Magasinet M!

'Transformers: The Last Knight' er kanonkedelig

ANMELDELSE: I den seneste Transformers-film er Mark Wahlberg tilbage, og ham kan vi godt lide. Resten af filmen har et par enkelte elementer, der rykker, men det er så også det.


Originaltitel:
Transformers: The Last Knight
Instruktør: Michael Bay
Medvirkende: Mark Wahlberg, Sir Anthony Hopkins, Laura Haddock
Spilletid: 148 minutter
Premieredato: 21/06 2017

2/6

Det er vist ikke nogen hemmelighed, at den amerikanske instruktør Michael Bay ikke ligefrem er kendt for at lave stor filmkunst. Men man kan da sige så meget om ham, at han om nogen anden har formået at gøre store maskiner og latterligt overdrevne eksplosioner (gerne sammenmikset med en række smukke damer) til sit absolutte varemærke. 

Og nu er eksplosionsfanatikeren tilbage igen - dog for sidste gang i denne sammenhæng. For selv Michael Bay ved, at alting ikke kan gentages. Han har nemlig udtalt sig, at dette officielt er hans allersidste Transformers-film, og at han fremover ikke længere vil være involveret i franchisen.

ANNONCE

Mark Wahlberg er tilbage

Transformers: The Last Knight er den femte film i serien om de enorme Autobots, og denne gang skal verden reddes - igen. Menneskene og Transformerne er i krig. Optimus Prime er langt væk på en helt anden planet, og det ser sort ud. Nøglen til at redde verden er nemlig dybt begravet i Transformernes fortid, og det bliver op til den ret så usandsynlige gruppe af helte, der består af Cade Yeager (spillet af Mark Wahlberg), Bumblebee, en engelsk Lord (spillet af Sir Anthony Hopkins) og en Oxford-professor (spillet af Laura Haddock), at redde dagen.

Og i forbindelse med sidstnævnte, så vil jeg bare gerne lige være den første til at understrege, at der på ingen måde render professorer af den kaliber rundt på Københavns Universitet - desværre! Det kunne nok have gjort den akademiske karriere en smule mere interessant, hvis det var tilfældet. 

Filmen samler op, hvor den fjerde film Transformers: Age of Extinction slap. Menneskeheden er under angreb fra de onde Decepticons, og vores helt, Cade Yeager, forsøger at lede en håbløs modstandsgruppe. Det gør han med lidt hjælp fra den tech-smarte pige Izabella (spillet af Isabela Moner), der udgør filmens absolut fedeste karakter.

ANNONCE
UIP - 'Transformers: The Last Knight' er kanonkedelig UIP

Transformers-filmene har 10 års jubilæum

Det er i år 10 år siden, den første Transformers-film fik premiere. Dengang var det Shia LaBeouf og Megan Fox, der kørte showet, og selvom det ikke normalt var en genre, jeg var helt vild med, så blev jeg alligevel overvundet. På trods af at den første (og de efterfølgende) var propfyldt med dårlige klichéer og et tyndt plot, så havde filmen alligevel en charme, som ikke kunne benægtes. At man 10 år senere kan gå i biografen og se film nummer fem virker dog en anelse absurd. Men sådan går det, når en franchise indtjener mere end 1 milliard dollars pr. film. Og sådan går det, når der kan sælges legetøj og uendelige mængder merchandise (hvordan tror du George Lucas blev så stinkende rig? Ved at lave film? As if...).

Det er ikke helt nemt at få filmkritikerne til at sige noget pænt om filmserien, og det bliver nok lidt samme modtagelse, denne film vil blive mødt af. Men alligevel er det noget, der går rent ind hos publikum, og det ville ikke overraske, hvis filmen også denne gang bliver en bragende succes.

Filmens historie bliver der for en gangs skyld leget lidt mere med, end vi er vant til, og det er på sin vis rart med lidt afveksling. Historiske legender og krige bliver inddraget, og selvom Michael Bay allerede tilbage i august sidste år blev kritiseret for sin historiske finfølelse (eller mangel på samme) i forbindelse med sit krigsorgie 13 Hours, så er det altså ikke her, filmen falder fra hinanden. Tværtimod. Det begynder først at smuldre, når man skal se den store sammenhæng. Plottet er i sit færdige format derfor ikke noget at råbe hurra for (men hvornår har det nogensinde været det i den her slags film?). To verdener er i krig, og løsningen på det hele har at gøre med noget ældgammelt pludder pladder, menneskehedens eneste håb og bla bla bla. Hvis jeg skal være helt ærlig, og jeg er ikke helt glad for at indrømme det, så havdejeg sgu egentlig lidt svært ved at følge med. 

ANNONCE
UIP - 'Transformers: The Last Knight' er kanonkedelig UIP

Det bliver for kedeligt

Det ville være synd at kalde filmens historie for avanceret, men det er utvivlsomt det, man er gået efter at ramme. Resultatet er dog helt igennem forvirrende. Og når man overhører sin amerikanske sidemakker sige, at den giver rigtig god mening, når man har set den for anden gang, så har jeg simpelthen bare lyst til at give op. Det kan godt være, at man hverken skal hate på overdreven brug af eksplosioner og shaky-cam, men man må godt blive sur, når filmen er så latterlig, at den først giver mening efter et par gange. Altså mening på en sådan måde, at jeg allerede nu ser frem til den Honest Trailer, der nok lander på YouTube om et par måneder. 

Men det problem er kun et problem, hvis du rent faktisk interesserer dig for måden, historien er skrevet på. Og det behøver du egentlig overhovedet ikke at gå op i. Visuelt bliver man nemlig båret gennem hele filmen, og Mark Wahlberg er ganske enkelt altid en vinder. Han er sådan en slags skuespiller, der på en eller anden måde altid overrasker i form af, at han jo ikke er helt dårlig. Dramaet er på plads, og hans komik lige så. Alligevel er de resterende komiske indspark en anelse ligegyldige og føles til tider forcerede. Til gengæld er mytologidelen mere end interessant, og det gør faktisk filmen det hele værd. Eller i hvert fald næsten da.

Man forlader på ingen måde biografen i ekstase. Jeg kan godt forstå, at nogen er i stand til at lade sig rive med på den ultimative actionoplevelse, men jeg har altså set det her show mindst hundrede gange før og synes faktisk, det er ved at blive ret kedeligt. Det er jo ikke pænt at kalde det for noget lort, men nogle gange må man simpelthen kalde en spade for en spade.

Og hvis du skulle gøre dig de mindste forhåbninger om, at franchisen officielt er forbi med Michael Bay ude af billedet, så tager du grueligt fejl. Et Bumblebee-spin-off instrueret af Travis Knight udkommer næste år efterfulgt af en sjette Transformers-film med udgivelsesdato i løbet af 2019. For det mangler vi da.

Leveret af KULTBOX.dk.

ANNONCE
Del

Seneste nyt