at politiet nu skal konfiskere enhver bil, der har været brugt til vanvidskørsel. Det gælder uanset om bilen er ejet af føreren eller en tredje person. 

En konfiskering betyder at politiet og staten tilegner sig bilen, og som i nedenstående eksempel, kan vælge at bortauktionere bilen. Det gælder altså også hvis bilen er lånt, lejet eller leaset. 

"Ud over, at man risikerer at få beslaglagt og konfiskeret sit køretøj, hvis det anvendes til kap- og væddeløbskørsel eller andre typer af vanvidskørsel, vil en overtrædelse af dette som udgangspunkt medføre ubetinget frakendelse af førerretten i minimum 3 år efter færdselsloven", lyder det i en pressemeddelelse fra Midt- og Vestjyllands Politi, der glæder sig over skærpelserne. 

ANNONCE
Vanvidskørsel og konfiskering

Vanvidskørsel gælder blandt andet spirituskørsel med en promille over 2.0, eller kørsel med mere end 100% forøgelse af hastighedsgrænsen.

  • 50 km/t zone - køretøj konfiskeres ved overtrædelse fra 101 km/t
  • 80 km/t zone - køretøj konfiskeres ved overtrædelse fra 161 km/t
  • 100-130 km/t zone - køretøj konfiskeres ved overtrædelse fra 201 km/t
ANNONCE

De nye lovstramninger er ikke faldet i god jord alle steder - og særligt dele af autobranchen, i form af bilforhandlere og leasingselskaber hilser ikke stramningen helhjertet velkommen. Her har Focus Advokater fremhævet en række problematikker , der er opstået under de nye stramninger:

Advokatvirksomheden finder tre grundlæggende problemer, som loven ikke tager stilling til: 

1. Konfiskation hos godtroende ejer:

De vedtagne regler er muligvis modstridige med EU's Charter for Grundlæggende rettigheder: Her har EU Domstolen for nyligt afsagt en dom, der siger at konfiskation af et køretøj ikke kan tillades, hvis køretøjets ejer ikke har været bekendt med, at køretøjet skulle anvendes til en forbrydelse. 

2. Loven anvender omvendt bevisbyrde: 

Det betyder at det er bilens ejer, der skal bevise sin uskyld. Altså ikke noget med uskyldig til det modsatte er bevist.

3. Ekspropriation uden erstatning: 

Advokatfirmaet finder det også problematisk at loven strider med grundlovens ekspropriationsregler. Her mener man, at der med den nye lov, er lagt op til at konfiskation skal ske hos godtroende tredjemænd uden erstatning. Men at dette burde ses som ekspropriation, og altså burde medføre fuld erstatning fra staten.

ANNONCE

Mens politiet nu har travlt med at fremhæve sager, hvori de har konfiskeret køretøjer efter den nye lov, må vi afvente og så de første retssager om brugen af denne lov, før vi ved, hvor problematisk den kan ende med at være. 

Del

Seneste nyt

Annonce