Underholdning

Tror folk stadig, at megalodon eksisterer? Et 20-meters havmonster vækker debat

Kan det lade sig gøre?

Tror folk stadig, at megalodon eksisterer? Et 20-meters havmonster vækker debat
Foto: Pexels
Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen 22. januar 2025

Forestillingen om, at den gigantiske forhistoriske megalodon stadig svømmer rundt i dybderne af vores oceaner, har fået nyt liv. Årsagen? Optagelser fra en kontroversiel Discovery Channel-dokumentar fra 2013 er dukket op igen online og har sat gang i en bølge af spekulationer blandt hajentusiaster og internetbrugere.

Læs også: Clemens bringer Regnskabets Time på turné i 2025

Hvad er en megalodon?

Megalodon – også kendt som verdens største haj nogensinde – levede for mellem 23 og 2,5 millioner år siden. Med en længde på op til 20 meter og en vægt på omkring 60 tons var denne rovdyrmaskine tre gange større end en moderne hvidhaj og en af de mest skræmmende skabninger, der nogensinde har beboet verdenshavene.

Selvom megalodon anses for at være uddød, har gamle optagelser fra dokumentaren Megalodon: The Shark Lives pustet til rygterne om, at denne gigant stadig kunne eksistere.

Optagelserne der startede rygterne

I dokumentaren vises grafiske billeder af en blåhval, der blev fundet strandet og voldsomt lemlæstet nær Hawaii i 2009. Med hvalens indvolde hængende ud og dybe sår antyder programmets “eksperter,” at en enorm rovfisk – muligvis en megalodon – kunne stå bag angrebet.

Yderligere optagelser påstod at vise seks meter høje hajfinner bryde overfladen i nærheden af lignende angreb, hvilket førte til, at mange begyndte at spekulere i, om det uddøde havmonster stadig hjemsøger dybhavet.

En kommentator på YouTube skrev:

“Vi har kun udforsket 6 % af havet. Megalodon kan sagtens gemme sig derude.”

Andre var dog mere skeptiske. En bruger bemærkede, at megalodon var en overfladejæger og derfor sandsynligvis ville være blevet opdaget, hvis den stadig fandtes.

Dokumentarens mørke hemmelighed

Selvom dokumentaren ser overbevisende ud, afsløres det hurtigt, at Megalodon: The Shark Lives er en fiktion. Ved programmets begyndelse indrømmer en kort disclaimer, at det hele er opdigtet, og at der ikke findes nogen videnskabelig basis for påstandene. Optagelserne er manipuleret, og historien er skrevet for at underholde – ikke for at informere.

Shark-eksperten David Shiffman var blandt dem, der kritiserede dokumentaren. Til National Geographic kaldte han den en “katastrofe” og “det rene vrøvl,” da den udvandede offentlighedens forståelse af videnskab og marine biologi.

Hvorfor fascinationen af megalodon?

Trods videnskabens klare afvisning af, at megalodon stadig findes, fortsætter fascinationen med at vokse. Det skyldes sandsynligvis kombinationen af hajens enorme størrelse, dens rolle som apex-rovdyr og den mystik, der omgiver havets uudforskede dybder.

Mens idéen om, at en 20-meters haj stadig svømmer rundt, måske er spændende, viser historien om Megalodon: The Shark Lives os vigtigheden af at tage dokumentarer med et gran salt – især når de spiller på vores frygt og fascination.

Så selvom megalodon sandsynligvis kun lever videre i vores fantasi, er én ting sikkert: mystikken omkring havet og dets hemmeligheder vil altid pirre vores nysgerrighed.

Omprøvning kan give nye muligheder for Menendez-brødrene

Læs også: Omprøvning kan give nye muligheder for Menendez-brødrene

Hvorfor kaffe påvirker os forskelligt: Hvad din krop prøver at fortælle dig

Læs også: Hvorfor kaffe påvirker os forskelligt: Hvad din krop prøver at fortælle dig

Underholdning

Se flere artikler