Magasinet M!

UH-60 Black Hawk - Luftens Ninja

Black Hawk-helikopteren står øverst på gæstelisten, når lokummet brænder i alverdens krigszoner. Ud over at læsse tropper og udstyr af kan den snige sig helt ind i rævegraven og smadre festen. Spørg bare Osama og Saddam, der begge har haft ubehageligt besøg af 'The Night Stalker'.

UH-60 Black Hawk - Luftens Ninja

ALTMULIGMANDEN
Efter Vietnam-krigen følte den amerikanske hær, at de trængte til en opgradering af den gamle Huey-helikopter. Afløseren fik navnet UH-60 Black Hawk, og den viste sig at være stærk, kvik og dødsensfarlig. Den alsidige helikopter figurerer på inventarlisten hos hære fra Sydamerika til Mellemøsten, hvor den bruges til alt fra troppetransport til angreb. Dens rolle i nyere amerikansk krigsførsel er nærmest legendarisk. Nævn en amerikansk militæraktion, og du vil se den sorte høg indgå som noget af det første.

KØRER IKKE TØR
Det nytter ikke noget at fylde en maskine med kræfter, hvis ikke den kan modstå ekstreme forhold og stadig yde maksimalt. Kræfterne får Black Hawk fra to GE T-700-motorer, der leverer godt 1.560 hestekræfter hver. Det sparker maks.-hastigheden op på 262 km/t, og så er der ikke noget pis med, at helikopteren ikke vil starte, når kuglerne flyver. Motorer og gearkasse kan holde til at flyve en halv time UDEN en dråbe olie, hvis fjendtlig beskydning har gjort helikopteren en smule utæt.  

KROG
UH-60 Black Hawk fungerer som et regulært pakæsel takket være krogen under bugen. Helikopteren kan løfte op til 3,6 ton, så den kan uden problemer smide en jeep eller en 105 mm M102 Howitzer-kanon af på frontlinjen, hvis det skulle blive nødvendigt.

PLADS I BUSSEN
Kabinen har plads til 11 kampklædte infanterister i fuld udrustning foruden to maskingeværsskytter og to piloter. I nødstilfælde kan den evakuere 20 mand fra slagmarken - men så sidder de også tæt. Takket være sin alsidighed og rummelige kabine bliver Black Hawk ofte brugt til sygetransport. I så fald er sæderne skiftet ud med brikse, hvor der er plads til seks hårdt sårede soldater samt  medicinsk udstyr.

ANNONCE
UH-60 Black Hawk - Luftens Ninja
UH-60 Black Hawk - Luftens Ninja

ELEFANTHUD
Panseret kan modstå beskydning fra 23 mm-projektiler, hvilket gør Black Hawk i stand til at komme nogenlunde uskadt frem til destinationen. Rotorbladene består af en titaniumkerne med en ydre skal af glaskomposit med zinkbelagte spidser. Det betyder, de kan tage imod mængder af tæsk fra projektiler og grene uden at gå i smadder. Der skal med andre ord en hel del til at holde Black Hawk på jorden.

ILDKRAFT
Black Hawk sparker ikke lige så hårdt som kamphelikopteren Apache, men to 7,62 mm-maskingeværer og 16 Hellfire luft-til-jord-missiler sørger alligevel for at holde modstanderens felt-lazaret beskæftiget. Skulle der være behov for en opgradering, tilbyder Sikorsky-fabrikken at montere en expansion pack, der omdanner transporthelikopteren til et regulært gunship.

TRYGGE PILOTER
Før Black Hawk var styrt og hårde landinger lig med en enkeltbillet til kirkegården for helikopterpiloter. Takket være en eminent støddæmpning, der tillader sæderne at rykke sig 12", forbliver de to piloter uskadte, selvom resten af maskinen ligner en modelhelikopter, der lige er kommet ud af æsken.

SOM EN TYV I NATTEN
Evnen til at navigere efter mørkets frembrud gør Black Hawk til en luftbåren snigmorder. 'The Night Stalker' er proppet med avancerede navigationssystemer, der hjælper piloterne med at finde frem til fjenden uden at skulle rode med hverken kort eller lamper. Et must til nålestiksoperationer, hvor præcision er altafgørende.

ANNONCE
Del

Seneste nyt