Magasinet M!

Tomb Raider [Anmeldelse]

Alicia Vikander spiller røven ud af bukserne (Ikke bogstaveligt!), og trækker spilfilmatiseringen op

4 ud af 6 stjerner

Tomb Raider er endnu en gang tilbage på det store lærred. Barmfagre Angelina Jolie er væk, og atletiske Alicia Vikander er hoppet i den grønne top. Hvor de første to Tomb Raider-film var løst baseret på de ældre spil, er Tomb Raider anno 2018 baseret på 2013-rebootet, der er det mest populære Tomb Raider spil til dato. Det er det.

ANNONCE
SF Studios - Tomb Raider [Anmeldelse] SF Studios

Med den viden, er man også klar over, at vi har at gøre med et reboot, der sætter gang i en slags origin-story for Tomb Raider. Som Daniel Craig i Casino Royale har Lara Croft endnu ikke fået alle sine gadgets og sin dødsforagt.

 
SF Studios - Tomb Raider [Anmeldelse] SF Studios

Filmen starter godt ud. Unge Lara Croft arbejder som cykelbud, da hun på 7. år ikke vil skrive under på sin forsvundne far, Lord Richard Crofts (Dominic West) dødserklæring, så hun kan overtage Croft-familiens enorme formue, aktiver, pengeskabe og Croft Manor til følge. Det har givet Lara masser af street-smarts og en kærlighed for MMA.

 
ANNONCE
SF Studios - Tomb Raider [Anmeldelse] SF Studios

Det er en fornøjelse at møde den unge Lara, der dog hurtigt hvirvles ud i et mysterie, da hun endnu en gang sidder overfor advokaten med Croft-familiens ven af huset og bestyrelsesmedlem i Croft-forretningen for at skrive under på faderens dødserklæring - nok engang.

 
ANNONCE
SF Studios - Tomb Raider [Anmeldelse] SF Studios

Mysteriet sender lynhurtigt Lara til Hong-Kong for igen at sende hende afsted mod Yamatai, en øde ø, der efter sagnene er hjemsted for en dødsdronning og en helvedes masse skibsvrag. Handlingen er fin og kører nogenlunde stramt, indtil Lara Croft lander på Yamatai og hvirvles ud i hendes første omgang Tomb Raiding. Her møder hun skurken Mathias Vogel (Walter Goggins). En ikke en-dimensionel skurk, som nogle anmeldere siger - men en skurk med mudrede motiver, der kan være en smule svære at sluge for, hvad de er. De øvrige bad-guys, der ledes af en unavngiven Alexandre Villaume (Yay, Danmark!), er straight up video-game goons. Faretruende, dumme, og dårlige til at skyde.

 
ANNONCE
SF Studios - Tomb Raider [Anmeldelse] SF Studios

Der går ikke længe, førend Lara finder sig selv i gamle ruiner med masser af “hurry-up” Indiana Jones-inspirerede fælder. Og herfra begynder handlingen og skuespillet for alvor at halte.

Det er simpelthen ikke lykkedes at fortælle den gribende og meget spændingsfyldte historie fra 2013-spillet - og det kan man måske heller ikke på en spillefilms længde. Videospil-filmatiseringens forbandelse.

 
ANNONCE
SF Studios - Tomb Raider [Anmeldelse] SF Studios

Med sådan et skift fra sassy og sexet Angelina til oscarvindende Alicia Vikander kunne man håbe på, at der blev gjort en ordentlig indsats for at fortælle en god historie. Men instruktionen falder igennem i filmens anden halvdel.

Alicia Vikander er uden tvivl filmens største tilløbsstykke. Hun gør, hvad hun kan for at gøre Lara til en interessant fortælling. Hendes fysiske kampscener er vilde, hendes introduktion til karakteren er til at tro på og hendes vilje til at bringe den seje, survival-fitte Lara fra den rebootede spilserie til live, er det, der gør, at filmen sniger sig over en ligegyldig, middelmådig oplevelse. Desværre har hun ikke været heldig med manuskriptet, og det kan man ikke klandre hende for.

Tomb Raider er en origin-story og i stedet for at skynde sig at pakke en halv Indiana-Jones oplevelse ind i filmens sidste tredjedel, burde der have været et større fokus på skuespil, dialog og karakterudvikling. I hvert fald hvis man skal gøre den nyere spilserie ære.

Se den, hvis du elsker den rebootede Tomb Raider for Alicia Vikander er en fucking sej kvinde. Actionsekvenserne er solide.

Spring den over, hvis du forventer en sexet, rapkæftet Angelina Jolie-gentagelse. Eller en helt fantastisk historie.

Jeg håber at Alicia får lov til at lave en sequel, med et væsentligt bedre manuskript. (Psst: Ansæt nu forfatteren fra spilserien! Rhianna Pratchett!)

 
ANNONCE
Credits

Instruktør: Roar Uthaug

Medvirkende: Alicia Vikander, Daniel Wu, Walton Goggins, Dominic West, Alexandre Willaume m.fl.

Org. titel: Tomb Raider

Varighed: 118 min.

Censur: Tilladt for børn over 11 år

SF Studios

Del

Seneste nyt