Vær ekstra opmærksom på online phishing og scams
Hvis du læser med her, vil vi vurdere, at du i forvejen er rimelig bekendt med et stort udvalg af tricks der bliver udnyttet af svindlere og scammers, når man befærder sig på nettet.
Men, i lyset af den enorme mængde hjemsendte danskere, har Forsvarsministeriets Center for Cybersikkerhed vurderet en højere trussel end normalt, da mange kriminelle forsøger at udnytte situationen omkring coronavirussen.
Forsvarsminister Trine Bramsen siger: ”Cybertruslen mod myndigheder og virksomheder er meget høj. Og i denne kritiske tid hvor mange arbejder hjemme, er vi ekstra sårbare. Derfor gælder det for virksomheder og myndigheder om at være forberedt og tage de nødvendige forholdsregler ved hjemmearbejdspladser. Og det er vigtigt, at vi lytter til de gode råd, der kommer om sikker it-brug, så vi trygt kan arbejde hjemmefra. Lad os hjælpe hinanden med også at passe på vores arbejdspladser, så it-kriminelle eller andre, der vil udnytte en kritisk situation, ikke får frit spil.”
Og det er ikke blot folk der arbejder på deres computere og smartphones, der skal være lidt ekstra opmærksomme for tiden, Kaspersky der er stor leverandør af sikkerhedssoftware, har lavet en række tips til forbrugere, omkring ting man skal være ekstra opmærksom på for tiden, antivirus-program eller ej:
Streaming
Nu, hvor det ikke længere er en mulighed at gå på restaurant, cafe eller natklub, vil langt flere danskere end normalt ty til streaming som underholdning i weekenden. Det vil uden tvivl belaste streamingtjenesterne enormt og flere vil lede efter alternative måder at tilgå spil, film og serier, hvilket kan øge sårbarheden. Derfor tiltrækker streaming også de cyberkriminelle.
Dette kan du gøre for at streame sikkert online:
- Hold dig til kilder, du kender og stoler på. Det vil sige tjenester, du i forvejen abonnerer på, fremfor tilfældige kilder.
- Dobbelttjek URL og website for bl.a. stavefejl. Falske websites kan se helt tilforladelige ud, men der vil være uregelmæssigheder, der kan hjælpe dig med at få øje på forskellen.
- Vær opmærksom på downloadede filers format. Når du downloader tv-serier og film, må filen ikke ende på .exe.
- Vær forsigtig, hvis du bruger torrents, og find kommentarerne til de filer, du vil downloade. Hvis kommentarerne ikke har noget at gøre med indholdet, er der sandsynligvis tale om malware.
- Beskyt de enheder, du bruger til streaming, og sørg for at opdatere operativsystem og applikationer.
- Lad være med at klikke på links, som lover tidlig visning af film og serier. Hvis du bliver i tvivl om, hvorvidt indholdet er ægte, så kontakt din udbyder.
- Betal med dit kreditkort, hvis det er muligt, og undgå at gemme betalingsoplysninger på streamingsites.
- Brug et unikt, komplekst password på alle online konti.
Shopping
De fleste fysiske butikker er lukket og da de fleste borgere holder sig indendøre, er der langt flere der benytter sig af at onlineshoppe mad, tøj, underholdning og andre ting. Det er ikke gået de cyberkriminelles næse forbi, og vi ser lige nu en stigning i malware og phishing-angreb, som udnytter det. Vær derfor ekstra opmærksom og husk følgende råd, når du shopper online eller åbner mails fra online detailhandlere:
- Vær på vagt, hvis du finder et tilbud, der virker for godt til at være sandt – det er sædvanligvis tilfældet.
- Skriv URL’en i din browser for at tjekke tilbuddet på hjemmesiden i stedet for at klikke på links i e-mails.
- Kontroller, at din browsers adresselinje viser en hængelås eller HTTPS, når du betaler.
- Brug kreditkort fremfor debetkort for at øge betalingssikkerheden.
- Gem aldrig dine kortoplysninger på et website.
- Beskyt de enheder, du shopper fra, og sørg for at installere sikkerhedsopdateringer.
- Brug et unikt, komplekst password på hver af dine online konti.
Falske nyheder
Falske nyheder er mere udbredt og har større indvirkning i krisetider. Derfor er det enormt vigtigt at være kildekritisk og tænke sig om, før man deler eller handler på information. Der er flere eksempler på usande sundhedsråd, som cirkulerer flere steder – både på sociale medier og legitime online nyhedssites – hvilket kun bidrager til panik og kaos. Følg disse råd for at navigere bedst i nyhedsstrømmen:
- Stol kun på velrenommerede og validerede nyhedssites
- Dobbelttjek om den information, du har fået overleveret mundtligt eller via sociale medier, er gyldig. Det kan du gøre med en simpel søgning på et pålideligt nyhedssite.
- Hvis du ikke kan validere information, så vær ansvarlig og tænk dig om, før du deler.