Magasinet M!

USA's blodigste bankrøveri

Politiet i Los Angeles troede, de havde fat i den lange ende, da de 28. februar 1997 greb to bankrøvere pa? fersk gerning. De kunne ikke have taget mere fejl. Her er den virkelige historie om North Hollywood Shootout.

Massivt bevæbnet kommer Larry Phillips Jr. og Emil Matasareanu 28. februar 1997 ud fra Bank of Americas afdeling i North Hollywood, Los Angeles, efter at have truet sig til 300.000 dollar.

De har højst forventet enkelte politibiler uden for banken. Deres plan om at eksekvere kuppet på otte minutter er jo overholdt - ja, faktisk har de kun brugt syv minutter og 22 sekunder i banken.

Derfor er de overraskede over at se en horde af blå blink og betjente afskære alle tænkelige flugtveje. De to bankrøvere er klart i undertal. Nu kan de enten overgive sig eller bruge deres medbragte arsenal af fem fuldautomatiske rifler og 3.300 patroner pa? at skyde sig til friheden.

For Phillips Jr. er valget let. Han hader politiet.

STOR FORBEREDELSE - LILLE FEJLTAGELSE
Otte minutter forinden har Phillips Jr. og Matasareanu parkeret deres flugtbil på p-pladsen foran en af de travleste banker i Los Angeles.

Makkerparret, der er store fans af filmen Heat, har udført mindst tre bankrøverier sammen i de seneste to år, og en enkelt sikkerhedsvagt er også blevet dræbt under et af deres røverier.

Politiet kalder dem The High Incident Bandits på grund af deres kraftige bevæbning med fuldautomatiske rifler.

De to venner har brugt to måneder på at planlægge dette kup, så de ved, at Bank of America på Laurel Canyon Boulevard er spækket med kontanter netop denne fredag morgen.

Bankrøverne ved desuden, at alarmen bliver udløst i banken, så snart de gør deres entre, og at det tager politiet otte minutter at nå frem. Alt er timet og tilrettelagt. Phillips Jr. og Matasareanu sluger hver nogle beroligende piller, før de stiger ud af bilen og går hen mod banken.

I samme øjeblik kører der tilfældigvis en patruljevogn forbi. Betjentene spotter straks de svært bevæbnede mænd i elefanthuer og melder en 211 - koden for væbnet røveri - ind til centralen.

Da der kort efter bliver affyret skud inde i banken, meldes dette også over radioen, og flere patruljevogne begynder at strømme til gerningsstedet. Politiet omringer banken og gør sig klar til at overrumple røverne - men betjentene er slet ikke forberedt pa?, hvilken ildkraft der møder dem.

HELVEDE BRYDER LØS
Phillips Jr. åbner som den første ild mod politiet ude foran banken. Hans modificerede fuldautomatiske AK-47 er udstyret med en speciel tromle, der har plads til 100 patroner, og han har ikke noget problem med at sende byger af panserbrydende projektiler med stålkappe af sted.

Kort derfra gemmer en betjent og to civile fodgængere sig bag en politibil, men projektilerne skærer sig gennem bilen og ind i deres kroppe. Straks lyder det over politiradioen: "De mistænkte har muligvis panserbrydende ammunition."

ANNONCE
USA's blodigste bankrøveri

Efter syv minutters uafbrudt skyderi stiger Matasareanu ind i flugtbilen, og han forsøger at få Phillips Jr. til at gøre det samme. Politiets lette håndvåben har slet ikke den samme ildkraft som røvernes fuldautomatiske rifler, og de fremmødte betjente trækker sig tilbage i håb om, at røverne vil forsøge at flygte, så de civile tab kan begrænses mest muligt.

Lige nu har begge røvere muligheden for at køre væk. Men Phillips Jr. ved, at det er ham, der har magten - så i stedet for at sætte sig ind i bilen, beslutter han sig for at blive og kæmpe. Dette er aldrig sket før i amerikansk politihistorie.

POLITIET ER CHANCELØSE
"Officer down! Officer down!" lyder det fra politiradioen, da betjentene begynder at falde til jorden. Fire betjente har søgt ly bag et skur, heriblandt James Zboravan, der som den eneste på gerningsstedet er udstyret med en kraftig pumpgun.

Han ser Phillips Jr. stå foran banken og beslutter sig for at tage chancen. Zboravan dukker frem fra sit skjul og affyrer to hurtige skud mod røveren. Phillips Jr. bliver ramt direkte i overkroppen, og Zboravan forventer at se sit offer ryge ned.

Der sker ingenting. Phillips Jr. har nemlig brugt flere uger på at sy et kropspanser ud af Aramid-fiber, der er fem gange stærkere end stål, og han har desuden forstærket panseret med stålplader på kroppens mest vitale dele. Panseret vejer 18 kg og yder total beskyttelse mod politiets våben.

Nu vender Phillips Jr. sig om mod skuret og affyrer salver mod de fire betjentes skjulested. Betjentene har også skudsikre veste på, men de er slet ikke beregnet til at beskytte mod røvernes særlige patroner med stålkapper. James Zboravan bliver ramt af skud i ryggen og hoften.

Situationen er nu blevet så kritisk, at specialgruppen SWAT bliver tilkaldt. Men det vil tage nogen tid, før de kan nå frem, og imens er området omkring banken blevet forvandlet til en krigszone.

SKYD DEM I HOVEDET
Indtil SWAT kan nå frem, må betjentene i området klare sig selv, og de kan bare se på, mens deres kugler preller af på røvernes kropspanser. Ed Brentlinger, en af betjentene, husker tilbage på situationen: "Det satte bare en frygt i en, fordi jeg tænkte: Jeg har skudt på den her fyr 27 gange. It's like, wow, what the fuck... Det er ikke fair!"

Fair eller ej, Phillips Jr. og Matasareanu fortsætter med at skyde, og de behøver ikke engang at søge dækning, mens deres automatiske rifler spreder rædsel. Politiets eneste mulighed er at skyde efter hovedet, men de er for langt væk til at ramme.

ANNONCE
USA's blodigste bankrøveri

Så selvom der nu er ankommet masser af forstærkning i form af ekstra betjente, venter de på sikker afstand. De kan ikke rykke nærmere på grund af røvernes heftige beskydning.

Imens oversvømmes politiradioen af nødråb fra sårede betjente i krigszonen. P-pladserne omkring Bank of America er fyldt med sønderskudte biler og mennesker.

SWAT ANKOMMER
18 minutter efter de første skud er SWAT på stedet. Specialenheden er udstyret med automatrifler, præcis som Phillips Jr. og Matasareanu, og nu har politiet udlignet oddsene.

Første opgave for SWAT er at få de sårede væk fra krigszonen. De beslaglægger derfor en pansret pengetransport, som de kan bruge til beskyttelse under redningsaktionen. Fem SWAT-soldater kravler ind i køretøjet. Under kraftig beskydning lykkes det dem at få ryddet p-pladsen for ofre, så de kan starte på missionens anden del: At få stoppet de to røvere.

Nu ved bankrøverne, at det er tid til at flygte. Matasareanu sætter sig ind i flugtbilen, mens Phillips Jr. følger den til fods og affyrer salver fra sin automatiske riffel. De forlader bankens p-plads og bevæger sig ud på den offentlige vej.

Politiet vil for alt i verden undgå, at røverne kommer ind i de nærliggende boligkvarterer, så de skyder mod bilens dæk og punkterer alle fire hjul. Røverne fortsætter.

Men så tager situationen en pludselig drejning. I skuddramaets 28. minut vælger Phillips Jr. af uransagelige årsager at forlade sin makker i flugtbilen.

PHILLIPS JR. AFSLUTTER DET SELV
Til fods bevæger Phillips Jr. sig nogle få meter ned ad en sti, hvor han gemmer sig bag en lastbil, mens Matasareanu kører flugtbilen længere ned ad vejen. Phillips Jr. fortsætter med at skyde, indtil en vildfaren kugle fra en af betjentene rammer ham i tommelfingeren. En mindre skade, der alligevel får store konsekvenser.

Få øjeblikke senere går hans ellers så trofaste AK-47 i baglås, da et patronhylster sætter sig fast ved udløseren. Den skadede tommelfinger forhindrer ham i at fjerne patronhylstret. Han er derfor nødt til at smide sit primære våben og i stedet skifte til sin Beretta 92 FS-pistol, der slet ikke kan matche AK-47'erens ildkraft.

Phillips Jr. fortsætter med at skyde, indtil han pludselig taber pistolen. Da han bukker sig ned for at samle den op, kigger han sig omkring. Han er omringet af betjente. Nu ved han, det er slut, og i stedet for at overgive sig, retter han pistolen til hagen og trykker af. Kuglen fortsætter op igennem hovedet, og Phillips Jr. synker sammen på jorden, død på stedet. 

MATASAREANU KÆMPER TIL DØDEN
Nu er Matasareanu helt alene. Med sig i flugtbilen har han tre fuldautomatiske rifler og 2.000 patroner, men køretøjet er skudt helt i smadder. Han må have en ny bil.

Matasareanu skyder mod en modkørende bil, og føreren stikker af, hvorefter Matasareanu begynder at overføre sit arsenal af våben til pickup-trucken. Desværre har føreren af bilen slukket for benzintilførslen, og Matasareanu kan ikke starte den.

SWAT ser med det samme en mulighed for at rykke ind. De drøner hen til pickup-trucken og begynder at åbne ild, men patronerne preller igen af på det tykke kropspanser. Først da en af betjentene falder til jorden, opdager han, at røveren ikke har beskyttelse på skinnebenene, og det udnytter han til at fyre løs mod det udsatte område.

Matasareanu ryger ned. Han er blevet skudt 29 gange, men er stadig i live, da han bliver lagt i håndjern, mens han gentager ordene: "Skyd mig, skyd mig." Han får ingen frelsende skud, men heller ingen lægehjælp i de næste 70 minutter, indtil han til sidst dør af sine skader.

Den blodigste skudduel i amerikansk politihistorie er slut. Omkring 1.100 skud er blevet affyret i løbet af 44 minutter - næsten et skud hvert andet sekund. 18 mennesker er blevet såret, men kun Phillips Jr. og Matasareanu har mistet livet.

Da politiet efterfølgende ransager bankrøvernes lejlighed, finder de filmen Heat i VHS-afspilleren, og det er tydeligt, at der er en enorm sammenhæng mellem North Hollywood Shootout og røveriet i slutningen af filmen.

Som en direkte konsekvens af skudduellen er reglerne for politiets bevæbning i L.A. blevet ændret. En stor del af styrken er nu udstyret med automatiske våben.

ANNONCE
USA's blodigste bankrøveri

RØVERNE

Larry Phillips Jr.og Emil Matasareanu var bevæbnet som en lille hær, da de røvede Bank of Americas North Hollywood-filial. Men det var ikke deres første røveri.

LARRY PHILLIPS JR. - USA's blodigste bankrøveri LARRY PHILLIPS JR.

Da Larry Phillips Jr. blev født i 1970, var hans far allerede en kendt forbryder, der røg ind og ud af fængslet. Junior kom som 19-årig i politiets søgelys, da han stjal jakkesæt til en værdi af 400 dollar fra et Sears-varehus.

Phillips Jr. havde derfor et stort had til de offentlige myndigheder, og han begyndte at importere våben og ammunition, som han modificerede og samlede sammen til et enormt lager.

Den våbenglade Phillips Jr. brugte desuden meget tid pa? at pumpe jern i det verdensberømte Gold's Gym i Venice Beach, L.A. Det var her, han i 1989 mødte sin makker, Matasareanu.

ANNONCE
EMIL MATASAREANU - USA's blodigste bankrøveri EMIL MATASAREANU

I 1974 flygtede Emil Matasareanus forældre fra diktaturet i Rumænien til forstaden Altadena i L.A. med deres otteårige søn.

Der var konstant husspektakler i hjemmet, og den unge Emil lukkede sig ind i sig selv, mens han fokuserede pa? sin store lidenskab for skydevåben og styrketræning.

I 1989 mødte han Larry Phillips Jr., og de blev senere kendt som The High Incident Bandits pa? grund af deres voldelige røverier med et heftigt arsenal af automatvåben.

ANNONCE
Del

Seneste nyt