Magasinet M!

Teknikken bag en NFL-spiller

Søndag nat går det løs med Super Bowl, så lad os kigge nærmere på det højteknologiske udstyr i NFL

Den højteknologiske sport

Søndag nat gik det løs med Super Bowl, så lad os kigge nærmere på det højteknologiske udstyr i NFL.

Klik dig videre for at se det vilde udstyr.

Hjelmen

Hjelmen

En amerikansk fodboldhjelm er faktisk noget af det mest avancerede sportsudstyr, der findes. Siden 1994 har quarterbackens hjelm været forsynet med modtager, så træneren via et krypteret radiosignal kan sende ordrer til quarterbacken fra sidelinjen, men det er langtfra den eneste snedige feature ved football-hjelme. Under Super Bowl XXXVI i 2002 begyndte spillere for første gang at bruge "Riddell´s Revolution", som er en nyere hjelmtype. Blandt de nye features er "VSR Air-FitTSystem", så hjelmen kan optimeres til hver enkelt spillers hovedform, og "IsolatorT Faceguard System", der gør, at slag mod ansigtsmasken ikke forplanter sig til resten af hjelmen. 

ANNONCE

Skulderpuderne

Skulderpuderne

Når mænd med en kampvægt på den alvorlige side af 120 kilo løber rundt og slås i over 30 graders varme, er risikoen for overophedning mere end overhængende. Det blev understreget i august 2001, da den 167 kilo tunge offensive tackle Korey Stringer fra Minnesota Vikings døde af et hedeslag under en træningslejr. Derfor har Williams Sports Group i samarbejde med forskere fra University of Florida udviklet skulderpuder med "Temperature Management System" - en slags indbygget aircondition, hvor man kan puste kold, komprimeret luft ind i skulderpuderne og køle spilleren hurtigt ned.

ANNONCE

Mundstykket

Mundstykket

NFL anslår, at der blandt spillerne sker 100 hjernerystelser på en sæson - på landsplan er tallet 100.000. Hos New England Patriots var der ikke en eneste spiller, som fik hjernerystelse i 2006. Formentlig på grund af holdets tandlæge, Gerald Maher, der har opfundet "The Maher Mouth Guard", der bliver speciallavet til hver enkelt spiller og med en metalbøjle holder kæben på plads - også selvom bæreren bliver torpederet nok så hårdt af en modspiller.

ANNONCE

Ansigtsmasken

Ansigtsmasken

De seneste år har langt de fleste spillere i NFL skiftet den gammeldags ansigtsmaske af stål ud med en i titanium. Titanium er ikke helt så stærkt som stål, men udmærker sig til gengæld ved at være betydeligt lettere. Ansigtsmasker fås i 20 forskellige varianter, alt efter hvilken position spilleren har, og på billedet ser du New York Giants spilleren, Chris Canty med sin egen speciallavede design.

ANNONCE

Pillen

Pillen

Det amerikanske firma HQ Inc. har udviklet "CorTemp Wireless Monitoring System", så trænere og læger konstant kan holde øje med, hvordan deres dyrebare stjerner har det på banen. Inden kampen sluger spillerne en pille, der indeholder en mikroskopisk radiosender. Så kan lægeholdet hvert tredje sekund aflæse spillernes temperatur med en nøjagtighed på 0,1 celsius og deres hjerterytme med en nøjagtighed på 0,1 slag i minuttet. Teknologien er oprindeligt udviklet af NASA til brug for astronauter, så det er high tech.

ANNONCE

Den skudsikre vest

Quarterbacken Michael Vick blev ofte skadet, så han fik specialudviklet en moderne rustning til beskyttelse. Projektet blev til i samarbejde med firmaet Unequal Technologies, og resultatet var et exo-skelet af kevlar (Det samme der bruges i skudsikre veste), som Michael Vick kunne kravle i, når han skulle ind på banen. Og så kunne man måske tro, at det var svært at bevæge sig rundt i en rustning, men ikke ifølge Vick selv:

"Du kan næsten ikke mærke, at du har det på. Med den måde vi bliver udstyret, og de typer af materialer der findes nu, så kan vi modstå en masse sammenstød,"siger Michael Vick om beskyttelsen.

ANNONCE

Græsset

Det ligner rigtigt græs, men det er det ikke. Når Super Bowl sparkes i gang søndag nat i Superdome i New Orleans, så spilles der faktisk på kunstigt græs. Det er firmaet UBU Sports, der står bag Speed S5-M synthetic turf system, som græsset så kunstnerisk hedder, og det er lavet af en højteknologisk gartner. På denne måde får spillerne et stabilt fundament for de hårde taklinger, og der opstår ikke huller undervejs, der kan få indvirkning på spillet.

ANNONCE

Omklædningsrummet

Ja, omklædningsrummene i NFL er lige en tand bedre, end de facilititeter vi er vant til at se. Her er vi indenfor i omklædningsrummet hos Jacksonville Jaguars, der i 2012 fik renoveret spillernes tilholdssted på hjemmebanen EverBank Field for tre millioner dollars.

Og hvad får man så for tre millioner dollars? Tja, som du kan se, så er der en lækker lounge med lædersofaer og et 80 tommer tv, mens der i de tilstødende lokaler er et helt wellness-center. Lokalet er faktisk så lækkert, at klubben har brugt det til arrangementer for sponsorer.

ANNONCE

Ekstra ilt

Nå spillerne løber tør for ilt på banen, kan de sætte sig ud på bænken og få et ekstra skud O2. Kroppen har jo brug for ilt til at fungere, og det giver desuden et psykologisk boost.

Del

Seneste nyt

Annonce