Magasinet M!

The Last of Us-hater krigen udstiller fankulturens giftighed på bedste vis

Oh no he didn't

"Go woke, go broke!" 

Som M!-læser kan du være en af dem, der måske selv skrevet det udtryk før, eller i hvert fald i det mindste tænkt det.

Men fra de første meget åbenlyse, og muligvis dårlige, forsøg på sociale og kulturelle inklusioner i spilbranchen, er mantraet blevet adopteret, især af en gruppe meget udtalte mænd, der påberåber sig at være store fans af gaming, men som også - langt hen ad vejen, udståler en meget åbenlys 'incel'-attitude. (InCel er et sammentræk af involuntary celibates, et kaldenavn for en gruppe - især mænd - der definerer sig selv ved ikke at være i stand til at finde en sexpartner eller kæreste, selvom de gerne vil) 

Incel er også et mærkat, som ikke er fedt at få påsat, hvis man ikke mener, at man passer i den gruppering. Mænd der hader kvinder. Og alt der udfordrer deres maskulinitet. 

The Last of Us Part 2 - Hvad er problematikken?

Det længe ventede PlayStation-spil, The Last of Us Part 2 (TLOU2), blev i maj måned udsat for nogle meget udpenslede leaks, der fremviste en række påståede nøgleevents i det kommende spil. Vi vil ikke dybe videre ned i disse leaks, men blot fortælle, at udlægningen inkluderede en information om, at en efter-sigende transperson, skulle have en meget prominent rolle i spillet - blandt andet. Men det er denne oplysning, der nu har fået dele af fanbasen op af stolen, med "Go Woke, Go Broke"-flaget helt i vejret. Jeg må hverken be- eller afkræfte de omtalte leaks på nuværende tidspunkt, men. 

Jeg har fulgt sagen fra begge sider

Det har været interessant at følge denne sag fra toppen. Jeg undgik bevidst de påståede leaks, da jeg ikke ville ødelægge spiloplevelsen for mig selv - og fordi jeg havde en stærk formodning om, at jeg selv ville få mulighed for at anmelde spillet, på et senere tidspunkt. Det gjorde jeg.

Hver eneste opdatering omkring spillet siden da, har været udsat for massive hater-storme, med både kommentarer og deciderede forsøg på at spoile spillet for andre, lige dele advarsler - og forsøg på at sabotere et spil, som de anskudte fans, føler sig forrådt af - uden at have spillet spillet. 

Jeg har selv været i besiddelse af spillet siden slutningen af maj, og har gennemspillet - og anmeldt det, og var ret spændt på, hvordan det ville blive anmeldt af andre spilentusiaster, rundt omkring i verden... 

PlayStation, der har uddelt spillene til anmeldere før udgivelsen, har udlagt en række massive retningslinjer for tidlige anmeldelser, for at undgå at spillet bliver spoilet for andre - det er ikke noget nyt, og ofte en meget restriktiv omgang, når det kommer til spil, der i den grad er båret af en historie. 

Da embargoen for tidlige anmeldelser af spillet blev løftet fredag den 12. juni, kunne jeg - ikke til min store overraskelse se - at stort set alle, har haft et meget postivt indtryk af spillet, og på Metacritic - blandt de engelsk-sprogede anmeldelser, står spillet med en fabelagtig score på 96/100


Det er et problem - for gruppen, der allerede har dannet sig en mening om spillet. 

Jeg kan godt se hvordan det ser ud: Spillet, der åbenlyst - i kraft af de påståede spoilere, er et lortespil, bliver anmeldt som et mesterværk - Selvfølgelig er anmeldere betalte stakler, der ser større dollar-tegn, jo bedre de anmelder et spil. 

Men vent et øjeblik - synes ALLE, at det er et fantastisk spil? Nope. Ikke youtuberen Skill Up, der beskriver spillet som en stor skuffelse.

Og hvad sker der så? Ud af de knap 100 store profiler der har anmeldt spillet, er Skill Up, i øjnene på hater-hæren en helt - den eneste der siger sin ærlige mening, i en stor sø af betalte mennesker, der er bange for Sony - og bange for at miste annoncekroner. 

Inden man køber den præmis, er det værd at huske på, hvordan Youtubere tjener deres penge: Jo flere views, des flere penge. Og hvor mon pengene visningerne ligger, når folk er frustrerede over, ikke at blive bekræftet i deres meninger? Bekræftelse. Det er samme måde clickbait fra både medierne og youtuberne - og influencerne fungerer. Man er bare nødt til at træffe en (informeret) beslutning om, hvem man finder mest troværdig. 

Jeg siger ikke, at Skill Up lyver, det er naturligt, at folk vil have forskellige indtryk af et spil, men det er vildt, at dette er strået, som troldehæren griber fat i som det eneste ægte. Og det fremviser en tendens, som er et af de store problemer i vores digitale tidsalder: Krænkelseskulturen. 

Ja, TLOU2 hater-regimentet, er faldet for en af de ting, de selv synes er det værste på internettet: Folk føler sig krænkede over den "mindste" lille ting, og dyrker det til den helt store guldmedalje. Stop det. 

Efter selv at have anmeldt spillet og haft en god oplevelse, har jeg opsøgt de tidligere benævnte leaks, og: Jeg forstår godt, hvorfor det er let, at lade sig rive med. 

Men det har ikke ændret på min oplevelse af spillet, og jeg synes du bør læse den. Hvis du falder ind i ovennævnte gruppering, vil du nok også kalde mig købt og betalt, og efter at have været så udtalt omkring meninger dannet på et ikke-informeret grundlag, vil du nok heller aldrig indrømme, hvis du tænkte forkert. Hvilket er syndt. 

Men jeg er en stærk fortaler for, at man gerne må ændre sin mening, desto mere man ved. Det er ok. 


Slutteligt, har en enkelt Youtuber formået, at gøre en fantastisk genistreg. Han cashet ind på begge sider. Gør dig selv en tjeneste, at se disse to anmeldelser.

Vælg din favorit. 

ANNONCE
The Last of Us Part II Review: A Disgraceful Mess (Spoiler Free)
The Last of Us Part II Review: An Unrivaled Masterpiece (Spoiler Free)
Del

Seneste nyt